Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 662153 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2235 dnia: 10 Grudzień 2019, 16:21:49 »
Ostatnio najfajniejsze rezultaty daje mi metoda 1:1:1 Pani Veroniki Galova Vesela, pięciokrotnej(!) mistrzyni barista i brewers (!!!)

Przepis:

Brewing method V60
Recipe: 1:1:1
Fixed parameters: Use 20gr. of coffee and 300gr. of water.
Flexible parameters:coarser grind size (29 turns on the Comandante grinder},water at 95o C .

1st pour:Start at 0:00 pouring 100gr. of water in circles (do not pour directly on the wall of V60). This first pour is responsible for highlighting the acidity in your cup.
 
2nd pour: Start at 1:00 pouring additional 100gr of water in circles (not from the center where the first pour created the Clater).
With this second pour you are adding and controlling the sweetness of the cup.
 
3rd pour:Start at 2:00 pouring the last 100gr of water. Your brew should finish at 3:00 to 3:15 depending on the grind
size.This third and final pour balances the acidity and sweetness in the brewed coffee.
 
Każde zalanie trwa 15-20 sekund.

Banalnie  i mega smacznie! Polecam
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2236 dnia: 10 Grudzień 2019, 16:54:17 »
Ciekawe, nic o niej nie widziałem, a ostatnio jakoś w tę stronę coś mnie wciągnęło ;). Zrobiłem taki 3x100ml przelew w trójkącie. W zasadzie tak samo, tylko raczej nie kontrolowałem momentów rozpoczęcia na timerze tylko w dripperze.

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2237 dnia: 10 Grudzień 2019, 17:01:00 »
Ja tez, a wyniki ma naprawdę imponujące :)
Po pierwszym zalaniu Coffee bed dość długo czeka już suchy, po drugim tylko chwilkę, a przy trzecim zalaniu jeszcze troszke zostaje wiec warto sprawdzać na stoperze.
Świetnie sprawdza się przy kawach z obróbki mokrej wyraźnie podbijając słodycz.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2238 dnia: 10 Grudzień 2019, 17:32:22 »
Aż spróbuję z 2 razy większymi ilościami kawy i wody ;)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2239 dnia: 10 Grudzień 2019, 20:09:10 »
Też się zastanawiam jak przeskalować na większy drip, z 20/300 chciałbym 30/500, wodę łatwo podzielić na 3, ale czas zwiększyć czy nie hmmm 29 klik na komesiu to dość grube, więc spływanie może się wyrobić, napewno trzecia porcja wydłuży całość hmmm

A powiedzcie jeszcze, nie merdamy ani nie mieszamy w driperze? Po pierwszym zalaniu zostanie pewnie kopułka po bloomie, ale co ma zostać po drugim? Przelać na koniec 2 i 3 fazy po ściankach?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2240 dnia: 10 Grudzień 2019, 20:12:39 »
Ja po 2 i 3 zalaniu delikatnie kołysze dripperem. Tylko jeden obrót jak Scott Rao przykazał. Piękny flat bed po wszystkim
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 678
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2241 dnia: 10 Grudzień 2019, 21:57:07 »
Ja tak robię 5x100 przy dużej kalicie. Jest to wygodnie. Robiłem  kilka kaw, za każdym razem byłem zadowolony z efektu. Akurat do przelewów mielę severinem.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2242 dnia: 11 Grudzień 2019, 10:24:21 »
Dzisiaj taka sytuacja:
660 ml wody przelane w trzech równych porcjach przez 40,5 grama kawy w czasie 3:20 min. Temperatura 93 stopnie. Przemiał dosyć drobny wbrew pozorom, pomiędzy solą a drobnym cukrem. Wyszło smacznie  :ok:

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1011
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2243 dnia: 11 Grudzień 2019, 10:31:58 »
Ostatnio najfajniejsze rezultaty daje mi metoda 1:1:1 Pani Veroniki Galova Vesela, pięciokrotnej(!) mistrzyni barista i brewers (!!!)

Dzięki za podzielenie się tym przepisem, właśnie spróbowałem i co tu mówić, wyszło naprawdę bardzo smacznie :)

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 319
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2244 dnia: 11 Grudzień 2019, 10:53:55 »
1st pour:Start at 0:00 pouring 100gr. of water in circles
Każde zalanie trwa 15-20 sekund.

Mam dziś spowolnione myślenie. Zataczając koła wlewam 100 gr wody. Wlanie trwa 15-20 sekund, a potem czekam do minuty na przelanie? Czy te 15-20 sekund wchodzi w tę minutę?

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2245 dnia: 11 Grudzień 2019, 11:19:05 »
Wchodzi.

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 319
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2246 dnia: 11 Grudzień 2019, 11:37:41 »
Wchodzi.

Dzięki. Czyli jak krowie na granicy. Przelewam filtr, wsypuję kawę i zaczynam lać gorącarną wodę. Leję ją ok. 20 s. i czekam do minuty. I powtórka. I powtórka. I koniec? :D

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2247 dnia: 11 Grudzień 2019, 11:43:40 »
Właśnie tak :)

Offline Bazyl

  • Wiadomości: 319
  • Ekspres: Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus, Hario Mizudashi, Hourglass 8 cup
  • Młynek: JX Pro
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2248 dnia: 11 Grudzień 2019, 12:02:49 »
Właśnie tak :)

Nie można tak od razu?! :D
Ze szczegółów. Za drugim razem nie w środeczek?

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #2249 dnia: 11 Grudzień 2019, 13:07:19 »
W zasadzie to nie ma sensu lać w środek w ogóle ;)
Zamiast pytać, po prostu zrób. Jak coś nie będzie Ci pasować to wtedy pisz, ale to banalna i pyszna metoda
WITAM I POZDRAWIAM :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi