Autor Wątek: świeżość kawy  (Przeczytany 20481 razy)

Offline rafall92

  • Wiadomości: 42
  • Ekspres: Moccamaster CD10, AP, Hario Decanter, Origami
  • Młynek: 1zpresso Q2 + K-Plus
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Listopad 2016, 12:12:25 »
Czyli podsumowując. Mogę bez problemu kupić większą ilość kawy np 1kg, pakowane 4x250 , jedną wziac aktualnie do picia, a resztę mrozić i nie powinienem stracić nic na jakości ?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Listopad 2016, 12:43:36 »
W ciągu paru tygodni od daty palenia możesz jedynie zyskać na jakości. Tracić się zaczyna po miesiącu, dwóch, ale wszystko zależy od jakości samej kawy. Niektóre są tak piękne, że wciąż pięknie pachną po paru miesiącach.

Offline Jakub12

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Grudzień 2016, 14:06:56 »
Zaleca się pić po paru dniach od palenia(moim zdaniem). Przykładem może być nasza wysyłka z poprzedniego miesiąca gdzie kawa z Kopenhagi trafiło do nas 2 dni po paleniu, i zaparzając ją w V60 byłem pełen obaw przed wysyłką, bo nie powalała smakiem. Dopiero gdy kawa trafiła do naszych subskrybentów (5+ dni od palenia ) otworzyła się  i pokazała  to co ma najlepsze.  [emoji14]
*Link Removed*

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Grudzień 2016, 14:37:27 »
A co ma najlepsze?

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Grudzień 2016, 14:46:40 »
Śliwki mirabelki albo jabłka antonówki

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Grudzień 2016, 15:12:08 »
Manfred, to może inaczej: co ma najlepsze po paru dniach a nie ma po paru tygodniach?

Offline Jakub12

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 54
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Grudzień 2016, 15:34:10 »
Myśle że po paru tygodniach (2-3 tygodnie) nic się nie zmieni będzię wyczuwalne to co Manfred napisał.
*Link Removed*

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Grudzień 2016, 17:04:41 »
Myślę, że się zmieni, bo: panta rhei ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Grudzień 2016, 18:45:10 wysłana przez Antonio »

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Kwiecień 2017, 13:38:40 »
Mam zamiar zamrozić trochę kawy, mój plan jest taki:

1. Z nieotwartego opakowania 250g odessać powietrze wentylkiem przy pomocy odkurzacza.
2. Włożyć do worka próżniowego i odessać z niego powietrze (żeby wilgoć nie dostawała się przez wentylek)
3. Zamrozić.
4. Odmrozić po kilku miesiącach w temperaturze pokojowej. Po 24h otworzyć opakowanie.

Pytania:
- czy będzie duża różnica jeśli opakowanie z pkt. 1 otworze i poporcjuje na mniejsze dajmy na to po 50g, i każdy mniejszy w osobnym woreczku próżniowym? czy jednak lepiej nie otwierać oryginalnego opakowania bo będzie utrata aromatów?
- czy możecie polecić jakieś dobre woreczki/systemy do pakowania próżniowego i mrożenia?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Kwiecień 2017, 21:58:48 »
Ja zamykam oryginalne (niekiedy zalepiam wentyl) i tyle.
Nawet ostatnio biorę porcję i rozmrażam na otwartym powietrzu
(jakbym miał EK43 to bym mielił mrożone, ale eksperymentalna Feldgrind
mam spadek ekstrakcji w espresso mniejszy, dla przelewów gorzej).

A że i tak muszę spryskać kawę wodą dla mielenia (RDT) to kondensacja
mi nie przeszkadza, aczkolwiek to otwarty punkt...

Alternatywnie paczkę wyciągasz i zużywasz do końca.

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Kwiecień 2017, 00:12:49 »
Ja tutaj mam problem, Geisha od Doubleshota najlepsza była w pierwszym tygodniu po wypaleniu, potem straciła w cholerę!
Za to Burundi od Soigen & Haisen (jakoś tak piszę z głowy), nabrała najwięcej smaku po 2 miesiącach po wypaleniu...
Podobnie próbki od nowo powstałem palarni Proper, dostałem zaparzyłem i była lipa, im później w las tym lepiej...
Naprawdę z tego co widzę to nie ma reguły :( chyba, że jest i ktoś wie co i jak dlaczego się tak dzieje jak u mnie?

Offline Kamastasiak

  • Wiadomości: 6
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #41 dnia: 16 Czerwiec 2017, 13:51:18 »
A w czym trzymasz swoją kawę po otwarciu? Może w tym jest problem.

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #42 dnia: 16 Czerwiec 2017, 14:41:51 »
W osobnej szafce gdzie nie ma innych zapachów w tytkach w których przychodzą. Jak ustawię mielenie tak, że mi podchodzi to przestaje kombinować i trzymam w hoperze, ale to różnie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #43 dnia: 19 Czerwiec 2017, 11:45:12 »
Z jakiej obróbki ta Geisha? Jak ją zaparzałeś?

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: świeżość kawy
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Czerwiec 2017, 15:09:42 »
Obróbka myta, parzyłem w Kalicie, V60 oraz Chemexie. Temp. od 90 do 93 stopni, czasy od 2:00 do 3:30, ratio brew od 5g/100ml do 7g/100ml

Miałem kilka kaw od Doubleshota i ich wcześniejszą Geishę z obróbki naturalnej bez porównania z tą było coś nie tak... Ani zapachu, ani smaku, lipa no :(

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi