Autor Wątek: Kaldi - mała koreańska palarka  (Przeczytany 17051 razy)

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Kaldi - mała koreańska palarka
« dnia: 12 Czerwiec 2016, 10:51:52 »
Oto Kaldi Roaster w wersji najtańszej i maksymalnie okrojonej z akcesoriów.
Ręczna palarka do kawy na kuchenkę gazową - kupiona via ebay.com
Stal nierdzewna przyzwoitej grubości, łożyskowanie, naprawdę zaskakująco porządne wykonanie.
Termometr to prawdopodobnie lipa, szkoda że zamontowany na stałe. Miedziany kołnierz bębna jest demontowalny.

Zabawę czas zacząć.
Pytanie laika - jakiego rodzaju termopar K użyć i w jaki sposób konstrukcyjnie można byłoby je umieścić by rejestrować Environment i Bean Temperature?
Czy w ogóle jest sens?





Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwiec 2016, 11:51:02 »
Jakie fajne :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwiec 2016, 12:09:04 »
Jest sens.

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2016, 20:40:21 »
Nie mogłem się powstrzymać i nie czekając aż termopara przyjdzie, uruchomiłem palareczkę.
Testowe ziarenko z Arkomu, 100g jakiejś Etiopii Yirgacheffe, ale nic więcej o niej nie wiadomo.
Byłem przygotowany na to, że pierwszy wypał w życiu będzie do wyrzucenia, tymczasem albo miałem fuksa, albo studiowanie wykresów palenia zaowocowało  :lol2:
Termometr wydaje się być lepszy niż się spodziewałem. Rozgrzałem palarkę do ok. 200 stopni i wrzuciłem ziarenka, palnik średni. Temperatura spadła do ok. 160 i powoli rosła. Kręciłem ok. 90obr/min. Po 8:30min ziarenka zaczęły pykać (spodziewałem się głośniejszych harców) i w 10 minucie przerwałem palenie wysypując ziarenka.
Bez dymu, bez wielkiego bałaganu z łupinkami - posprzątanie po tym to 5 sekund odkurzaczem wcześniej użytym do chłodzenia ziaren w prowizorycznej konstrukcji.

Na oko bez ziarna rewelacji, ale zdarzało mi się spotykać bardziej nierówne palenie w "prawdziwych" palarniach.
Nie mogłem powstrzymać się i po godzince dripnąłem sobie 10 gramów.

Szczęka mi opadła, bo z ręką na serduchu, ale... nawet smakowało!
Cholera, naprawdę pijalne. Jak Etiopia. Może ciut więcej karmelu niż zazwyczaj, ale kwasek na końcu jest!

Konkurs
Pierwszemu, który zgłosi poniżej zainteresowanie wyślę gratis malutką (malutką, bo jest tego mało, a chciałbym Żonę poczęstować zanim wszystko wypiję) próbkę tegoż mojego pierwszego w życiu wypału  :evil:


« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2016, 22:34:23 wysłana przez pafcio0 »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwiec 2016, 20:49:36 »
Jeśli mogę, to spróbuję ;).

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwiec 2016, 20:52:46 »
Jeśli mogę, to spróbuję ;).
OK, jutro podeślę! Ale nie liczę na recenzję, to tylko pierwszy ślepy strzał ;)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwiec 2016, 21:49:16 »
Hmm piłem kawę prosto z pieca i nie było to miłe doznanie, smak paskudny, aromat też przedziwny ogólnie rzecz biorąc trochę jakby jeść niedogotowane potrawy albo pić nie do końca sfermentowany napój alkoholowy  :o
 

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwiec 2016, 21:52:41 »
Też piłem kawy dobrych palarni w dzień palenia i aż tak tragicznie to moim zdaniem nie jest. Chociaż pewnie za dwa dni się okaże, że to moje palenie to jednak słoma, a mój optymizm wynikał jedynie z radości iż to coś nie jest niepijalne. ;)
Jutro dalsze eksperymenty z budżetowymi Etiopią i Hondurasem. Jak poczuję się pewniej to wrzucę Rocko  :-D

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwiec 2016, 21:57:58 »
Ja próbowałem ziarna które było jeszcze ciepłe, później wytrzymałem kilka godzin i już było lepiej, fakt że paczkowane zaraz po wypaleniu więc mocno gazowało   

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwiec 2016, 15:24:04 »
Zabaw ciąg dalszy.
Zadowolony jestem z wypalenia Hondurasu, porcja 200g piekła się dobre 14 minut. Wypał wygląda ładnie i równo, ciekaw jestem jutrzejszego espresso.


Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwiec 2016, 16:38:17 »
Jak dobrze że gazu nie mam w domu :)
Naprawdę zacnie to wygląda.
LMWDP #469

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwiec 2016, 17:12:42 »
;)

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwiec 2016, 17:19:49 »
I naprawdę kuchni nie trzeba malować po wypale ?  :)

Online pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwiec 2016, 17:26:51 »
O dziwo nic się nie dzieje. Żona gdy wraca nie jest w stanie wykryć, że "było palone" ;)

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Kaldi - mała koreańska palarka
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwiec 2016, 20:35:55 »
O dziwo nic się nie dzieje. Żona gdy wraca nie jest w stanie wykryć, że "było palone" ;)
:taniec: :taniec:
lol :D padłem;]
nawiasem...zapowiada się mega ciekawe cudo:)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi