Autor Wątek: Espresso i doppio. O co z tym chodzi?  (Przeczytany 1568 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Espresso i doppio. O co z tym chodzi?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Grudzień 2023, 17:24:05 »
standardowego sitka od LM, które było w zestawie
-- nie jest to stożkowe ale cylindryczne sitko o prostych ściankach, prostopadłych do dna. Chyba, że coś się zmieniło w ostatnich latach?

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5308
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Espresso i doppio. O co z tym chodzi?
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Grudzień 2023, 18:07:04 »
Temat pojedynczych sitek kompletnie nienadających się do zrobienia poprawnego espresso był wałkowany na forum wielokrotnie. Ze względu na kształt sitka fizycznie nie da się zrobić dobrego naparu i nie ma znaczenia, na jakim ekspresie będziemy go robili. Jedynie zadowalające efekty można uzyskać na kształcie sitka VST 7g i jemu podobnym, gdzie ubija się 7÷8g w wewnętrznej części sitka przy pomocy dedykowanego tampera fi 41mm i funnela, zaś na każdym innym sitku, jeśli komuś smakuje takie "espresso", to jego sprawa. Aż boję się zapytać, jakie wychodzi podwójnego ;)
« Ostatnia zmiana: 25 Grudzień 2023, 18:12:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi