Rozważam zakup ekspresu do kawy. Jestem w tym temacie laikiem, dlatego chciałabym was prosić o pomoc. Jestem miłośnikiem kaw mlecznych (np. latte). Inni domownicy piją zazwyczaj tradycyjne kawy parzone (ok. 2-3 kaw dziennie na osobę). Przychodzący goście piją zarówno kawy parzone, jak i mleczne. Jaki typ ekspresu moglibyście polecić?
Teraz to najprościej jak można - zalewam wodą, chociaż wiemnie, że towolałabym nie jest dobra metoda. Do tegoprzedszkola kawy z ekspresu dolce gusto.
- pierwsza kawa po każdym włączeniu jest do wylania,
chyba że to zielonaZ tym wylewaniem pierwszych naparów też jest dużo legend i mitów.
Panie Januszu, co by mi Pan polecił?No właśnie P. Januszu, czekamy ;]
Panie Januszu, co by mi Pan polecił?Zajrzyj do wątku Janusza.
... Jestem miłośnikiem kaw mlecznych (np. latte). Inni domownicy piją zazwyczaj tradycyjne kawy parzone (ok. 2-3 kaw dziennie na osobę). Przychodzący goście piją zarówno kawy parzone, jak i mleczne. Jaki typ ekspresu moglibyście polecić? Początkowo myślałam o zakupie ekspresu automatycznego, jednak podobno dosyć często się psują, a szczerze mówiąc nie mam zamiaru co chwilę wzywać specjalisty do jego naprawy. Będę wdzięczna za każdą sugestię.Przy takich założeniach to najlepszy wybór to dobry ekspres automatyczny.
Polska parzocha to nic innego jak cupping, trzeba tylko dobrej kawy i będzie równie dobra.Cupping to nie "polska parzocha", zwana także "polską plujką".
Wolę zalewajkę z dobrej kawy niż marne espresso czy marną kawę w jakiejkolwiek postaci.Z tym się należy absolutnie zgodzić.
Panie Januszu, co by mi Pan polecił?
jeszcze raz muszę rozważyć kwestię zakupu ekspresu. Być może najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić młynek, spieniacz do mleka i dobrą kawę.bardzo rozsądnie.
Chciałabym się zmieścić w 2 tys.
Najczęściej robię dla siebie kawę mleczną. Czasem dodatkowo 1 kawa mleczna i 2 parzone. Lubię kawę Lavazza. Młynka jeszcze nie posiadam.
A czy na bazie kawy z przelewowego da radę zrobić kawę latte?Taka late której bazą jest podwójne espresso to nie da się, ale da się zrobić coś równie smacznego. W domu mam ekspres i młynek typowy zestaw pod kawy mleczne i bardzo go sobie chwałę, w pracy automat, w domku letniskowym przelew dobry dzbanek, płytę indukcyjna i elektryczny spieniacz. Wszystkie te kawy smakują mi na swój sposób.
Sądzę, że po przeczytaniu tylko postów koleżanka wie, że kolba służy do zrobienie espresso, które jest bazą dla np. kaw mlecznych czy np americano. Nie zrobi się z koby 250ml kubka kawy (tak z kolby).
DO tego jak zakupisz dobry młynek ręczny, to będziesz mogła jednym młynkiem mielić pod espresso i alternatywy.
Wolność słowa mamy tylko wówczas, gdy rządzi konkretna opcja polityczna a na forum polecany jest wyłącznie sprzęt sprzedawany aktualnie przez p. Janusza i to najlepiej za jego pośrednictwem.Ale o co chodzi ? Pan Janusz ma prawo "promować" oferowany przez siebie sprzęt. Ja nie jestem Jego klientem, ale rozumiem, że chwali to czym handluje. Bo go wybrał. I ma prawo. A ja chwalę to co kupiłem i używam, czyli Bezzerę Magica S PID w CoffeeSite. A pozostali chwalą się swoimi dripami, frenchami, kawiarkami itp. Że one takie oszczędne, itp. Ludzie dajcie sobie siana i idźcie na piwo, a raczej na małą czarną :)
Wskazywanie jakichkolwiek innych zaparzaczy to "hejt", polecanie innych marek to też "hejt". Zresztą hejt to mało powiedziane, to jest wręcz "mowa nienawiści".
Wolność słowa mamy tylko wówczas, gdy rządzi konkretna opcja polityczna a na forum polecany jest wyłącznie sprzęt sprzedawany aktualnie przez p. Janusza i to najlepiej za jego pośrednictwem.
Wskazywanie jakichkolwiek innych zaparzaczy to "hejt", polecanie innych marek to też "hejt". Zresztą hejt to mało powiedziane, to jest wręcz "mowa nienawiści".
Także w ramach ochrony "swobody wypowiedzi" proponuję zakazać mówienia o innym sprzęcie.
Koledzy podoba mi się Wasze podejście do sprawy wyboru. Lepiej jest wydać parę stów na alternatywę, niż tanim nowym elektrycznym młynkiem walczyć z espresso.Brawo, nie spodziewałem się takiej opinii z Twojej strony :-)
:ok: :ok:
Jaki jest to młynek ręczny co do espresso nada się?
I nikt mu tego prawa nie zabiera, to raczej jego uwagi mają na celu dyskredytowanie opinii innych osób poprzez przypisywanie im nieczystych intencji. A przecież Ci "oni" z tego nie żyją i nie czerpią z zysku z faktu, że ktoś nie kupi ekspresu od Janusza... raczej jest odwrotnie to sprzedany ekspres to zysk sprzedawcy....
Ale o co chodzi ? Pan Janusz ma prawo "promować" oferowany przez siebie sprzęt. Ja nie jestem Jego klientem, ale rozumiem, że chwali to czym handluje. Bo go wybrał. I ma prawo. A ja chwalę to co kupiłem i używam, czyli Bezzerę Magica S PID w CoffeeSite. A pozostali chwalą się swoimi dripami, frenchami, kawiarkami itp. Że one takie oszczędne, itp. Ludzie dajcie sobie siana i idźcie na piwo, a raczej na małą czarną :). Mnie nie interesują alternatywy, ale kolby. I czytam zasadniczo tylko ten dział. I posty p. Janusza odnośnie kolb są jak najbardziej cenne, bo pokazują duże spectrum kolb. Od tych tańszych do tych najdroższych.
po co były by te wszystkie drogie i wyrafinowane maszyny kolbowe gdyby z przelewu otrzymywało się identyczny efektefekt nie jest identyczny ale podobny, równie dobry, moim zdaniem w niektórych metodach nawet lepszy. Przed sprzedażą ekspresu (nota bene marki ascaso) robiłem 5x próbę porównawczą z moką na jednakowym brew ratio, w opinii mojej i znajomych w ślepym teście wszystkie testy wygrywała moka, a nie ekspres, dając z tej samej ilości kawy i wody mocniejszy, wyraźniejszy i dłużej utrzymujący się smak.
Gdyby dziewczynaa zadała pytanie - wybrać ekspres czy alternatywy to takie propozycje byłyby na miejscu.Januszu!
hlary, powinno się zrobić zupełnie odwrotnie. Najpierw wybrać co się chce pić, a dopiero potem szukać sprzętu. Bo to, że znajomi robią 250 ml kubek kawy z kolby wcale nie oznacza, że to dobra metoda. Jak ktoś nie chce pić espresso tylko kawę na kubki, to po cholerę mu ekspres ciśnieniowy? A idąc Twoim tokiem rozumowania, powinni sobie najpierw zadeklarować, że chcą kolbę, kupić coś w danym budżecie a dopiero później zastanawiać się, czy kolba to dobry sprzęt do robienia kubka kawy...Ale właśnie na odwrót. Żle zrozumiałeś. W sumie to poparłeś mój pomysł.
I moje zdanie: Za 2000zł nie kupisz zestawu do espresso który będzie bezproblemowo serwował Ci kawy mleczne. Co nie oznacza, że się nie da kawy mlecznej na tym wykonać. Da się, da się namalować wzorek, da się zrobić dobre espresso. Ale wymaga to czasu, wprawy, poprawek, czasami trochę nerwów i wydatków rozłożonych w czasie i na pewno kilogramów zmarnowanej kawy. Skoro chcesz iść w ekspres kolbowy to moim zdaniem weryfikuj budżet (tamper to okolice 100zł, dzbanek 60zł, odbijak 80zł, mata 40zł, młynek - te dobre zaczynają się od 1200zł, ekspres nie widziałem nic ciekawego poniżej 1500zł, ale uważam, że pewnie ze 2300zł trzeba rozważyć jak minimum komfortu). I to są realne koszty. Strefa komfortu to jeszcze dodatkowe 1000-2000zł na stole.
masz 10 000zł procedujesz tak samotylko że en poradnik byłby oparty na założeniu, że pytający nowicjusz w ogóle wie co to jest espresso świadomie decyduje się na nie i - choć słyszał że smaczny napar można wykonać duuuuużo mniejszym kosztem, a o ostatecznym smaku kawy decyduje głównie jakość ziaren, a nie urządzenia - to i tak jest zdecydowany wykosztować się na zakup urządzeń.