Autor Wątek: Tim Wendelboe - Nano Challa Espresso  (Przeczytany 1088 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Tim Wendelboe - Nano Challa Espresso
« dnia: 01 Wrzesień 2017, 23:45:56 »
Kawa z Etiopii, Agaro , kooperatywa Nano Challa, odmiany Heirloon. Zbiór - grudzień 2016. Obróbka: Washed. Uprawa: powyżej 2000 mnpm. Palona 29.8.2017.

Kooperatywa dość młoda, założona w 2010 przy wsparciu fundacji Billa i Melindy Gatesów.

Sporym zaskoczeniem jest już wygląd ziarenek. Do tej pory Etiopie jakie miałem, zawsze w torebce wyglądały trochę jak blend, ziarenka rożnej wielkości. . Tu w zasadzie mamy jednorodne ziarno, równo wypalone, oczywiście bardzo jasno.

W smaku uderzają od razu nuty cytrusów i kwiatowy zapach. Gdzieś delikatnie w tle próbuje przebić się swoją słodyczą brzoskwinia. W espresso to raczej próba, w americano z łyżeczką cukru, mamy już mocno owocowy, brzoskwiniowy smak.



Świetna kawa, na pewno nie dla wszystkich, na pewno bardzo daleko o standardowych blendów.

20g -> 40g. Do większej filiżanki, niepodgrzanej. Więcej smaku oddaje jak jest ciut chłodniejsza.

Polecam.

NanoChalla.jpg

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi