Brazylia Fazenda Miaki – palarnia kawy Audun Coffee
Brazylijska arabika odmiany Yellow Bourbon z rejonu Minas Gerais. Sposób obróbki - pulped natural, palenie jasne, przeznaczone do alternatywnych sposobów parzenia kawy. Ziarenka są różnej wielkości i mają czekoladowo – słodki aromat, przemiał pachnie podobnie. Cena za 250 g – 32 zł.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60 - 01, białe filtry Hario „W” i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa - 6 g kawy na 100 ml wody, temperatura wody 95°C czas parzenia nieco powyżej 2,5 minuty, preinfuzja 30 sekund, przemiał po zalaniu nie był mieszany. W aromacie dripa jest czekolada i słodkie nuty. Po spróbowaniu dochodzi jeszcze jasny słodki owoc, dla mnie trudny do sklasyfikowania, z nutami słodkiego, delikatnego cytrusa i słodziutkiego jabłuszka. Drip jest dobry. Wyrazisty, intensywny, zdecydowany, słodko – czekoladowy (czekolada deserowa), z niewielką kwaskowatością, bez goryczki. Posmak bardzo trwały, mile czekoladowy. Przy parzeniu klasyczną metodą Pergera, czekolady było trochę więcej. Wrażenia z aeropressu i French Pressa, były podobne do opisanych przy dripie, także smaczne.
Fazenda Miaki ma zastąpić w ofercie Auduna, inne brazylijskie ziarenka Fazenda Rainha. I robi to z powodzeniem, dla mnie jest wyraźnie lepsza. Bardziej czekoladowa, z sympatyczną owocową nutą, bez orzechowych akcentów. Mogę polecić te ziarenka, bo są łatwe w parzeniu, wybaczają błędy i sprawdzają się w różnych urządzeniach. Na pewno przypadną do gustu zwolennikom klasycznych, kawowych smaków.