forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: GostRado w 25 Kwiecień 2023, 19:50:45
-
:bry:
Gdy żona idzie do roboty na drugą zmianę, to nie jedzie swoim autem, bo się boi prowadzić ze względu na duży ruch w mieście. Auta używa tylko, gdy ma pierwszą poranną zmianę lub trzecią na noc. Swoją drogą, jak można pracować w nocy, ale żona nie dość że lubi swoją robotę, to jeszcze pasuje jej praca w nocy. Wracając: po południu piję podwójne espresso x2, bo muszę po nią jechać po 22⁰⁰, przy jednym espresso ciężko by było mi dotrwać do tej godziny, więc dodatkowa porcja kofeiny załatwia sprawę. Dzisiaj byłem w jednym z oddziałów i zauważyłem ostatnią paczuszkę Javy Gwatemali Todosantarity, więc nastąpiła szybka konfiskata, bo z tej dostawy swoją dawno wypiłem. Otworzyłem paczkę i..., nie, nie, pokolei. Najpierw, gdy wróciłem z trasy do domu od razu włączyłem ECM-a, żeby się wygrzał, jak będę obiad spożywał. Rzadko używam sitka VST 15g, ale mając w zanadrzu drugą kawkę do konsumpcji, siłą rzeczy musiało zostać użyte.
Ziarno Java 001, doza 15g, 1Zpresso 1,5 klika, czas ekstrakcji 28s, uzysk 39,5g. Typowy smak włoskiej klasyki w ciemnym paleniu ziarna, tylko o niebo lepszy: gorzka czekolada, orzech, karmel i jakiś owoc, deklarowana przez opis palarnii jeżyna, może i tak - nie wiem, nie jadam :D Espresso bardzo smakowite :ok:
W międzyczasie została włączona Elektra. Otworzyłem "starą" Gwatemalę i wąchnąłem bezpośrednio z torebki. W nozdrza uderzył mnie obezwładniający aromat owoców. Tak jak w przypadku 001 użyłem do mielenia 1Zpresso na kliku 1,5, doza 15g do podwójnego fabrycznego sitka Elektry, czas ekstrakcji: w Elektrze liczę tylko sekundy podczas preinfuzji, w tym przypadku przy kawkach średnio palonych i owocowych 20s, resztę załatwia sprężyna, uzysk 26,6g. Siorbnięcie i pierwsze, mocne uderzenie grejpfruta, potem słabsze tej suszonej śliwki i zero czekolady, prawdopodobnie przez sporą preinfuzję. Jak ktoś lubi owocowe ristretto, to jest to ziarno dla niego. Ja też takie lubię. Fajna sprawa, polecam każdemu, gdy w krótkim odstępie czasu zaatakowane zostaną nasze kubki smakowe tak diametralnie różnymi w smaku kawkami.
Byłem już przekonany, że najbardziej pasują mi kawki po miesiącu od wypalenia i coraz bardziej w tym się utwierdzam. Tę Gwatemalę piłem po 7 dniach, ale ta "stara", jak określił miesięczne ziarno pewien wokowicz, dzisiejsza lepiej mi smakowała.
:kawa:
-
Szczerze powiedziawszy to nie skumałem o co chodzi w tym wpisie.
Jedynie co zapamiętałem to, że Twoja żona pracuje na 3trzy zmiany i to lubi :)
Jka
-
żona nie dość że lubi swoją robotę, to jeszcze pasuje jej praca w nocy.
Może ma jakichś fajnych współpracowników do tej nocnej roboty :) Cały ten wpis taki trochę jak po nocnej zmianie.
-
Szczerze powiedziawszy to nie skumałem o co chodzi w tym wpisie.
Jedynie co zapamiętałem to, że Twoja żona pracuje na 3trzy zmiany i to lubi :)
Jka
Ożeż, z j. polskiego na nasze >:( :
¹ Nie trzeba zamykać się na swoje ulubione profile sensoryczne, by uczyć kubki smakowe nowych doznań
² "Stare" kawki nie są złe, a może nawet lepsze niż się z góry zakłada
³ Dobroczynny wpływ kofeiny na życie rodzinne
⁴ Oraz to co napisałeś 😄
-
Skusiłem się na ten blend 001, bardzo smaczna kawa, jeden z lepszych blendów jakie piłem, będę zamawiał częściej. W kolejce jeszcze czeka Gwatemala Santa Rosa i Honduras Marcala.
Espresso z Javy 001 na zdjęciu: 90 stopni, 19g/39g, 30 sek, bąbelki wyszły z powodu wysokości od grupy 😜
[ You are not allowed to view attachments ]
-
Espresso z Javy 001 na zdjęciu: 90 stopni, 19g/39g, 30 sek, bąbelki wyszły z powodu wysokości od grupy
Taki mało wyrazisty ten Twój tygrysek? Narobiłeś mi smaku i otworzyłem z najnowszej dostawy z 20 kwietnia. Moja sugestia: wbrew rozumowi, podbij pida do 93°C i napisz, jak Ci smakuje, jakie wrażenia, ale najpierw wypij shota na 88°C. Zejdź też do 27s ekstrakcji.
jeden z lepszych blendów jakie piłem, będę zamawiał częściej.
Też tak uważam.
W kolejce jeszcze czeka Gwatemala Santa Rosa i Honduras Marcala.
Jak już je masz, to nie czekaj i smakuj naprzemiennie, jak ja wyżej opisałem wrażenia 001 do Todosantarity.
-
To mnie zaskoczyłeś z tym podbiciem do 93 stopni, 93-94 to ja nastawiam do średnio palonych, a tutaj patrząc po kolorze ziaren to 001 jest palona na "czarno". Jutro zastosuję się do Twoich sugestii z szotami na 88 i 93 stopnie, zmielę trochę grubiej, żeby zejść do 27 sekund.
-
93-94 to ja nastawiam do średnio palonych,
Ja też. Ale któregoś razu się zagapiłem i puściłem shota z 001 na 93,5°C i było fajnie, wiecej nut... Nie powiem, taki eksperyment - poczujesz i ocenisz.zmielę trochę grubiej, żeby zejść do 27 sekund
Nic nie zmieniaj, tylko skróć ekstrakcję o 3 sekundy, będzie ciut mniej niż 1:2, ale jak uznasz, że lepszy shot po pogrubieniu mielonki, to oki.
-
Ok, a robisz jakąś preinfuzję? Ja mam ustawione na 2s przy ciemniej palonych i 4-5 sekund przy średnio palonych. Oczywiście u mnie w ekspresie to taka pseudo-preinfuzja, raczej "pre-wetting", pompa rusza na 2 sekundy, zatrzymuje się i czeka przez X sekund do ponownego uruchomienia.
-
pseudo-preinfuzja, raczej "pre-wetting"
Właśnie tak. Bez niej. Pasuje mi taka też niewiadomo jaka 20 sekundowa i dłuższa preinfuzja w Elektrze na średnio i jasno palonych ziarnach.
-
Na 88 stopni za dużo kwasków wybija się w smaku jak dla mnie, z kolei przy 93 stopniach ekstrakcja była za szybka, 1:2 wyszło w 24 sekundy, bym musiał drobniej zmielić. Pozostałych parametrów nie zmieniałem, poza wyłączeniem preinfuzji.
-
Na 88 stopni za dużo kwasków wybija się w smaku jak dla mnie
:mhh: A pierwszy shot był na 88°, bo jeśli tak, to może grupa była niedogrzana?
W zasadzie to może na razie odpuść sobie eksperymenty. Szkoda kawy, jak masz już zgrane parametry i ciesz się smakiem, który dopasowałeś pod swoje kubki. Jak Ci się już znudzi 001, to wtedy wrócisz.
-
Grupa była rozgrzana, ponad 40 min od włączenia. Różna też może być realna temp. na wyjściu w innych ekspresach pomimo tych samych ustawień PID.
-
Taki mało wyrazisty ten Twój tygrysek?
Przecież na tej fotce stoi bardzo apetyczne espresso. Cętki niekoniecznie są potrzebne, są fajnym wizualnie efektem ubocznym różnych fizykochemicznych zjawisk. Nic poza tym.
-
Cętki niekoniecznie są potrzebne, są fajnym wizualnie efektem ubocznym różnych fizykochemicznych zjawisk. Nic poza tym.
Też tak uważam Andy, a do tygryska Radka jedynie nawiązałem w kontekście mojego.
z kolei przy 93 stopniach ekstrakcja była za szybka, 1:2 wyszło w 24 sekundy, bym musiał drobniej zmielić
A u mnie na dość drobnym i z tą temperaturą wyszło po 28s ristretto. Ale pewnie przesadziłem z tym drobnym przemiałem.
-
Piękne fizykochemiczne zjawiska niestety nie gwarantują dobrego smaku. Chyba każdy z nas próbował pięknego tygrysa, który był niepijalny?
-
Zgadza się. Niektóre maszyny, takie jak np. LM dość łatwo produkują cętkowane kawy. Inne maszyny nieco inaczej to robią.
-
Jeszcze do tego dochodzi pozycja strużki względem ścianki filiżanki i możemy koniec końców mieszając frakcje produkować piękne wzory bez smaku ;)
-
Java 001, K-plus 1,6 klika, VST20, doza 18g (duża objętość mielonki), czas ekstrakcji 27s, uzysk 35,2g, chyba najlepsza temperatura 91°C dla tej kawki, finał :pycha: :pycha:
-
Java 001, K-plus 1,6 klika, VST20, doza 18g (duża objętość mielonki), czas ekstrakcji 27s, uzysk 35,2g, chyba najlepsza temperatura 91°C dla tej kawki, finał
Sprawdzimy ;)
Miałem kiedyś tą kawę i naprawdę dobrze ją wspominam. Wczoraj przyszła kolejna jej paczka więc będzie można się pobawić .
Od jakiegoś czasu mam poważny problem z espresso, nic mi nie smakuje. Liczę, że może ta kawa nieco poratuje sytuację.
-
Sprawdzimy
Raczej będzie Pan zadowolony... ponownie 🙂
Popróbuj bez preinfuzji i na Kinu, stożki smacznie współgrają z 001.
-
Pod espresso nie chce mi się korbką kręcić, ale z ETZa też będzie bardzo smaczne 😉
-
Ależ to jest sympatyczna kawa ta 001 czy też Classic. Taka kawa do rany przyłóż, bardzo łatwa we współpracy ;) Jak by nie zmielić to wyjdzie coś przyjemnego...
VST 20g -> 18g, uzysk 36,2g w 28s, temp 90 stopni
Kawa idealna dla osób z teamu "Panie, byle kwaśna nie była" ;)
-
Ależ to jest sympatyczna kawa ta 001 czy też Classic. Taka kawa do rany przyłóż, bardzo łatwa we współpracy Jak by nie zmielić to wyjdzie coś przyjemnego...
W rzeczy samej. Dla tych, co stawiają pierwsze kroki w espresso, żeby kwasem się nie zniechęcili. Dzisiaj jeszcze na Elektrze nie robiłem. W sumie to zerknąłem na notatki, ale mało shotów z 001 na Elektrze robiłem, więc trochę przesadziłem z drobnym mieleniem i wyszło ristretto, przy dozie 15g. Dłuższa preinfuzja, a w końcówce sprężyna już nie dawała rady przepychć, więc wcześniej zdjąłem, ale jak napisałeś napar :ok:
VST 20g -> 18g, uzysk 36,2g w 28s, temp 90 stopni
Wzorcowe :brawa:
-
Rzadko używam sitka VST 15g, bo trzeba drobniej mielić (celowałem w ratio 1:3) i espresso mniej mi smakuje, ale z 001 jest okay:
K-plus 1,5 klika, doza 14g, ekstrakcja 25s, uzysk 41,9g:
-
@GostRado Można powiedzieć, że zrobiłeś im małą reklamę - też się skusiłem.
(https://i.ibb.co/L5fB7Xm/IMG-4424.jpg) (https://ibb.co/jRFqXPm)
(https://i.ibb.co/DzBNNJN/IMG-4419.jpg) (https://ibb.co/LYTMMFM)
Przyjechała bardzo świeża niby palona w dzień wysyłki. (na etykiecie data palenia to poniedziałek 8 maja) dzisiaj się skusiłem na pierwsze testy i naprawdę przyjemna w espresso (tak jak wcześniej ktoś określił idealna dla tych co nie lubią kwasków) a w cappuccino bardzo przyjemnie czuć smak kawy spod mleka.
-
Można powiedzieć, że zrobiłeś im małą reklamę - też się skusiłem.
Napiszę, żeby prowizję mi odpalili 😀
Espresso robiłeś z preinfuzją?
Latte art 👍
-
Bez dodatkowej preinfuzji, VST 18g, doza 19g czas 31 sekund i uzysk 38,9g. Kawa zaczynała iść w około 8 sekundzie, na początku jest pełna filiżanka i po czasie crema opada. :D Fajniej się maluje na niej latte arty bo jest dużo ciemniejsze tło, dzisiaj 5 sztuk poszło dla znajomych.
-
VST 18g, doza 19g czas 31 sekund
Troszkę za długa ekstrakcja. Zgraj w 27-28s. Smak będzie jeszcze lepszy.
-
Troszkę za długa ekstrakcja. Zgraj w 27-28s. Smak będzie jeszcze lepszy.
Doza 19g, uzysk 38g, czas 27 sekund - teraz na początku wyczuwalna bardzo przyjemna i delikatna nuta kwasków (nie mam pojęcia do czego bym to przypisał) lub może i słodkawy? Bo wyczuwalny od razu na początku języka. Do czego bym go przypisał nie mam pojęcia 😂.
Efekt w filiżance:
(https://i.ibb.co/k92Gz1W/IMG-4428.jpg) (https://ibb.co/610yGBf)
-
Jakoś to kiepsko dla mnie wyglada :(.
-
teraz na początku wyczuwalna bardzo przyjemna i delikatna nuta kwasków (nie mam pojęcia do czego bym to przypisał) lub może i słodkawy? Bo wyczuwalny od razu na początku języka. Do czego bym go przypisał nie mam pojęcia
Jak nie, jak tak, deklarowane z etykiety jeżyny 😁
Matius, przy takiej dużej objętości tej kawki, to aż dziw mnie bierze, że w VST18 tyle mielonki pakujesz? Czyżby prysznic w Biance był tak nisko osadzony, tj krótki?
-
Jak nie, jak tak, deklarowane z etykiety jeżyny 😁
Matius, przy takiej dużej objętości tej kawki, to aż dziw mnie bierze, że w VST18 tyle mielonki pakujesz? Czyżby prysznic w Biance był tak nisko osadzony, tj krótki?
Zerknij na wątek o DF83 tam opisywałem wrażenia i zdecydowanie objętościowo robi mniej mielonki niż to było w DF64 - po prostu mam miejsce aby dodać ten 1 gram. Po przesypaniu jest idealnie w sitku „pełno”.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13286.msg272853#msg272853
@rollo45 masz na myśli wygląd espresso? tak jak wcześniej wspomniałem toczy się dużo cremy która nagle osiada, tak jak wyciągasz sernik z piekarnika 😂
Postanowiłem wraz ze swoją druga połówką zestawić kawę którą pijemy codziennie rano kontra 001.
(https://i.ibb.co/HdPQyqw/IMG-4436.jpg) (https://ibb.co/5FjV3Lp)
Zdecydowanie smakowo jest fajniej z 001, czuć po prostu więcej „kawy” niż w przypadku brazylia guaxape. Zapowiada się przesiadka.
-
Zdecydowanie smakowo jest fajniej z 001, czuć po prostu więcej „kawy” niż w przypadku brazylia guaxape. Zapowiada się przesiadka.
Spróbuj też tej Todosantarity, bo z mlekiem, to jakbyś jadł mleczną czekoladę owocową, tak moja żona rzecze, chyba że nie kręcą Was tego typu klimaty w białych kawkach :D
-
Tak wygląd i pewnie ilość (jak sam zauważyłeś) crema ma negatywne walory samokowe w takiej formie i ilości wiec ja bym coś zmienił ,co do sernika to się nie wypowiem bo nie mam pojęcia :)
-
@rollo45 według mnie najprościej będzie poczekać i dać jej czas aż sama się odgazuje :)
-
Jakoś to kiepsko dla mnie wyglada .
Za świeża ta kawa i pewnie stąd wygląd taki, a nie inny.
U mnie wygląda jak na zdjęciu, też z Bianci i z takiej samej dozy. Ekstrakcja okolice 33s
-
Zdecydowanie lepiej :)
-
Zdecydowanie lepiej :)
Za tydzień w poniedziałek wrzucę kolejna fotkę specjalnie dla Ciebie, zobaczymy czy będą zmiany. :)
-
Hle,Hle:) Ok grunt ze smakuje :)
-
chyba najlepsza temperatura 91°C dla tej kawki
Właśnie, chyba? Coś mi nie pasowało z tą kawką 001 i zrobiłem eksperyment. W ECM-ie ustawiłem pida na 96°C i ekspres grzał się z 30 minut. Po tym czasie przestawiłem pida na 88°C, odczekałem 10 minut i zrobiłem espresso. Jak się włączy pida od razu na tak niską temperaturę, to ekspres nie jest odpowiednio wygrzany i espresso jest słabsze od tej pierwszej kombinacji z wyższą początkową temperaturą. Albo to tylko moja autosugestia, albo coś w tym jest. Zróbcie jak ja i dajcie znać, jak to czujecie.
-
@rollo45 ostatnia doza tej kawki, 28 sekund ekstrakcji, jest lepiej po tym tygodniu czy dalej „słabo”?
(https://i.ibb.co/hdrbpZ2/IMG-4538.jpg) (https://ibb.co/091TPFY)
-
Lepiej :)chociaż ja preferuje raczej w tym kierunku :
-
I do mnie dotarła jedna z tytułowych kaw nie popatrzyłem na datę palenia dopiero Kolega mi zwrócił na to uwagę.
[ You are not allowed to view attachments ]
Ale 1jeden raz już się zabawiłem wyszło tak, wypiłem to :lol2: proszę też pamiętać ze mam najsłabszy sprzęt z tych co się tutaj wypowiadają na dodatek z cienkiej blachy i najmniejsze doświadczenie w tym temacie, kawa teraz odpoczywa i jestem pewien że będzie lepiej.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Kilka dni minęło i ta kawa wyszła mi zdecydowanie lepsza i lepiej.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Kilka dni minęło i ta kawa wyszła mi zdecydowanie lepsza i lepiej.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
No no, Jurek dałeś radę i to na sprzęcie z cienkiej blachy :brawa:
-
i to na sprzęcie z cienkiej blachy
Grzegorz odpuszczaj podpuszczaj :-) to miało być w sierpniu na urodziny a już u mnie w kuchni kawę parzy :taktak:
[ You are not allowed to view attachments ]
Tak że kto to wie co może się jeszcze wydarzyć na ta chwilę nie mam kandydata na podmiankę tego z cienkiej blachy.
Jka
-
na ta chwilę nie mam kandydata na podmiankę tego z cienkiej blachy.
Może coś takiego ala Kees van der Westen:
-
O nie nie ja aż taki science fiction nie jestem i te odnóża :-[
To już bardziej bym się skłaniał do tego co pokazałeś w tym temacie, ja potrzebuję czegoś prostego co zrobi w miarę poprawną kawka bez tych rurek po bokach do mleka i wody.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13536.0
To, że Wam się podoba ten minimalistyczny maluch, to jednak jest ryzyko kupienia kota w worku, w dodatku z przesyłką z Szwajcarii. Ten ekspres chyba nie ma regulowanego pida, więc wolałbym kupić tego w dodatku za mniejszą kasę w Polsce:
Jka
-
Nie Ty pokazałeś Profiteca i to o nim piszę.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=13536.0;attach=35700;image
Ale to co teraz widzę to by było chyba to.
Ok nie zaśmiecajmy tematu.
Jka
-
Też wziąłem udział w zbiorowym testowaniu wymienionych kaw, kupiłem i dziś zaparzyłem. Moim skromnym zdaniem: 001 to najciemniejsze i najbardziej gorzkie z rzeczy jakie ostatnio próbowałem. Godne ciemniejszego południa Italii. Gwatemala lepsza i jaśniejsza, ale też na granicy moich "gorzkich progów". 001 absolutnie nie w moim typie -- nawet nie wyobrażam sobie, jak mógłbym tak daleko pojechać. Muszę się chyba przekalibrować, skro tak zachwalacie :-\.
-
Dla mnie 001 też za mocno wypalona. Za to tytułowa Gwatemala bardzo mi smakuje, ostatnio ją dopieszczam w kawiarce. Taka wakacyjna odmiana - nie chce mi się całego ekspresu grzać na jedną osobę i jedną kafkę. Smakuje naprawdę ciekawie - zdecydowanie mój gust.
-
Ostatnio ponownie wziąłem Java 001 i rzeczywiście wydaje się, że ta partia jest mocniej wypalana niż poprzednim razem, widać to nawet po "oleju" na ziarenkach, a i w smaku pieruńsko gorzka, nawet gdy 88C ustawione na PIDzie.
-
Takie Izzo Gold czy jak im tam ;).
-
Takie Izzo Gold czy jak im tam ;).
Otworzyłem 001 i mogę rękę oddać, że to nie włoska spalenizna.
-
Twoje ziarna też lśnią, u mnie święcą:
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230726/484035813e33c96fe5bab8db961d5a56.jpg)
Dla porównania, po prawej stronie moja mocniej palona ostatnio Ariadna. Eee tam, mogą spokojnie jechać z tym na Sycylię ;). Pachnie to okropnie i tylko "dobrze" się ekstrahuje, jest "słodkie" ;).
Najlepsze jest to, że dziś otworzyłem paczkę, bo dziś dostarczył mi ją kurier. Na etykiecie wczorajsza data palenia.
-
Najlepsze jest to, że dziś otworzyłem paczkę, bo dziś dostarczył mi ją kurier. Na etykiecie wczorajsza data palenia.
Zawsze tak u nich jest. Chyba Fedex późno odbiera paczkę, bo maila mam nawet koło 21⁰⁰ od kuriera.
Twoje ziarna też lśnią, u mnie święcą:
Może faktycznie ostatnio przypalili. Wysłałem maila do gościa z Javy.Pachnie to okropnie i tylko "dobrze" się ekstrahuje, jest "słodkie" .
Andy, ale przez takie same palenie nie możesz porównać do kawki jaśniej palonej. Przed chwilą wypiłem 001, a ostatnio jej nie piłem, więc moje kubki smakowe w porównaniu z średnim brazylijskim singlem wyczuły drastyczną różnicę.
-
Andy, ale przez takie same palenie nie możesz porównać do kawki jaśniej palonej.
Nie rozumiem. Niczego nie porównuję -- OK, tylko kolor. W swojej klasie pewnie jest ta kawa super. Aż tak ciemne palenie jest jednak zupełnie poza moimi zainteresowaniami. Ktoś chce 170g gratis?
-
Mam na myśli, że sens byłby w porównaniu, gdybyś wziął np Izzy Gold, Passalacqua Harem i 001.
Ktoś chce 170g gratis?
Ja wezmę, to porównam różnicę w wyglądzie na żywo z tym ziarnem, co mam.
-
Najlepsze jest to, że dziś otworzyłem paczkę, bo dziś dostarczył mi ją kurier. Na etykiecie wczorajsza data palenia.
Zawsze tak u nich jest. Chyba Fedex późno odbiera paczkę, bo maila mam nawet koło 21⁰⁰ od kuriera.
Chyba nie zawsze co będzie widać.
Jakoś w tamtym tygodniu zamówiona myślałem że w poniedziałek będzie a tutaj nic to myślę o palą.
20:10 odebrana z paczkomatu chwilę temu paczka otworzona i kawa też.
Reszta poniżej.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
::)
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Inne światło
[ You are not allowed to view attachments ]
I porcja 20g na jutro.
[ You are not allowed to view attachments ]
Kupowana poprzez "alle-drogo"
Cdn.
Jka
-
Kupowana poprzez "alle-drogo"
Może dlatego? Ja zamawiam w Javie.
-
Kupowana poprzez "alle-drogo"
Może dlatego?
A to kto nalepił ? może Allegro
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Kupowana poprzez "alle-drogo"
A po co? Po co płacić pośrednikowi? Coraz mniej tam kupuję, choć nie powiem, ze wygodnie jest. Zwłaszcza po tym jak podnieśli kwotę smart, zlikwidowali pakiet Family itd.
-
A to kto nalepił ? może Allegro
A jakie są daty na etykietach?
-
Jakiej etykiecie ?
Pooglądaj fotki tam wszystko jest.
Jka
-
Jakiej etykiecie ?
Tylna, informacyjna, jak z pierwszego mojego komentarza.
-
Tylna, informacyjna,
O takie coś tam jest.
Albo kupiłem nie ta kawę :) albo mam podróbkę :lol2:
[ You are not allowed to view attachments ]
Albo nie mają takiego dużego papieru by na 1kg. opakowanie to nakleić :-[
Jka
-
Na paczkach po 1kg zawsze jest tylko ta skromna naklejka na przodzie. Nie bawią się w żadne info na tyle.
-
Na paczkach po 1kg zawsze jest tylko ta skromna naklejka na przodzie.
Na tej skromnej naklejce pisze takie coś.
[ You are not allowed to view attachments ]
A w reklamie takie coś.
"Kawy palimy na bieżąco- otrzymasz ziarna wypalone maksymalnie do 4 dni wcześniej!"
Jka
-
Z tym "4 dni wcześniej" to rzeczywistość dość często się rozmija ;)
-
Poprzednim razem było OK
Fotka zrobiona 02.06.2023 r.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Swojego opakowania już nie mam, ale poprzednio zamawiałem 22.04.2023, a teraz 02.07.2023. @GostRado ciekawy jestem co Ci odpisze gość z Javy.
-
Ostatnio zamawiałem też przez allegro i specjalnie poprosiłem aby miała z tydzień i niestety otrzymałem też świeżo paloną dzień wcześniej. :( (Chociaż delikatnie sądzę, że może być to marketing i mieć te 2-3dni więcej :) )
-
Swojego opakowania już nie mam, ale poprzednio zamawiałem 22.04.2023, a teraz 02.07.2023. @GostRado ciekawy jestem co Ci odpisze gość z Javy.
Ja w tym roku trzy razy zamawiałem 001, ale żadna tak się nie świeciła jak ze zdjęcia @Antonio
Andy mi wysłał to porównam.
-
Andy mi wysłał to porównam.
I chyba ja Ci też wyślę z 80dkg. :lol2:
Zrobiłem sobie takie szybkie porównanie z tym co mam pod espresso i naprawdę ta kawa jest "zaolejona" coś jak "wody zęzowe" na statkach :)
[ You are not allowed to view attachments ]
Ba ja już próbowałem dzisiaj 2x coś z tego zrobić i raczej nic z tego nie będzie jak dla mnie to chyba nie ta sama kawa co kupowałem w czerwcu. :'( nawet jednej cętki nie ma.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Jedna osoba może się mylić, ale kilka to już nie. Rozmawiałem telefonicznie z osobą z Javy i po otrzymaniu kawki od @Antonio porównam i prześlę info z etykiety. Mają możliwość sprawdzenia z bazy danych, czy z czego tam.
Swojego opakowania już nie mam, ale poprzednio zamawiałem 22.04.2023, a teraz 02.07.2023. @GostRado ciekawy jestem co Ci odpisze gość z Javy.
Posiada ktoś etykiety 001 z lipca? Podeślijcie zdjęcia.
-
" To również jedyna nasza kawa wypalana jako dark roast espresso,a to oznacza, że można odkryć w niej dużo gorzkiej czekolady, karmelu i goryczki z włoskiego orzecha. "
Dark roast to szerokie pojecie, ale te swiecace zairenka na pewno sie w ta definicje wpisuja. 001 chyba nigdy nie byla pozycjonowana jako kawa wybitna.
Kupcie sobie cos od Saka, zeby zobaczyc jak pali sie teraz na poludniu Wloch :). Np Gran Bar. Ciekawsze niz 001.
-
001 chyba nigdy nie byla pozycjonowana jako kawa wybitna .
Chyba nikt jej tak nie opisał. Po prostu jest lepsza od każdego ciemnego wypału z oferty wielkich brandów, wg mnie.
Kupcie sobie cos od Saka, zeby zobaczyc jak pali sie teraz na poludniu Wloch . Np Gran Bar.
Ale jeśli: "charakteryzuje się solidnie efemeryczną kwaskowatością" to raczej nie jest ciemno palona ;)
-
to raczej nie jest ciemno palona
Jest w sam raz.
-
efemeryczną kwasowość w tym przypadku oznacza ze jej w zasadzie nie ma :)
-
efemeryczną
Zależy, co poeta z Coffeelovers miał na myśli dokładając przymiotnik "solidnie"😄
-
Rzeczywiście dosyć to poetyczne ujęcie :).
@pj.w co to jest Saka? Bo południe Włoch wciąż jest bardzo pojemnym pojęciem.
-
Neapol:)
-
co to jest Saka
https://sakacaffe.it/story/ - fajne kawki, oczywiscie w swojej klasie. IMHO najfajniejsze sa te pod marka Saka. Te ich speciality spod brandu Tafuri juz sie nie bronia. U nas sprzedaje Coffee Lovers.
-
Tytułowa kawa czyli Java001 dzisiaj u mnie jakby lepiej wyglądała (trochę grubsze mielenie)
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Ale tylko wyglądała bo dalej gorzka że nie idzie tego wypić.
Grzegorz ;) tego nie chce to dokupię jakiejś jasno palonej pomieszam i będzie na rano do mleka.
Jka
-
Ale tylko wyglądała bo dalej gorzka że nie idzie tego wypić.
Napisz jakie sitko, doza, czas ekstrakcji, uzysk. Ze zdjęcia ekstrakcji wynika jakby dalej było za drobno zmielonedokupię jakiejś jasno palonej pomieszam i będzie na rano do mleka.
👍
-
Z taką goryczą można tylko małą temperaturą zaparzania coś zdziałać.
-
Napisz jakie sitko, doza, czas ekstrakcji, uzysk.
Muszę monitoring włączyć :lol2:
Sitko (najgorsze jakie mam) :'(a przez Ciebie uwielbiane :lol2: VST 20
Doza -20g
Czas ekstrakcji 41sek.
Uzysk 38,5g
Temp. na wyświetlaczu 88℃
Z taką goryczą można tylko małą temperaturą zaparzania coś zdziałać.
To znaczy jak małą ?
Mam nadzieję że dzisiaj przyjdzie termometr do grupy to zobaczę jak to jest naprawdę.
Jka
-
80 stopni.
-
OK idę to zmniejszyć do tego co podałeś.
Jka
-
Sitko (najgorsze jakie mam) :'(a przez Ciebie uwielbiane VST 20
Doza -20g
Czas ekstrakcji 41sek.
Uzysk 38,5g
Źle, miałem dobre oko. Jak przyjadę do domu, to inaczej zrobimy.
-
Jak przyjadę do domu, to inaczej zrobimy.
OK tylko że ja o 21:00 już nie będę pił espresso :'(
Jka
-
Jak przyjadę do domu, to inaczej zrobimy.
OK tylko że ja o 21:00 już nie będę pił espresso :'(
Jka
Vst 20, doza 18,5g, 27s ekstrakcja, na tych samych ustawach młynka, pid na 91°C. Napisz, jaki uzysk i smak?
-
Vst 20, doza 18,5g, 27s ekstrakcja, na tych samych ustawach młynka, pid na 91°C.
No to po kolei.
Sitko takie jak piszesz tz. "ulubione" :lol2:
Ilość mielonki widać młynek nie dotykany po poprzednim mieleniu.
Nieudało mi się złapać 27sek jest jedna więcej 28sek.
Uzysk jaki wyszedł też widać.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
To jest w dalszym ciągu gorzkie tylko gorzkie i nie pachnie kawą jakąś jakby korą było za to gęste.
Piszę to z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa, możesz to nawet przekazać tym osobą z JAVA - mój 1kg. kawy im po prostu wyszedł gorzki a może to teraz tak ma być to przepraszam już tego nie kupię :)
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
To teraz wiesz, dlaczego Ci nie smakuje. Nowy shot: grubsze mielenie, doza 18g.
-
To teraz wiesz, dlaczego Ci nie smakuje.
Figa nie wiem czemu mi nie smakuje.
Nowy shot:
Dzisiaj już mnie nie namówisz :ohyda: :kawa:
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Dzisiaj już mnie nie namówisz
A czy ja, Ci proponuję pić, tylko smakuj dziubkiem.
Przyszła paczka od @Antonio to zaraz zrobię espresso z tej "Waszej" 001 na sicie VST20.
-
Ostatnio ponownie wziąłem Java 001 i rzeczywiście wydaje się, że ta partia jest mocniej wypalana niż poprzednim razem, widać to nawet po "oleju" na ziarenkach, a i w smaku pieruńsko gorzka
Wstępnie zgadzam się z Wami. Zapach z torebek mojej i @Antonio całkowicie inny. Posiłkowałem się też nosem żony. Espresso też inny smak, ale jutro się nimi dłużej pobawię i odeślę obydwie do Javy.
@Antonio
Tak przeczuwałem, że wrzucisz oprócz Javy też coś od siebie. Przetestuje je i dam znać, choć do robusty mnie nie ciągnie. Czuję się zobowiązany i wyślę Ci to czerwone na zdjęciu w ramach rewanżu: cobra Knipex. Na pewno Ci się przyda przy grzebaniu przy Twoich piecach, jak i przy domowych, rowerowych, samochodowych naprawach.
-
A jakby inaczej podejść do tego ciemnego espresso?
Mniejsza doza: zamiast 18g to 17g
Czas parzenia: 24 sekundy
Uzysk: 45g
Pozdrawiam,
Paweł
-
Czas parzenia: 24 sekundy
Uzysk: 45g
To by trzeba chyba grubiej zmielić by w te 24sek złapać aż 45g.
Jakbyś podał jeszcze temp. jaka miała by być na "wyświetlaczu" to czemu się nie pobawić mam tego jeszcze ponad 80dkg.
Jka
-
To by trzeba chyba grubiej zmielić by w te 24sek złapać aż 45g.
Rozwodnić to najprościej. Najpierw zrób jak Ci napisałem. Zaraz będę robił tak samo (inny młynek) na swoim ECM-ie.
-
Najpierw zrób jak Ci napisałem.
Zrobię ale później.
Jka
-
Najpierw zrób jak Ci napisałem.
Zrobię ale później.
Jka
Tylko wiesz, co? Użyj ręcznego C3, bo coś czuję, że może być nieźle. Od razu te najdrobniejsze mielenie do espresso. A ostatnie shoty były z G-microna?
-
ostatnie shoty były z G-microna?
Tak
Ale jego też mogę przestawić na grubsze mielenie.
Tylko wiesz, co? Użyj ręcznego C3,
W życiu kto by mi go regulował, ja nie umiem syna nie namówię do tego (wolę nie ryzykować bo jeszcze o tym nie wie ale będę chciał by mi dzisiaj dźwigienkę przesmarował) tak ze C3 niech dalej siedzi w szafie.
Ale zawsze mogę spróbować skręcić na najdrobniejsze mielenie Ode już kiedyś tak zrobiłem i wyszedł mi fajny "jankes" :)
Jka
-
Ale zawsze mogę spróbować skręcić na najdrobniejsze mielenie Ode już kiedyś tak zrobiłem i wyszedł mi fajny "jankes"
Ten odpuść. W życiu kto by mi go regulował,
Po co masz go regulować, jak go od nowego nie rozbierałeś? Nie grzebałeś? Ustaw, ktoś pisał, na kliku 6 czy 7, nie pamiętam i zmiel 18g do sitka VST 20g.
-
inaczej podejść do tego ciemnego espresso?
Mniejsza doza
Oczywiście, że tak -- jak w Italii. Mniej kawy, więc mniej intensywne będą te mocne wrażenia.
@GostRado Nie byłbym w 100% pewny, że w tytułowym blendzie nie ma robusty. Może nie ma, może jest :). Jedno ziarenko z mojej fotografii dość wydaje się charakterystyczne. Ale to tylko moje subiektywne wrażenie. Na pewno w tych białych torebkach będzie więcej "cytrusa" ;).
Nie rób im kłopotu i już nie wysyłaj tego towaru do Warszawy. Robią przecież dobrą robotę, tak czy owak. Nie da się zachować jednakowego profilu na przestrzeni dłuższego czasu. Dotyczy to małych i dużych palarni. Jednym może być łatwiej, innym trudniej z powtarzalnością, ale generalnie jest ona "wartością nieosiągalną". Można do niej co najwyżej "zmierzać".
-
Wg mnie ta Java od @Antonio jest jeszcze za świeża, ale przed chwilą zrobiłem drugie podejście i wyszło całkiem dobrze w smaku: zero kwasu i goryczy:
ECM classika, K-plus 1,6 klika, VST20, doza 18g (mocno puszysta - odbicie prysznica), czas ekstrakcji 25s, uzysk 46,2g, temperatura 91°C.
Andy, Java chce, żebym im wysłał, bo mają możliwość sprawdzenia. Wczoraj ten zapach z Twojej torebki był inny niż z mojej, zaś dzisiaj już nie ma takiej różnicy, analogicznie ze smakiem.
-
Na pewno masz rację :). Zwłaszcza z tym: zero goryczy. Mnie też taki ładny tygrysek z tego wychodził ;).
-
Ustaw, ...................... i zmiel 18g do sitka VST 20g.
Coś tam ustawiłem i zmieliłem te 18g.
Jak to miała być zemsta na mnie za coś tam, to Ci się udała >:( ponad 3minuty się z tym p.....czytaj kręciłem korbką.
Z tego wszystkiego espresso mi się odechciało.
Ale czego się nie robi dla nauki :lol2:
Wyszło tak.
Przygotowanie narzędzi i materiału.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Po wysypaniu ze zbiornika młynka.
[ You are not allowed to view attachments ]
To wyszła prawie mąka albo i drobniej.
[ You are not allowed to view attachments ]
[ You are not allowed to view attachments ]
Ekspres mi się nagrzewa zobaczę co u mnie się zrobi albo i nie
A jeszcze takie sobie coś elektrykami ukręciłem ::)
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Zwłaszcza z tym: zero goryczy.
Miałem na myśli takiej brzydkiej, ordynarnej.To wyszła prawie mąka albo i drobniej.
To z tej mielonki chleba nie będzie, ale spróbuj. Zmiel 1-2 kliki grubiej.
-
Czas parzenia: 24 sekundy
Uzysk: 45g
To by trzeba chyba grubiej zmielić by w te 24sek złapać aż 45g.
Jakbyś podał jeszcze temp. jaka miała by być na "wyświetlaczu" to czemu się nie pobawić mam tego jeszcze ponad 80dkg.
Jka
Zdecydowanie grubiej! Ekstrakcja przepisu 1:2 ponad 30 sekund wyciągnie gorycz. Tutaj jest mniej kawy, krócej i większy uzysk żeby zrobić ją w miarę pijalną. Uzysk nawet 45-50g.
Dla nauki to zrobiłbym 3 szoty z tego przepisu: 92 stopnie, 89 stopni i 86 stopni. Jak mamy zamrożony przepis i zmieniamy tylko jedną rzecz to można coś sprawdzić :) Masz tego tyle, że może chociaż byłaby z tego jakaś nauka.
Akurat mamy Todosantaritę i Poniedziałkową.. Ciekawe jakby wypadł analogiczny test 😅
Pozdrawiam,
Paweł
-
To z tej mielonki chleba nie będzie,
Iiiiiiiiiiiiiiiiiiii nie tylko chleba nie było ale i przymiarki do zrobienia espresso co widać :evil:
[ You are not allowed to view attachments ]
Zmiel 1-2 kliki grubiej.
Nie już mnie nikt nie namówi na kręcenie korbką nie po to mam młynek na prąd by korbką kręcić.
Już wolę kupić inną kawę nawet jakąś z tej Usteckiej palarni.
Jka
-
Masz tego tyle, że może chociaż byłaby z tego jakaś nauka.
Pierwsza "nauka" :redface: już jest powyżej :)
Jka
-
Masz tego tyle, że może chociaż byłaby z tego jakaś nauka.
Pierwsza "nauka" :redface: już jest powyżej :)
Jka
Jak dla mnie jest dużo za drobno. Ciemne palenie powoduje, że ziarno jest kruche (wysoka temperatura). Żeby wyszło coś smacznego trzeba wyjść ze swoich schematów ;)
Pozdrawiam,
Paweł
-
Żeby wyszło coś smacznego trzeba wyjść ze swoich schematów
Ta łatwo napisać jak się w tym siedzi te schematy trzeba mieć kultywować je a ja :redface: biedny amator uczę się dobrze że na swoich błędach i za swoją kasę.
Nic na tą chwilę daję sobie ekspresowi i tej kawie odpocząć
Sorki i kolejna nauka z tego też wynika że ręczny młynek w skrócie zwany C3 z ciemnymi ziarnami spokojnie daje radę zmielić pod espresso.
Jka
-
Żeby wyszło coś smacznego trzeba wyjść ze swoich schematów
Ta łatwo napisać jak się w tym siedzi te schematy trzeba mieć kultywować je a ja :redface: biedny amator uczę się dobrze że na swoich błędach i za swoją kasę.
Nic na tą chwilę daję sobie ekspresowi i tej kawie odpocząć
Jka
Masz tu różne przepisy, wystarczy spisać, spróbować i wyrobić sobie zdanie :) Może któryś sprawi, że będzie smaczna.
Pozdrawiam,
Paweł
-
Masz tu różne przepisy, wystarczy spisać, spróbować
Toż tak robię tylko jako amator popełniam błędy.
Na dzisiaj już mam dosyć kiepskich kaw z ekspresu kolbowego.
Jka
-
Spoko, lepiej sobie rozłożyć w czasie eksperymenty z daną kawą. Zawsze coś nowego nas czeka, chyba że jest tylko gorzko, albo tylko kwaśno...
-
Spoko, lepiej sobie rozłożyć w czasie eksperymenty z daną kawą.
Nie napisałeś jaki to ma być czas to odczekałem 5godz.
Zawsze coś nowego nas czeka, chyba że jest tylko gorzko,
Jako ze mam zamiar się trochę pobawić z tą kawą według podanych tutaj parametrów to teraz przed chwilą zrobiłem tak jak wczoraj by zobaczyć czy wyjdzie podobnie.
19g mielonki.
Tem. na pid.91℃
Dźwignię wyłączyłem jak było 27sek. (ale waga i tak mi dobiła do 29sek)
Uzysk 28,3g. gorzkiego naparu OK jest lepkość, crema, ale czuję zapach spalenizny.
Nawet w czasie mielenia czuć spaleniznę.
W filiżance wygląda to tak..
[ You are not allowed to view attachments ]
W czasie odważania ziarenek zauważyłem że pałętają się tam ziarna innego koloru.
[ You are not allowed to view attachments ]
Przy okazji wyszła dla mnie kolejna nauczka nie kupuj na pałę bo na tych filiżankach z logo ECM nie ma malunku tylko kiepska kalkomania która już schodzi szkoda bo takie 2dwie pod espresso z przesyłką ponad 100zł kosztowały.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
19g mielonki.
Czemu postępujesz na przekór. 19g gramów jest za dużo, o czym było wcześniej.
-
Czemu postępujesz na przekór.
Nie na przekór tylko systematycznie to będzie robione zapisywane rejestrowane.
Jak inaczej można się czegoś nauczyć nie mając odnośników/porównań.
Czy tutaj nie ma czegoś takiego że np. ekspres ekspresowi nie równy, żywiec żywcowi nie równy, wilgotność 300m od Bałtyku będzie inna niż na Mazowszu itd.
Jka
-
Czy tutaj nie ma czegoś takiego że np. ekspres ekspresowi nie równy, żywiec żywcowi nie równy, wilgotność 300m od Bałtyku będzie inna niż na Mazowszu itd.
Nie żeby zrobić poprawną ekstrakcję.
Oprócz młynka masz wszystko, co ja, nawet wodę. 17,5g, grubsze mielenie!!!
-
Przecież to wypalone jak smoła ,nic dobrego z tego nie będzie , przy takim stopniu wypalenia jeszcze niedopalone ziarenka w opakowaniu ,żenada :) wyrzuć kawę do kosza nie marnuj czasu .
-
Przecież to wypalone jak smoła ,nic dobrego z tego nie będzie
Nie każdy jest cienkim Bolkiem w zrobieniu porządnego espresso z ciemnego ziarna i nie mam na myśli Jurka.
-
Wychodzi na to, tj na moje oko, że w lipcu ktoś dał ciała w Javie, bo moja czerwcowa 001 po prawej stronie jest ciut jaśniej wypalona i równiej, a po lewej stronie 001 ta od @Antonio nierówno wypalona, w tym są ciemniejsze i jaśniejsze ziarna.
-
Na stożkowym młynku zrobienie espresso z ciemnego ziarna to łatwizna i nie ma w tym odrobiny przesady , ziarna które pokazał Jurek są do wywalenia do kosza i nawet najgrubszy Bolek nic z nimi nie zrobi :):)
-
@Jka57
To ziarenko innego koloru to defekt, ma czarną kropkę z boku - nic specjalnego, tzw. 'quaker', czyli puste, wypłukane ziarenko.
Pozdrawiam,
Paweł
-
nawet najgrubszy Bolek nic z nimi nie zrobi
Jeśli to ten sam wypał Jurka i ten, co dostałem od Andrzeja, to jestem 🙂
-
Bolek nic z nimi nie zrobi :):)
Bolek nie takie rzeczy robił, a gorzka kawa to drobiazg przecież.
@GostRado dużej różnicy nie widzę na Twojej fotce :). Natomiast jaśniejsze ziarenko, przez Jurka pokazane, jest typowym i nagminnym ale raczej niekrytycznym defektem. Bez znaczenia. Takie defektywne ziarenka nie zmienią koloru na ciemniejszy w normalnym procesie palenia. Są odporne na ciepło.
-
dużej różnicy nie widzę na Twojej fotce
Może na zdjęciu, ale na żywo jest różnica. Wyślę im - niech sami ocenią.
-
przy ciemnym wypale jest cienka granica żeby to porządnie wypalić a nie przepalić,wbrew pozorom ciężej wypalić prawidłowo kawę w ciemnym spektrum od jasnych paleń .
-
nie przepalić
A blend nie ma na to większego wpływu, że jedna odmiana ziarna bardziej jest podatna na przypalenie?
-
To już pytanie do Antonia , ja jestem tu za cienki Bolek w tej materii :):)
-
19g gramów jest za dużo,
18g mielonki pozostałe parametry bez zmian.
[ You are not allowed to view attachments ]
17,5g, grubsze mielenie!!!
Chyba poproszę o inny zestaw pytań :lol2: bo nawet takie dodatki nie pomogły i to dalej jest bardzo gorzkie
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
18g mielonki pozostałe parametry bez zmian.
Poproszę o: czas ekstrakcji 27s? i uzysk?
-
Poproszę o: czas ekstrakcji 27s? i uzysk?
Poczekaj muszę monitoring włączyć (chorera taśma się skończyła) :-[
27 sek. w filiżance jest 29g.
Jka
-
27 sek. w filiżance jest 29g.
Jurek, wczoraj pisałem 17,5g i grubsze mielenie.
-
Wpierw pisałeś o 18g.
O 17,5g i grubszym mieleniu napisałeś później.
Ja pracuję systematycznie bo inaczej bym się 35 lat nie utrzymał w zawodzie. :lol2:
Jka
-
Ja pracuję systematycznie
Kawa Ci się skończy i będziesz przekonany, że nie dobra, a prawidłowej ekstrakcji nie zrobiłeś. Ja już zaraz zrobię na VST20 i 17g.
-
i to dalej jest bardzo gorzkie
To tez potwierdzenie ze nie zawsze ładnie wyglądające espresso dobrze smakuje :):)jedyne co mógłbym doradzić to ustaw na PID może temp 88 i bez zmiany reszty ustawień zobacz co wyjdzie :),. dozę zostawiłbym na 18g a czas potraktowałbym względnie o ile nie są to wartości 10 sekund w jedna lub druga stronę, uzysk celowałbym jednak w 1:2 Cyli w granicach 35-40g w filiżance .
-
dozę zostawiłbym na 18g
Przy tej puszystość 17g gramów do VST20 jest oki.
Moja przedchwilowa ekstrakcja:
ECM, K-plus 1,6 klika, doza 17g, czas 27s, uzysk 35,1g i jest naprawdę dobrze.
-
Kawa Ci się skończy
Kawa raczej nie jak mi tak dozę będziesz zmniejszał.
Ale woda tak bo mi już tylko 23litry żywca zostało.
17,5g mielonki grubsze mielenie - chyba za grube
Temp.91℃
Czas 24sek (bo chyba zaraz by mi się z filiżanki przelało)
Uzysk 35,6g
Gorycz jak była tak jest.
Później zejdę niżej z temp.
A na wieczór podepnę już tylko samą kolbę i ciekawe czy woda w filiżance gorzka będzie :'(
Za mało wiem, za mało umiem by dalej się męczyć.
Jka
-
Zrób sobie ristretto i będziesz zadowolony.
-
Wolę iść do lasu kory nazbierać.
Jka
-
17,5g mielonki grubsze mielenie - chyba za grube
Temp.91℃
Czas 24sek (bo chyba zaraz by mi się z filiżanki przelało)
Uzysk 35,6g
Ratio oki. Ja bym jeszcze pokręcił C3 na grupie grubszym mieleniu. A odcisk prysznica masz, bo u mnie jeszcze przy 17g był delikatny.
-
C3 już schowany w szafie jak pisałem nie po to elektryki kupowałem by korbka kręcić.
Odcisk prysznica chyba był ale bardzo delikatny.
Ja bym jeszcze
Właśnie się ubieram i idę do lasu kory sobie nazbierać a tak na prawdę myślę co i gdzie sobie zamówić.
Jka
-
jest naprawdę dobrze
Tego się już trzymajmy. Kapitan zawsze ma rację.
-
Kapitan zawsze ma rację.
Tym bardziej jak jest na mostku :taktak:
Foto chwilę przed przejściem na emeryturę.
Jka
-
na mostku
I na nim nie wybrzydzałeś na kawę... Inkę albo jakąś inną zbożową.
-
I na nim nie wybrzydzałeś na kawę..
Nie bo za dobrze płacili :)
Ta co zaznaczyłeś była z dodatkiem cykorii.
[ You are not allowed to view attachments ]
A w afrykańskim domu to różnie bywało ale herbata zaznaczona strzałką była zaj....fajna.
W kraju już na taką nie natrafiłem i nie pijam herbat.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
jest naprawdę dobrze
Tego się już trzymajmy. Kapitan zawsze ma rację.
Za szybko się zniechęciłeś. A poza tym 001 wtedy była za świeża. Te zapaszek teraz jest mniej intensywny i myślę, to przez ciemniejsze palenie.
-
:picardpalm:
-
A tak po polsku, na słowa?
Przed chwilą ponownie zrobiłem espresso tylko na LaMie z parametrami jak wcześniej na ECM-ie i było 👍
-
Po prostu, nie moja bajka -- aż tak ciemne palenie :). Ale rozumiem, że jest takie rynkowe zapotrzebowanie.
-
Do kosza , przy tak ciemnym wypaleniu każda kawa smakuje tak samo :)::):)
-
że jest takie rynkowe zapotrzebowanie.
Ja od czasu do czasu lubię sobie kg takich ciemnych ziarenek kupić :)
Stożek, ręczna dźwignia i jest klasyczny klimacik :)
-
Ja od czasu do czasu lubię sobie kg takich ciemnych ziarenek kupić
Ja też. Nie samymi owocami człowiek żyje, czasami potrzebuje gorzkiej czekolady 😀
-
Trzeba mieć mocne podniebienie.
-
Tylko ze zbyt ciemne palenie nie daje już smaku kawy zostaje to co jest wynikiem przepalenia ,ja tez lubię czasami ciemno :):ale jest cienka granica między ciemno a spalone :):)
-
Trzeba mieć mocne podniebienie.
A przy owocach mocne zęby :hihihi:
-
Tak.
-
Może na zdjęciu, ale na żywo jest różnica. Wyślę im - niech sami ocenią.
Zaraz 2dwa tygodnie mija czy przyszła jakaś odpowiedz czy odpuściłeś temat.
Po moim komentarzu na alle-drogo napisał ktoś od nich do mnie z propozycją wysłania w zamian innej kawy i to ze 2dwa razy mi proponowano że coś podeślą.
Grzecznie ale stanowczo odmówiłem.
Jak dla mnie samo to że ktoś zareagował było pozytywną reakcją i mi wystarczyło.
Jka
-
Zaraz 2dwa tygodnie mija czy przyszła jakaś odpowiedz czy odpuściłeś temat.
Wysłałem dopiero z tydzień temu i się nie odzywałem. Po długim weekendzie napiszę.
-
Za to tytułowa Gwatemala bardzo mi smakuje, ostatnio ją dopieszczam w kawiarce.
W kawiarce może być fajnie, bo nie ma presji ciśnienia :). W espresso jakoś nie do końca. Teraz po paru tygodniach powinno być już wszystko na swoim miejscu i gładko. Właśnie sobie zaparzyłem parę shotów. Crema jest ok, kwaskowatość jest dość spora, znacznie ostrzejsza po ostygnięciu, gorzki smak z moim odczuciu bardzo jednak przechodzi w gorzki, niezbyt miły posmak. Zimne espresso jest już dla mnie ogromnym "smakowym" dysonansem.
-
Teraz po paru tygodniach powinno być już wszystko na swoim miejscu i gładko.
Może i tak być i chyba jest skoro piszesz ale ja już tego nie sprawdzę.
To co mi zostało wysłałem koledze z tego forum jednocześnie przepraszając go za to :)
Jak wyczerpie to co teraz sobie robi i później jej skosztuje to może napisze jakieś swoje wrażenia.
Jka
-
W Javie nic nie znaleźli. Zamówiłem następną partię: 001 i Todosantarity. 001 jest bardzo puszysta i do Mikry wykorzystałem sitko VST 25, a doza tylko 21g i jest smakowicie przy 27s ekstrakcji i 44g uzysku, klik 1,8 na K-plus.
-
HM podobno nie wchodzi się 2dwa razy do tej samej rzeki :lol2:j ja znowu nie posłuchałem rozumu i kupiłem sobie tytułową kawę ale żeby jej nie zmarnować bo ja tak normalnie wypić tego nie potrafię dokupiłem sobie do niej o taki oto kartonik :lol2:
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka