Autor Wątek: Kuba  (Przeczytany 3874 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Kuba
« dnia: 22 Sierpień 2013, 19:56:45 »
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
16KubacafeMia16713516011. minuta-190167-15klik

Nie wypaliłem mocniej ze względu na moje poprzednie zbyt mocne wypały ;)
Mimo to wyszło świetne espresso - gęste, pianka jasna, ale bardzo dobrze się utrzymuje, do tego dość obfita.
Czuć orzechy, czekoladę, lekko ostry smak i może nawet aromat tytoniu.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Kuba
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2013, 16:48:50 »
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
19KubacafeMia16713516011. minuta15. minuta19017017316 minutklik

Nieznacznie mocniej wypaliłem.
Bardziej podkreślona czekolada i orzechy. Dobra kawa, bez kwaskowatości.

Edycja. Przepraszam za błąd. Kwasek występuje, delikatny ale jednak.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2013, 17:24:15 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Kuba
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2013, 21:16:23 »
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
22KubacafeMia1671351609. minuta12. minuta19017217112 minutklik

Można powiedzieć, że wyciągnąłem kawę kilka sekund przed drugim strzałem (strzeliło może ze dwa razy)
Wyszło orzechowo-czekoladowo i do tego mocny kwasek. Najlepszy mój wypał tej kawy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi