forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 20:35:39

Tytuł: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 20:35:39
Cześć. Witam wszystkich.
W akcie desperacji postanowiłem wreszcie tutaj uzyskać jakąkolwiek pomoc...
Od dobrych 7-9 miesięcy nie mam dostępu do kawy Universal Caffe Gran Bar, której używałem do kolby od początku posiadania ekspresu.
Trwałem przy niej bo spełniała wszystkie moje smakowe wymagania a próby z innymi kawami kończyły się większym lub mniejszym rozczarowaniem.
Od tych powiedzmy 7 m-cy próbuję innych kaw. Największym rozczarowaniem była Ariadna od Antonia - no po prostu kawowy dramat dla mnie i domowników (znajomym nie miałem odwagi jej proponować bo chciałem by znajomymi pozostali). Najmniej zawiodłem się na Illy Arabica Selection Guatemala. Zawiodłem się na niej najmniej co nie znaczy, że jestem zadowolony. Nie, nie jestem. Płaskie body, brak wyrazu i wyraźnie wybijających się nut, nic specjalnego...masakra ale najmniejsza z dotychczas próbowanych.
Zaproponujcie, proszę coś do kolby...o wyraźnie okrągłym, pełnym body, wyraźnych kakaowo-orzechowych nutach, ładnej cremie, przyjemnym zapachu, bez posmaków kwasowości z wyraźną 25-40% ilością robusty w mieszance.
Pomóżcie, proszę...
Pozdrawiam.


Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: jakub_stanecki w 18 Styczeń 2021, 20:47:45
Największym rozczarowaniem była Ariadna od Antonia - no po prostu kawowy dramat dla mnie i domowników
Co Ci nie podpasowało w Ariadnie? Dla mnie to taki wyznacznik tego co najlepsze w kawie ;)
I według niej "kalibruje" inne kawy ;) lepsze o bogatszych nutach kwasowych, albo gorsze - bo nie mają tego co ona
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 18 Styczeń 2021, 20:59:37
https://www.konesso.pl/product-pol-26-Kawa-ziarnista-Bazzara-AROMAMORE-1kg.html

https://www.konesso.pl/product-pol-4283-Kawa-ziarnista-Trismoka-Caffe-Brasil-1kg.html

https://www.konesso.pl/product-pol-838-Kawa-ziarnista-Parana-Extra-Bar-Premium-1kg.html

https://www.coffeedesk.pl/product/754/Arcaffe-Gorgona-250G

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 21:00:54
Właściwie to nie pasowało nam wszystko...płaskie body, mało ciekawych nut, kwaskowe posmaki, których nie tolerujemy w espresso, żadnych rewelacji zapachowych...po prostu dno. Zakupiłem ją w sumie po przeczytaniu dziesiątków postów o wyjątkowości tej kawy...no i była wyjątkowo niedobra... :-/

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 21:02:24
https://www.konesso.pl/product-pol-26-Kawa-ziarnista-Bazzara-AROMAMORE-1kg.html

https://www.konesso.pl/product-pol-4283-Kawa-ziarnista-Trismoka-Caffe-Brasil-1kg.html

https://www.konesso.pl/product-pol-838-Kawa-ziarnista-Parana-Extra-Bar-Premium-1kg.html

https://www.coffeedesk.pl/product/754/Arcaffe-Gorgona-250G
Próbowałeś i polecasz czy tylko puściłeś linki?
Pozdrawiam...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 18 Styczeń 2021, 21:07:20
Piłem wszystkie.
Bardzo przyzwoite kawy, jeżeli ktoś lubi takie smaki.

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 21:30:27
Piłem wszystkie.
Bardzo przyzwoite kawy, jeżeli ktoś lubi takie smaki.
Przeraża mnie słowo "przyzwoite" w Twoim poście... :-) Wolałbym "znakomite, wybitne, doskonałe" :-) Ale to było przy Ariadnie! :-)

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 18 Styczeń 2021, 21:57:02
Każdy lubi co innego.
Ja doceniam klasykę, ale jak dla mnie te kawki mają za dużo Robusty. Nie są wybitne ;).
Od MA bardziej Ci zasmakuje Hot Pair Espresso.
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 22:08:47
Każdy lubi co innego.
Ja doceniam klasykę, ale jak dla mnie te kawki mają za dużo Robusty. Nie są wybitne ;).
Od MA bardziej Ci zasmakuje Hot Pair Espresso.
A widzisz...to już jakaś wskazówka...
Co do "wybitne", to spotkałem tylko raz i to pod alternatywę: Guatemala Finca El Aguacate, zaparzona w aeropresie...i już nigdy później... :-( kawa to wieczne rozterki i rozczarowania...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: qbaqba w 18 Styczeń 2021, 22:32:43
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś...piłem ją dawno temu ale wspominam ją raczej ciepło... Faktycznie każdy lubi coś innego. Jeden woli córkę a drugi teściową
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 23:11:24
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś...piłem ją dawno temu ale wspominam ją raczej ciepło... Faktycznie każdy lubi coś innego. Jeden woli córkę a drugi teściową
Pewnie...przecież z wszystkim tak jest...kwestia gustu...Pamiętam, że zamówiłem jej sporo, kombinowałem z przemiałem, ciśnieniem, temperaturą i nawet z preinfuzją w kolbie i bywało tylko gorzej a czasem tylko bardzo źle... :-) No nic, Ariadnę mam za sobą. Może podejdzie mi coś z tego co zaproponował kolega pj.w. A jeśli nie to dalej będę się rozczarowywał aż Janusz wymyśli sposób by Gran Bar trafił do mojego młynka. :-)

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 18 Styczeń 2021, 23:17:03
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś

Mnie na pewno.

A tę piłeś: Hayb BLACK ESPRESSO BLEND
"Kraj pochodzenia: 80% Brazylia (Arabica) | 20% Indie (Robusta)
Profil smakowy: Czekolada Deserowa, Orzech włoski. Ciemno palony blend do espresso. Jeżeli do tej pory piłeś kawy we włoskim stylu i dopiero wchodzisz w świat kaw speciality lub szukasz kawy, która będzie do bólu klasyczna, z niską kwasowością i bez nut owocowych, Black Espresso Blend jest dla Ciebie! Polecamy jako mocne espresso we włoskim stylu"

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 18 Styczeń 2021, 23:32:07
Kurcze tą Ariadną to faktycznie chyba wszystkich  zaskoczyłeś

Mnie na pewno.

A piłeś Java 001? Co prawda bez robusty...
Nie, nie piłem...każda propozycja jest dobra bo szukam tego czegoś... Robusta w mieszance jest o tyle ważna, że wg mnie podbija tę pełnię body i goryczkę, której oczekuję. Muszę "to" czuć na języku...dziękuję za tę propozycję i spróbuję...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: daniell w 18 Styczeń 2021, 23:48:16
Z ciekawych kaw gdzie robusta daje o sobie znac to moge polecic JOLLY CAFFE FIRENZE (FLORENCE). Tylko nie pomyl z creama. Do tej pory pamietam jej smak, ale ostatnio czesciej jednak kupuję Ariadne ;)
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: maciek-rz w 18 Styczeń 2021, 23:56:00
Ja chyba muszę do pracy kupować podobne profile samkowe pod espresso.

Z takich pewniaków to również Bazzara choć ja kupuje Piacepuro.
New York - są wersję z Rubusta chyba, ja raczej 100% arabica preferuję
Coffee and Sons  Słoneczne Trio. Mimo średniego palenia jedno z moich większych zaskoczeń pod espresso.
Niestety wiele kaw jednak albo jest średnia, albo nie nasz gust, może metoda parzenia wymaga znacznej kotetky
Ostatnio taka Java 007 była totalnym rozczarowaniem.
Nad Ariadna myślę od dłuższego czasy czy nie wrócić.  Ostatnio piłem ją z 3-4 lata temu i też była sporym zawodem.

Włoskie kawy jednak trzymają poziom.

Zobqcz Euro Cafe Polish Horse chyba. DuO dobrych opini, choć jak wies, nic to nie znaczy.

No i jeszcze kwestia przygotowania. 
Może trzeba pokombinować  z mieleniem,  mocą ubicia itp

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Styczeń 2021, 11:26:07
Nad Ariadna myślę od dłuższego czasy czy nie wrócić.  Ostatnio piłem ją z 3-4 lata temu i też była sporym zawodem.

Zapraszam :). Ariadna w zasadzie nie zmienia się od dekady i tak już pozostanie. Nie zmieni się po to, by komuś tam smakowała, by komuś tam było dostatecznie gorzko a wcale kwaśno. Ważne, że smakuje mnie: co jakiś czas sam ją zaparzam i testuję. Nie ma ona konkurować z żadnymi włoskimi przysmakami z robustą. Ot, jest prostą kawą, prostym połączeniem arabiki z Brazylii i robusty z różnych stron globu. Wg mnie jest ciekawsza i lepsza niż te włoskie blendy ze względu na stopień i sposób palenia. Pewnie, że może wydawać się zbyt prosta i płaska -- bo taka jest, jakie są użyte w niej kawy. Bogatszą propozycją jest np. A+ -- skład tego blendu jest większy, więc i aromatyczny bukiet jest większy. Martwi mnie jednak to, że różni ludzi, jak autor tego wątku, naczytają się i rozczarują -- a dalej utożsamią tę jedną kawę z naszą całą ofertą, w której Ariadna stanowi 1/50. Mało tego, mają wielki żal, że nasza ta jedna kawa jest taka droga na tle tych lepszych kaw innych palarni. Ręce opadają. @BobbyEverlast przyjedź do mnie, zobacz, co ja z tą kawą zrobię, porównajmy ją razem, razem z Twoim wzorcem -- wtedy przy mnie klnij i wypluwaj ;).

Ariadnę z 8/01 zaparzałem dziś rano i polecam :). Na pewno nie jest to denna kawa. Takiego określenia użyłbym do opisania jakiejś mieszanki Universal, którą miałem okazję próbować wiele lat temu. Była to dla mnie czysta gorycz, oczywiście gęsta jak sami diabli ;).
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: jakub_stanecki w 19 Styczeń 2021, 12:11:19
Ariadnę z 8/01 zaparzałem dziś rano i polecam . Na pewno nie jest to denna kawa. Takiego określenia użyłbym do opisania jakiejś mieszanki Universal, którą miałem okazję próbować wiele lat temu. Była to dla mnie czysta gorycz, oczywiście gęsta jak sami diabli .
A ja dzisiaj zrobiłem espresso z Kimbo Espresso Napoletano :)
I podobnie - gorycz aż gęsta!!! Crema taka, że można na niej położyć kostkę cukru i nadal będzie gorzka - i naprawdę dziękuję tym którzy wprowadzili mnie w świat "kwaśnych" świeżo palonych kaw - bo różnica jest kolosalna

Na szczęście w drugiej paczce czekał "Ale Meksyk" wzmocniony mokrą robusta z Gwatemali :D
I dla mnie to jest idealne zestawienie :) pewnie coś tracę przez dodanie robusty ;) ale najczęściej połowę paczki pije "na czysto" popołudniami z ciastkiem czy czekoladą, jednak poranna kawa z ok 20% dodatkiem robusty  bardziej mi podchodzi :)
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 19 Styczeń 2021, 12:49:08
Antonio, Antonio... Nie rozumiem dlaczego mnie personalnie atakujesz. Autor tego wątku po prostu nie lubi Ariadny a nie Ciebie...Przecież  możliwe jest, że nie potrafiłem jej przygotować choć próbowałem na wiele sposobów(napisałem o tym, prawda?) Ale w żadnym wypadku nie zasugerowałem nawet, że mam problem z Waszą palarnią. Tak nie jest, jeśli odniosłeś takie wrażenie to przepraszam. Przecież próbowałem niejednej Waszej kawy...
Zresztą temat zrobił się o Ariadnie, której nie lubię  a prosiłem na wstępie o coś zupełnie innego. Jeśli masz jakieś propozycje to jestem otwarty...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Styczeń 2021, 12:54:15
Może trochę jestem teraz "nie w sosie", bo od wczoraj jakiś gość podobne opinie o Ariadnie i cenach produkuje nam w google ;). Ale nie atakuję Cię -- jeśli tak to zabrzmiało, przepraszam. Skoro ubisz mocne kawy z robustą, to Hot Pair jest czymś zupełnie wyjątkowym: owocowo-sandałowym ;).
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: BobbyEverlast w 19 Styczeń 2021, 13:07:00
Może trochę jestem teraz "nie w sosie", bo od wczoraj jakiś gość podobne opinie o Ariadnie i cenach produkuje nam w google ;). Ale nie atakuję Cię -- jeśli tak to zabrzmiało, przepraszam. Skoro ubisz mocne kawy z robustą, to Hot Pair jest czymś zupełnie wyjątkowym: owocowo-sandałowym ;).
Antonio...to nie ja...jestem tylko tutaj i szukam zastępstwa. Ariadna oberwała zupełnie przypadkiem i NAPEWNO nie uważałem jej za zbyt drogą bo gdyby tak było, to po prostu nie kupiłbym jej...Hot Pair'a spróbuję gdy skończę wynalazki, które kupiłem na próbę...

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: Sshim278 w 19 Styczeń 2021, 13:29:18
Ariadna w zasadzie nie zmienia się od dekady i tak już pozostanie. Nie zmieni się po to, by komuś tam smakowała, by komuś tam było dostatecznie gorzko a wcale kwaśno. Ważne, że smakuje mnie: co jakiś czas sam ją zaparzam i testuję.

Twój styl polemiki z niezadowolonym klientem jest całkiem inny niż pozostałych komercyjnych użytkowników tego forum. W Twoich wpisach widać butę i megalomanię. Jeśli ktoś nie dostał tego co oczekiwał i na dodatek dostaje taką odpowiedź jak powyżej, to chyba nie oczekujesz pozytywnej opinii.
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 19 Styczeń 2021, 13:45:54
Nich Ci tak będzie: butę i megalomanię  :szampan:. Kawa ma to do siebie, że nie jest gotowa do spożycia. Każdy robi z nią to, co zechce. Jak zechce, to jego sprawa. Niestety, wiele stąd nieporozumień. Każdy z nas ma więc swoje zdanie i przy nim tkwi -- i nie widać światła w tunelu, nie widać sposobności na spotkanie...

Butę i megalomanię widzę w kimś, kto głosi głupoty i przytacza argumenty poniżej pasa, byle tylko komuś dokopać. Kiedyś miałem okazję spotkać się z kimś, kto miał podobne opinie o Ariadnie. Zostańmy już przy tym, bo o tej mieszance cały czas mowa, jakby moja palarnia to była li tylko Ariadna. Ten ktoś miał restaurację przy ruchliwej drodze i jako taką znajomość włoskiej kawy. Każdy kto się na włoskiej kawie zna, wiadomo że się zna. Wobec tego, że ten klient szukał najtańszej kawy, zaproponowaliśmy mu Ariadnę. Po akceptacji i wspólnych próbach, po jakimś czasie okazało się, że nie: że jest on totalnie niezadowolony. Podobnie jak tu albo i gorzej. Co się okazało i skąd to się wzięło? Ten gość nie potrafił nawet zrobić espresso i zawsze popijał lungo w dużej filiżance do cappuccino a jego ideałem były kawy typu Segafredo, Lavazza. Wobec tego zostaję przy mojej bucie i megalomanii ;). Cytowana przez Ciebie odpowiedź -- powtórzę ją raz jeszcze, bo co innego można tu powiedzieć? Mogę tylko niezadowolonemu klientowi zwrócić poniesione przez niego koszta.
Tytuł: Odp: Kawa do kolby
Wiadomość wysłana przez: lukaszt2004 w 19 Styczeń 2021, 21:29:44
A ja dzisiaj zrobiłem espresso z Kimbo Espresso Napoletano

Mmmniam :). Do cappucino jest wyśmienita! Moja ulubiona kawa :). Gęsta od goryczy? Zmniejsz temperaturę parzenia ;). Kawa jest mocno intensywna w smaku. Nieprzyzwyczajonych wyrywa z butów ;).