Autor Wątek: Nicaragua Maragogype  (Przeczytany 4196 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Nicaragua Maragogype
« dnia: 05 Sierpień 2013, 17:04:22 »
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
7Nicaragua
Maragogype
cafeMia168,513816014. minuta16 minut 30 sekund19016516718klik

Ziarna duże i piękne.
Kawa w Chemexie (16g kawy, 260ml wody, temperatura wody około 85 stopni) subtelnie kwaskowata, bez akcentów kwiatowych i owocowych (a takich szukam).
Jako espresso (około 10g): czuć wyraźny, lecz nie nachalny kwasek, kawa gęsta, z dużą pianką, poza tym trochę czekolady. Podejrzewam, że mocniejsze palenie da lepsze efekty.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpień 2013, 13:23:50 wysłana przez Geralt0073 »

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Nicaragua Maragogype
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpień 2013, 19:13:58 »
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
12Nicaragua
Maragogype
cafeMia1661351659. minuta12. minuta19017417613klik

Smakowo i kolorystycznie wyszło bardzo podobnie.
Przerabiałem ziarna tylko na espresso.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Nicaragua Maragogype
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2013, 15:11:41 »
Wypał
nr
Nazwa kawyŻródło kawyWaga
przed paleniem
Waga
po paleniu
Ustawiona
temperatura
Początek
pierwszych strzałów
Początek
drugich strzałów
Temperatura
przed zasypem
Temperatura przy
pierwszych strzałach
Temperatura przy
drugich strzałach
Czas paleniaZdjęcie wypału
15Nicaragua
Maragogype
cafeMia167,5132,51659. minuta12. minuta19017317714klik

Przepaliłem.
Espresso gorzkie i czekoladowe, próżno szukać jakichś dodatkowych aromatów.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Nicaragua Maragogype
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpień 2013, 17:06:03 »
Wsyp w torebkę lavazzy i daj znajomym ;)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: Nicaragua Maragogype
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpień 2013, 18:40:51 »
Opis palenia wstawiam dopiero jak wypiję kawę, więc na opchnięcie jej jako Lavazzy już za późno :lol2:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi