forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: Łukasz.K w 10 Czerwiec 2019, 10:56:30
-
Dzień dobry,
planuję zakupić ekspres kolbowy wraz z młynkiem. Obecnie używam taniego marketowego DeLonghi z młynkiem żarnowym Krupsa (powtarzalność zerowa, ale kawa i tak lepsza, niż z automatu). Robię około 5-10 kaw dziennie, 90% to espresso.
Jestem po długiej lekturze tego forum (oraz home barista), ostatecznie decyduje się na Bezzerę i młynek F4 E Nano. Co do ekspresu - byłem przekonany do zakupu Magica S, ale zastanawiam się nad Unica PID. Czy to nie jest lepszy ekspres dla kogoś, kto robi głównie espresso (dodatkowo - 1000pln tańszy, i ma PID)?
Łukasz Kowalski
-
Zdecydowanie Magica nawet do samego espresso. Używałem Unicę ok. 2 lata,
przesiadłem się na Miticę i mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach...
O PID-ie nawet nie pomyślisz przy Hx-ie.
-
Zdecydowanie Magica nawet do samego espresso.
Dzięki za odpowiedź. W czym lepsza jest Mitica? Stabilność?
-
Jako użytkownik Bezzera Magica S PID brałbym ją. Tylko o 500 zł więcej za PID niż sama Magica. Warto jeszcze dołożyć, mimo iż ma HX. Korzystam z PID i ma to wpływ na smak kawy.
-
Mogę się pod tym podpisać. Być może da się regulować temperaturę długością flusha, ale ja jakoś wolę PIDem ustawić...
-
@Łukasz.K, a nie pomyślałaś o małym DB (podobna cena), jeżeli jak mówisz, pijesz espresso w 90%, to po co za każdym razem grzać 2 litry wody do niego (chyba że robisz shoty raz po razie), a w DB drugi bojler załączasz tylko wtedy, gdy masz ochotę na cappuccino. Poczytaj na forum i zapytaj użytkownika:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=2440.msg172561#msg172561
A jak już idziemy finansowo w górę w kwestii ekspresów, to może dołoż parę stówek do młyna o żarnach 64mm, np Ceado e5p, @Antonio da Ci satysfakcjonującą ofertę.
-
w DB drugi bojler załączasz tylko wtedy, gdy masz ochotę na cappuccino.
Nie całkiem jest tak najlepiej. Dwa włączone bojlery, to szybsze i lepsze rozgrzanie ekspresu oraz stabilniejsze warunki parzenia. Dodatkowo, w niektórych DB, woda do bojlera kawowego idzie przez bojler parowy. Wtedy także warto go włączyć.
-
Dwa włączone bojlery, to szybsze i lepsze rozgrzanie ekspresu oraz stabilniejsze warunki parzenia.
Co racja, to racja, ale czy taki bojlerek w Profitec 300, po pół godzinie nie da rady wygrzać poprawnie wnętrza? Drugi większy bojler jest izolowany, więc nie będzie pochłaniał ciepła :mhh: Izolacja działa w obie strony :mhh:
Expobar Brewtus IV, rewelacja!