Autor Wątek: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.  (Przeczytany 12237 razy)

Offline Yzerman74

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Jura Impressa J9,
  • Młynek: Hario Skerton Plus
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Grudzień 2017, 08:58:16 »
To może Ja podzielę się swoimi opiniami w tym samym temacie (jako nowy użytkownik Forum). Nie jestem baristą ale wydaje mi się, że coś o smaku wiem. Hobbystycznie "siedzę" w gastronomii od prawie 15 lat. Jestem po wielu kursach gotowania i sam dużo gotuje, więc potrafię rozpoznać czy coś jest smaczne czy też nie. Zainteresowanie kawą wzięło się od gotowania. Także i tu zacząłem od kursów dla baristów, aby poznać temat od podstaw. Miałem ten sam dylemat co kupić - kolba, przelew, automat itd. Brałem pod uwagę też wygląd i prostotę obsługi. Dużo latam za granicę (rodzaj wykonywanej pracy) i z tego też powodu musiałem ostatecznie odpuścić temat "kolby". Żona kompletnie nie zna się na młynkach, kolbie itd. Co więcej jest bardzo odporna na ten rodzaj wiedzy. Poszukując dobrego automatu patrzyłem na wiele elementów jak: ilość pobieranej kawy na porcje (w g) ale też na wygląd i ilość zajmowanego miejsca. Nie chciałem, aby kuchnia wyglądała jak zbieranina sprzętów. Wybór padł na Jurę - wiem, jeden z droższych wyborów, ale w firmie użytkuje wiele modeli tej firmy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Oprócz "automatu" zakupiłem dripa oraz młynek Hario Skerton, aby w wolnych chwilach móc się pobawić "kawą". Ziarna kupuje w ulubionych palarniach w Polsce lub ściągam z zagranicy - inne do automatu, inne do dripa. Osobiście jestem całkowicie usatysfakcjonowany z dokonanego wyboru - automat plus drip. Rozwiązuje to parę problemów na raz - szybki dostęp do dobrej kawy, bezproblemowa obsługa dla typowego laika, w miarę mało zajmowanego miejsca (w stosunku do kolba lub przelew plus młynek).

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Wrzesień 2018, 20:27:52 »
@Yzerman74, możesz nam zdradzić jaką kawę parzysz w swojej jurze, że tak świetnie smakuje?

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Wrzesień 2018, 22:05:03 »
Ja
Owszem, zaimki grzecznościowo pisze się z wielkiej litery — ale tylko "obce". Swoje (ja, my) pisane z wielkiej to bufonada typu My, z Bożej Łaski Król Kucembowa, Wielki Książę Pcimia etc.
Masz tam jeszcze trochę kwiatków w przecinkach, ogonkach i innych (np. usatysfakcjonowanym można być czymś, nie z czegoś) — jeśli chcesz na serio robić kasę w marketingu szeptanym to się zdecyduj na styl: prostota językowa z błędami dla prostych ludzi (żeby nie było wątpliwości: prosty nie znaczy gorszy) czy wyrafinowany styl bez błędów dla elity (jak wyżej: elita nie znaczy lepszy). No chyba że to zamierzone — quasi-elitarność z błędami dla tych co jeszcze im się smoking nie uleżał a już kasą srają, bo to oni głównie są targetem...

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Wrzesień 2018, 00:42:34 »
Spójrzcie na datę, kiedy to napisał  ;-)

Offline fiks Mężczyzna

  • Wiadomości: 60
  • Ekspres: Lelit Mara X, Chemex, AeroPress, FP, Drip, Moka Pot
  • Młynek: Itop Sk40, Wilfa Svart, ręczny Rhinowares
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #49 dnia: 21 Wrzesień 2018, 14:01:33 »
Wychłostać za nekromancję! Na stos, na stos z nimi!  :ogien:
"Equality is a myth to protect the weak. Some of us are strong in the Force, others are not. Only a fool believes otherwise.”

Offline rafalleg

  • Wiadomości: 9
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Grudzień 2018, 00:33:56 »
no i minął rok od zadanego mojego pytania, ani kolby, ani przelewu, ani młynka ani niczego innego do robienia kawy nie kupiłem od tego czasu. Wiele marek wydało swoje nowe sprzęty, które zastępują ręczną robotę z mieleniem itp, czy ktoś z Was, szanowni forumowicze zakupił w ostatnim czasie jakiś godny polecenia automat, który z ziarna wydobędzie to co najlepsze i z którym będzie jak najmniej robót konserwacyjno-czyszczących?

Rad5

  • Gość
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Grudzień 2018, 03:00:44 »
Szanowny rafallegu,

Wymieniłeś sprzęty, które nadają się do robienia lury i nie trafiłeś (jak chciałem przystosować deonghi do robienia przyzwoitego espresso, to mi się kompletnie rozszczelnił). Moja propozycja: kup sobie coś z serii francis ILLY na kapsułki iperespresso - gwarantowana jakość, zero uczenia się "baristyki", czysta kuchnia.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Grudzień 2018, 17:44:20 »
Zła rada bo kapsułki produkuje mało firm. Lepiej już kupić ekspres na saszetki systemu E.S.E (POD). Te są produkowane praktycznie przez wszystkich włoskich producentów kaw. A i francuskie palarnie też je produkują. Wiele ekspresów ma też grupy i kolby dostosowane do używania saszetek POD bez żadnych przeróbek. Mając taki ekspres można zacząć od saszetek a po pewnym czasie dokupić młynek i korzystać z zalet kawy świeżo mielonej z młynka. Ekspresy ILLY są fabrycznie dostosowane do kapsułek. Aby korzystać z kawy mielonej trzeba dokupić specjalny zestaw z ubijakiem (KIT) i wymienić portafilter.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Grudzień 2018, 20:08:02 »
no i minął rok
Wiele się nie zmieniło, smak przeciągniętej czarnej z automatu również. Przeczytałem raz jeszcze od początku i biorąc pod uwagę Twoje wymagania: Melitta wprowadziła przelew z młynkiem -- Aroma Fresh.

Rad5

  • Gość
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #54 dnia: 17 Grudzień 2018, 03:01:09 »
Zła rada bo kapsułki produkuje mało firm. Lepiej już kupić ekspres na saszetki systemu E.S.E (POD). Te są produkowane praktycznie przez wszystkich włoskich producentów kaw. A i francuskie palarnie też je produkują. Wiele ekspresów ma też grupy i kolby dostosowane do używania saszetek POD bez żadnych przeróbek. Mając taki ekspres można zacząć od saszetek a po pewnym czasie dokupić młynek i korzystać z zalet kawy świeżo mielonej z młynka. Ekspresy ILLY są fabrycznie dostosowane do kapsułek. Aby korzystać z kawy mielonej trzeba dokupić specjalny zestaw z ubijakiem (KIT) i wymienić portafilter.

ESE to jak herbata w torebce w miejsce fusów. A Illy Iperespresso to kapsuła, która pełni funkcję grupy zaparzającej. W maszynie woda wchodzi w kapsułę i z kapsuły wylewa się do filiżanki. Z cremą.
Po użyciu kapsuły ekspres jest czysty, bo NIE MIAŁ KONTAKTU Z KAWĄ. Opakowania z kapsułami są hermetyczne. Problem to cena (kapsuł), ale nie w porównaniu z innymi systemami, jak Dolce Guste itd. Po prostu jeden szot to ok. 2 PLN, ale w zamian brak brudu i konieczności mielenia kawy.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #55 dnia: 17 Grudzień 2018, 09:51:44 »
Mylisz się kolego. I chyba nigdy nie miałeś do czynienia z saszetkami POD. Niczym się nie różni zmielona i ubita kawa w kapsułce od zmielonej i ubitej kawy w saszetce. Woda wchodzi i wychodzi tak samo. Ekspres jest tak samo czysty. Tak samo brak brudu i konieczności mielenia kawy. Problem to to że kapsułki są plastikowe, nieekologiczne a saszetki są z bibułki.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Rad5

  • Gość
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Grudzień 2018, 12:42:49 »
Mylisz się kolego. I chyba nigdy nie miałeś do czynienia z saszetkami POD. Niczym się nie różni zmielona i ubita kawa w kapsułce od zmielonej i ubitej kawy w saszetce. Woda wchodzi i wychodzi tak samo. Ekspres jest tak samo czysty. Tak samo brak brudu i konieczności mielenia kawy. Problem to to że kapsułki są plastikowe, nieekologiczne a saszetki są z bibułki.

Mam Francisa, mam dedykowany do ESE (Solac) i niezależnie od tego kolbę (bez opcji ESE ). Mam więc porównanie i Illy bije na głowę saszetki. Saszetkę daje się do kolby albo (jak w moim) do szufladki, więc brudzi pod spodem wszystko. Wcześniej miałem kolbowy z opcją ESE i jakość z saszetki była licha w porównaniu z mieloną. Rożnica z mieloną jest tylko w pozbywaniu się użytej kawy.
Natomiast w Illy kawa płynie bezpośrednio z kapsułki do filiżanki - nie styka się w ogóle z żadnym elementem ekspresu.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4815
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Jaki ekspres - opinie, wskazówki fachowców.
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Grudzień 2018, 12:55:08 »
SOLAC nie jest dobrej klasy ekspresem. Nawet do saszetek. Wszystko więc zależy od ekspresu, jego elementów, materiałów z jakich jest wykonany oraz od samej saszetki. Tak jak kawy ziarniste i mielone są różnej (także kiepskiej) jakości tak samo i saszetki. Masz swoje doświadczenia a ja mam swoje. Ekspresy Francis także były produkowane na saszetki. ILLY też produkowało saszetki. I pewnie nadal produkuje. Ja mam saszetki UNIVERSAL CAFFE i dają one dobre espresso. Wiadomo, że kawa świeżo zmielona da zawsze lepszy efekt niż kawa w saszetkach. Co do kapsułki z ILLY może masz rację. Nie jestem w stanie na razie tego zweryfikować. Nie wiem natomiast co saszetka i w jaki sposób może pobrudzić ? Chyba tylko sitko osadami kawowymi.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi