Autor Wątek: Decent Espresso rewolucja?  (Przeczytany 33938 razy)

Offline Jozin von Bazin

  • Wiadomości: 480
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #300 dnia: 30 Grudzień 2023, 00:04:47 »
Chyba oczywiste, że z dźwigni właściciela tematu :D
Przecież on tą dźwignie kupił miesiąc temu. Już będzie porównywał? :)

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 668
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #301 dnia: 30 Grudzień 2023, 00:09:08 »
A przepraszam, aż tak to się nie orientuję w historii czasu urządzeń kolegi
Darmowe ogłoszenia sprzedaż aut - https://brumly.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #302 dnia: 30 Grudzień 2023, 01:21:30 »
Tu jest ekspres, który się nigdy nie ukazał, a którego patent był podstawą Decenta:

Offline ptx

    • kawa
  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: ekspres
  • Młynek: młynek
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #303 dnia: 30 Grudzień 2023, 06:08:01 »
A tak to leciało dobrze jak by się ten wykres czytać umiało - ja nie umiem.
Zmienilem w ustawieniach tylko ilość kawy na 21g. i uzysk na 42g.

Ciśnienie (bar): Wartość ciśnienia jest reprezentowana przez białą linię. Wykres zaczyna się od szybkiego wzrostu do około 9 barów, co jest typowe dla fazy przedekstrakcyjnej i ekstrakcyjnej espresso. Następnie ciśnienie stabilizuje się i utrzymuje niemal stały poziom, co wskazuje na równomierne parzenie.

Temperatura (×10 °C): Niebieska linia wskazuje temperaturę wody. Mnożnik "×10" sugeruje, że wartości na osi Y należy podzielić przez 10, aby uzyskać rzeczywiste wartości temperatury. Linia wydaje się być dosyć stabilna, co wskazuje na to, że temperatura była kontrolowana i utrzymywana na równym poziomie, co jest pożądane.

Waga (g/s): Prawdopodobnie przedstawia szybkość, z jaką kawa kapała do naczynia, i jest oznaczona linią w kolorze turkusowym. Wartości na tej osi nie zmieniają się znacząco, co wskazuje na to, że przepływ ekstraktu był stosunkowo stały.

Przepływ (ml/s): Jasnoniebieska linia reprezentuje szybkość przepływu wody przez kawę. Linia ta pokazuje niewielkie wahania, co może wskazywać na zmiany w oporze warstwy kawy, ale ogólnie utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.

Podsumowując, wykres pokazuje ciśnienie, temperaturę, wagę i przepływ w czasie rzeczywistym podczas parzenia espresso. Te dane mogą być wykorzystane do analizy procesu parzenia i wprowadzania korekt, aby osiągnąć lepsze wyniki w przyszłości.

Poniżej znajdziesz więcej szczegółów dotyczących każdego etapu parzenia espresso widocznego na wykresie:

Faza przedekstrakcyjna: Jest to pierwszy skok ciśnienia, który ma na celu przygotowanie kawy do właściwej ekstrakcji. Dobre "preinfuzje" mogą pomóc w ujednoliceniu smaku i zapobiec "kanałowaniu" (nierównomiernemu przepływowi wody przez kawę).

Faza ekstrakcji: Po fazie przedekstrakcyjnej ciśnienie stabilizuje się, co pozwala na ekstrakcję smaków i aromatów z kawy. Stabilna temperatura wspiera ten proces, utrzymując właściwą balans smaku.

Zakończenie ekstrakcji: Na koniec wykresu ciśnienie powoli spada, co zazwyczaj oznacza zakończenie procesu parzenia.

Na dole wykresu znajdują się dodatkowe informacje:

Czas parzenia: 28.1 sekundy.
Ilość kawy: 21.0g.
Waga ekstraktu: 42.6g (co wskazuje na stosunek kawy do wody, czyli yield).
Wielkość ekstraktu: 56ml (co może wskazywać na ogólną ilość wyprodukowanego espresso).

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #304 dnia: 30 Grudzień 2023, 07:02:48 »
Bardzo Dziękuję za tak czytelne i zrozumiałe teraz (dla mnie) opisanie tego wykresu.


Decent Espresso Machine niesie ze sobą falę wynalazków.

Nie wiem jaką dźwignię ma autor tematu i kiedy ją kupił za to wiem że to nie ja jestem autorem tego tematu ja tutaj tylko chwilowo i gościnnie zawitałem a autora tego tematu wyżej zacytowałem.

Jka
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2023, 07:19:31 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ptx

    • kawa
  • Wiadomości: 46
  • Ekspres: ekspres
  • Młynek: młynek
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #305 dnia: 30 Grudzień 2023, 07:21:50 »
Każda zmiana powinna być dokonywana pojedynczo, z zapisywaniem rezultatów, aby można było jasno określić, która modyfikacja miała jaki efekt.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #306 dnia: 30 Grudzień 2023, 07:32:49 »
Każda zmiana powinna być dokonywana pojedynczo, z zapisywaniem rezultatów,
Zacytowany fragmenty już wydrukowany i to wielką czcionką.
Jeszcze raz Dziękuję to jest bardzo ważna podpowiedz o której przyznam się zapomniałem.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1442
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #307 dnia: 30 Grudzień 2023, 09:16:00 »
To teraz można zebrać cały sprzęt który nagromadziłeś, sprzedać i kupić KvdW Spiritello w zamian
to genialny w swej prostocie pomysł.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #308 dnia: 30 Grudzień 2023, 11:04:22 »
Tu jest ekspres, który się nigdy nie ukazał,
Wyglądał ładniej, moim zdaniem.

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #309 dnia: 30 Grudzień 2023, 12:22:36 »
Tu jest ekspres, który się nigdy nie ukazał, a którego patent był podstawą Decenta:
Wyglądał ładniej, moim zdaniem.

A w moim prywatnym przekonaniu wygląda nijako (piszę o wyglądzie) filmu nie oglądałem i jak tam były podane parametry to ich nie znam co tak by nie wpłynęło na moje zdanie.

Ja po nowym roku zacznę szukać kogoś kto mi zrobi taki oto modyfikacje do tytułowego ekspresu :wow2:
Fotka z netu.
3gsy456d2jkeqtghq3e2s9pw2z_image.png

Z przodu wygląda jak ekpres do kawy. Słowo.

To teraz można zebrać cały sprzęt który nagromadziłeś, sprzedać i kupić KvdW Spiritello w zamian
to genialny w swej prostocie pomysł.
[/quote]

 :lol2: namówiliście mnie aby sobie zrobić miejsce na blacie na to o czym piszecie chwilę temu trochę sprzętu sprzedałem.

3 paczki
20231230_102914.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3169
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #310 dnia: 30 Grudzień 2023, 12:34:34 »
@Jka57 na filmie jest pokazane, że ekspres robi kawę. Potem przy pomiarach za pomocą termofiltra Scace II okazuje się, nie trzyma parametrów (ani ciśnienia, ani temperatury).

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #311 dnia: 30 Grudzień 2023, 12:49:27 »
Obudowa ZPM jest symetryczna. Decent jest totalnie asymetryczny. Drobiazg ;).

Offline Jka57 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1970
  • Ekspres: Kolbowy, dźwigniowy, 3 przelewowe i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 4 elektrycznych + 2 ręczne
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #312 dnia: 30 Grudzień 2023, 14:31:18 »
Obudowa ZPM jest symetryczna. Decent jest totalnie asymetryczny.

Dziwna argumentacja i to po tylu latach od założenia tematu.
Zawsze można kupić dłuższy kabel i tablet postawić obok czy podwiesić nad ekspresem zobacz jaką wtedy będzie miał sylwetkę :lol2:
Cóż każdy broni swoich racji jak umie.


Obudowa ZPM jest symetryczna. Decent jest totalnie asymetryczny. Drobiazg .

Tak dla mnie drobiazg.
Ten / tego rodzaju ekspresy to dopiero ma / mają poszarpaną linie brzegową coś jak klif pomiędzy Ustką a Poddąbiem po ostatnich sztormach i zobacz ludzie je kupują ba są tutaj nawet tacy co je chwalą i jakoś brak tej symetrii im nie przeszkadza.

P1020867.JPG

Acha zapomniałem o jednym  :redface:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #313 dnia: 30 Grudzień 2023, 14:32:24 »
Dziękuję za wykład.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Decent Espresso rewolucja?
« Odpowiedź #314 dnia: 30 Grudzień 2023, 15:49:02 »
Możecie nie zaśmiecać nic nie wnoszącymi komentarzami? Co mogłem pokasowałem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi