forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: WS w 06 Kwiecień 2018, 18:01:10

Tytuł: Costa Rica Hacienda Sonora Honey - palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: WS w 06 Kwiecień 2018, 18:01:10
Costa Rica Hacienda Sonora Honey - palarnia kawy Euro Cafe

Arabika odmiany Red Catuai, sposób obróbki Honey, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy.
Sposób przygotowania: dripper Kalita Wave 155, białe filtry Kalita i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 95°C, czas parzenia nieco poniżej 3 minut. Preinfuzja 30 sekund, mieszanie przez kołysanie dripperem po pierwszym zalaniu, powolne polewanie w czterech równych porcjach.
Ziarenka mają słodki kakaowy aromat, z akcentami czerwonych owoców i nutami charakterystycznymi dla fermentacji. W aromacie dripa także jest słodkie kakao, nuty fermentacyjne i słodkie czerwone owoce. Po spróbowaniu podobnie, z niewielkim dodatkiem nut suszonych owoców i bardzo słodkich cytrusów. Drip był bardzo fajny. Kakaowo - owocowy, intensywny, ze sporym body, wyrazisty i dosyć słodki, jak na ten sposób obróbki przystało. Kwaskowatość, jak dla mnie, niewielka. Finisz słodki, gęsty i syropowaty. Posmak z czasem przechodzący w słodko – kakaowy, długi i przyjemny, przypominający miłe wrażenia. Costa Rica Hacienda Sonora Honey to bardzo fajne ziarenka do przelewania. Szczególnie przypadną do gustu zwolennikom mało kwaskowatych przelewów.
Tytuł: Odp: Costa Rica Hacienda Sonora Honey - palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 08 Kwiecień 2018, 10:54:54
A gdyby zapodać do kolby to jak by wyszło ? Próbowałeś może ? :mhh:
Tytuł: Odp: Costa Rica Hacienda Sonora Honey - palarnia kawy Euro Cafe
Wiadomość wysłana przez: WS w 08 Kwiecień 2018, 14:49:11
Próbowałem jeszcze w V60.