Od ponad roku czytam, oglądam filmy, analizuje fora w Polsce i za granicą, jaki typ kolby byłby możliwie najlepszy pod poprawne espresso plus rzadko do białych (wizyty gości). Budżet ewoluował i stanął na ok. 5000zł. Odrzuciłem HX (panuje opinia, że jest niestabilny temperaturowo) i moje poszukiwania skierowałem do dużych pojedynczych bojlerów. Może duży to zbyt idący eufemizm bo ekspresy, które znalazłem w tym przedziale cenowym mają 0,75 litra, jednak taka nieduża objętość sprawia relatywnie szybkie grzanie wody w bojlerze. Brałem pod uwagę funkcje konieczne, przydatne, ułatwiające i wizualne (klasyczny inoxowy wygląd) np: grupa e61, PID, manualna regulacja ciśnienia, preinfuzja, stoper odmierzający czas ekstrakcji. Nie bez znaczenia była też jakość wykonania (kolby ECM-a po prostu przepiękne!!!)
Moje typy:
ECM Classika II PID
Quick Mill Alexia Evo PID
Zwracam się do Was jako ekspertów w tej dziedzinie, jak i użytkowników ekspresów, co o nich sądzicie oraz o inne sprzętowe sugestie pod kątem moich oczekiwań. Z góry dziękuję za pomocne komentarze.
PS
Fiorenzato na razie musi zostać.