Autor Wątek: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)  (Przeczytany 17908 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Marzec 2024, 17:07:33 »
Powiem Ci szczerze, że takiej ilości cremy w espresso to nigdy nie widziałam. Jak je pić, a może jeść 😉
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Marzec 2024, 18:11:53 »
Po minucie zostaje centymetr, a jak się zamiesza, to szybciej :)
Monsuny tak mają, tak mi się wydaje. Porowate bardziej.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Marzec 2024, 18:23:10 »
Za to ekstrakcja 👍 Chyba preinfuzji nie załączyłeś? Przemiał z którego młynka?
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Marzec 2024, 18:36:06 »
Za to ekstrakcja [emoji106] Chyba preinfuzji nie załączyłeś? Przemiał z którego młynka?
Defaultowo mam preinfuzję wyłączoną. Stosuję manualną przy problematycznych kawach. Młynek- DF83 ofkors, żarna SSP powoli się docierają.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Marzec 2024, 19:16:52 »
Tę kawkę bym wypróbował też na komendancie.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Marzec 2024, 21:59:35 »
W sensie że ze stożka tekstura lepsza?
Ja mimo wszystko wolę lepsza klarowność z plaskich chyba. Ale czemu nie, raz się żyje:)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Marzec 2024, 06:17:17 »
Niczym się nie sugeruj.

Udanego dnia, Hammerhead.
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6242
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Marzec 2024, 12:55:01 »
W sensie że ze stożka tekstura lepsza?
To nie koniecznie tak musi być, zależy od tego jaki przemiał da młynek, sam rodzaj żarna przy obecnym projektowaniu i technologiach schodzi na drugi plan, bo są żarna dają ce przemiały/napary  kojarzące się ze stożkami i takie które kojarzą się z płaskimi. Żarna Comandante raczej sprzyjają klarowności i wiele osób chwali je do zastosowań z espresso. Dla mnie jedyne ale, to mielenie w C40 do espresso jest strasznie żmudnym i nudnym zajęciem. 
« Ostatnia zmiana: 19 Marzec 2024, 12:57:21 wysłana przez krystians »

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Marzec 2024, 12:58:25 »
Wiem, mieliłem tak jakiś czas. Można się przyzwyczaić.
Szczerze mówiąc ja mam totalnie na opak w domu - do espresso mielę na plaskich, a do dripa na C40. I powiem, że w dripie różnicy między DF83 a C40 praktycznie nie czuję - zalezy od kawy w sumie, czasem ananasa albo jagódki czuć lepiej na jednym, czasem na drugim, ale rzadko robię takie porównania.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6242
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Marzec 2024, 13:01:37 »
Szczerze mówiąc ja mam totalnie na opak w domu - do espresso mielę na płaskich, a do dripa na C40
Ja tu nie widzę niczego na opak. Powiedziałbym, że to jest nawet klasyczne podejście :) Ręczne młynki od zawsze służyły do manualnego zaparzania kawy i były przeważnie oparte na stalowych stożkach.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 157
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #100 dnia: 19 Marzec 2024, 13:05:22 »
Tru, babcia też miała taki młyn na korbkę. Na stożku :)
Ale czytając współczesne opinie kawowych guru można nabrać przekonania, że klasyczne espresso to stożek, a klarowny, czysty nowoczesny przelew to płaskie.
Anyways, jak znajdę chwilę, to może przetestuję te monsuny na c40, ale dialing in na c40 to będzie męka :D

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6242
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Marzec 2024, 13:10:53 »
Ach z tymi influenserami, to można czasami się zgubić, bo niektórzy są wewnętrznie niezbyt spójni. :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5317
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #102 dnia: 19 Marzec 2024, 17:49:52 »
Ale czytając współczesne opinie kawowych guru można nabrać przekonania, że klasyczne espresso to stożek, a klarowny, czysty nowoczesny przelew to płaskie.
Dla mnie, powtarzam, dla mnie do espresso: ciemne palenie => lepsze stożki, jasne > płaskie, dlatego napisałem, żebyś spróbował na ręcznym.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1987
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 2 ręczne
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #103 dnia: Dzisiaj o 13:51:51 »
 :lol2:
Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)

No to się chwalę bo trochę wolnego było to i głupot przybyło.
ZajeFajna kawa od Gorana 21.5g ziarenek uzysk lekko ponad 43g. w filiżance spora gałka lodów czekoladowych (tak pisało) no i "cudowna" reklamowana kiedyś tam zmrożona kulka.

Bardzo smaczne to wyszło bardziej tak deserowo niż kawowo, moim zdaniem przydało by się do tego jeszcze trochę białe śmierci (czytaj bitej śmietany)
Będzie kontynuacja :lol2: tej ala kawka

20240504_161658.jpg

20240504_161723.jpg

20240504_163306.jpg


Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline KonradZ

  • Wiadomości: 28
  • Ekspres: alternatywy
  • Młynek: c40, em specialita
Odp: Pochwal się swoją kawą ( i przepisem)
« Odpowiedź #104 dnia: Dzisiaj o 14:58:08 »
No to się chwalę bo trochę wolnego było to i głupot przybyło.
ZajeFajna kawa od Gorana 21.5g ziarenek uzysk lekko ponad 43g. w filiżance spora gałka lodów czekoladowych (tak pisało) no i "cudowna" reklamowana kiedyś tam zmrożona kulka.

Bardzo smaczne to wyszło bardziej tak deserowo niż kawowo, moim zdaniem przydało by się do tego jeszcze trochę białe śmierci (czytaj bitej śmietany)
Będzie kontynuacja :lol2: tej ala kawka

Masz fantazję :brawa: :ok: :brawa:
U mnie w tamtym roku często gościła kawa z kawiarki z lodami. Były bakaliowe, śmietankowe, truskawkowe, pewnie niedługo znów zacznę robić takie deserki ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi