Moim zdaniem: gdzieś tam w wątku o espresso, warto podać ogólnie akceptowalny przepis na klasyczne doppio jako punkt startu dla nowicjuszy. (16-18g -> 32-36g w 25-30 sek).
Na pozór wydaje się to dobre. Dlaczego, bo może pasować do osoby która w temacie trochę wie.
Postaw się na miejscu początkującego. Doppio próbuje zrobić z kawy o której nie wie nic oprócz nazwy i gdzie ją kupił. Robi ją na sprzęcie powiedzmy przeciętnym.
Proponujesz mu "silną" mieszankę 1 do 2. Wybacz ja gdybym był pijany, to pewnie i tak bym tego nie ruszył. Oczywiście wypiję ją (1 do 2) ze smakiem ale tylko z kilku kaw. A cała reszta to mi jadaczkę wykrzywi.
Przyjemność z picia doppio jak diabli.
Wybacz nigdy tego nie kupię. Jak nie kupię, to nie będę tej metody polecał, tym bardziej osobie początkującej.
Pod tą metodę 1 do 2 trzeba mieć dobraną kawę pod względem smaku, odpowiednio zrobiony przemiał, nastawę temperatury itp.
Tam tolerancji ani w lewo ani w prawo nie ma. Dlatego jest tyle stron o pomocy przy robieniu espresso. A będzie jeszcze więcej.
A, że później Tedi robi swoje wariacje, super, jak mu tak bardziej smakuje.
Robię, bo o kawie wiem bardzo mało. Będę ją robił przez np. 5 lat, wiesz co powiem wtedy. Nadal wiem kawie bardzo mało. Mimo, że potrafię na 1 dobę 10 szt. doppio zrobić do samych celów porównawczych.
A co do smaku, to ja wiem jaka mi wyjdzie przed jej zrobieniem. Dla tego te, jak to nazwałeś "wariacje"
są mi potrzebne.
Natomiast, Tedi fajnie by było, żebyś zaakceptował, że początkujący nowicjusz powinien startować od ogólnie przyjętego standardu (nawet jak on nie jest optymalny Twoim zdaniem).
OK. Mając na uwadze początkującą osobę w temacie 2 polecam moim zdaniem jedną słuszną drogę:
Espresso- 7,5 g kawy , 25 g kawy, ekstrakcja 25 sek.
Doppio - 15 g kawy, 50 g kawy, ekstrakcja 25 sek.
Tolerancja dla espresso i doppio (czas, waga, ml.) + - 10%
Potem, jak chce Tedipresso bo mu bardziej smakuje, proszę bardzo. Ale niech zacznie od podstawy.
Nie przypisuj do mojej osoby dziwacznych nazw kaw.