Autor Wątek: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan  (Przeczytany 5524 razy)

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« dnia: 02 Grudzień 2018, 20:34:13 »
Witam. Zaznaczam że zestawu używam od wczoraj i jest to mój pierwszy ekspres więc jeszcze jestem zielony w swiecie kaw.
Na początku chciałbym podziękować panom z konesso i szczególnie panu z cafemax za doradztwo coś vs coś w sprawie ekspresu a teraz coś na temat zestawu i moich pierwszych prób. Po kilku nieudanych podejściach doszedlem do czegoś co jest powtarzalne, smakuje super ale jeszcze czegoś mi brakuje. Otrzymuje 30ml na pojedynczym i 60ml na podwojnym sitku w czasie 25-27s.  Nie wiem jak to na wagę przechodzi bo jej jeszcze nie posiadam a teraz kilka pytan.

1. Jak uzyskać prawidlowy kolor cremy, jest za jasna i za słaba. temperatura? Czas? Przemiał? Co jest nie tak. Zawór przestawiony na 8,9

IMG_20181201_103611.bmp
IMG_20181202_124220.bmp

2. W ekspresie na wyświetlaczu pokazuje się temperatura zadana i czy temperatura już złapała ale nie widzę panującej w danym momencie. Czy jest możliwość dołączenia jakiegoś wyświetlacza do czujnika temperatury tak aby dodatkowo pokazywał na bieżąco zmieniające się temperatury?

IMG_20181202_122344.bmp

3.  Miałem problemy z ręcznym ubiciem przemialu. Z młynka lecą same bryłki a po ubiciu tamperem nie było równo. Środek ubity a boki luźniejsze nie zależnie jak bym się staral . Ciastko nie wychodziło więc zmienilem ciśnienie na 8,9 i przerobiłem plastikowy tamper z zestawu tak aby równo rozprowadzał przemiał a następnie ubijam. Espresso stało się powtarzalne za każdym razem. Ciastko jak skała. Żadnego kanalowania. Co myślicie o tym?

IMG_20181202_122442.jpg
IMG_20181201_154213.bmp
 [ Invalid Attachment ]

4. Młynek i1 mini.  Ma mały przebieg bo dopiero kilka kg wyłącznie pod kawiarkę czyli dużo grubiej. Aby wykorzystać go pod espresso musiałem skręcić go na max bez żadnego luzowania, tak z wyczuciem gdy tylko na żarnach poczułem opór i wtedy stop. Nic na siłę.dopiero wtedy otrzymałem espresso. Zluzowanie o 3 mm na pokrętle i kawa nie wychodzi. Czy żarna muszą się jeszcze dotrzeć względem siebie?


Będę wdzięczny za pomoc.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2018, 20:40:09 »
Jest taki temat: Pomóż mi robię espresso, a w nim 2863 odpowiedzi na Twoje pytanie. ;)

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2018, 20:48:42 »
Takiej odpowiedzi najbardziej się balem. Miesiąc czasu czytam to forum i myślałem że już coś wiem a tu zonk. Rozumie że muszę następny miesiąc studiować a później poprawki 😀

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2018, 21:08:32 »
Takiej odpowiedzi najbardziej się balem. Miesiąc czasu czytam to forum i myślałem że już coś wiem a tu zonk. Rozumie że muszę następny miesiąc studiować a później poprawki [emoji3]
Można jeszcze iść na kurs baristy :-)

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2018, 21:15:53 »
Rozumie że muszę następny miesiąc studiować a później poprawki
Myślę, że odpowiednia ilość testów tego co przeczytasz skróci czas do dwóch tygodni :szampan:

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2018, 21:22:02 »
Hehe. Mam nadzieję. Na kursie nie dowiem się więcej niz na forum a te pytania są bardziej techniczne. No i ta skała mielenia w młynku mnie troszkę niepokoi ale espresso naprawde super wychodzi.

Offline k3lt Mężczyzna

  • Wiadomości: 584
  • Ekspres: G.A.T Lady 2tz, Phin, Hario Mizudashi, AeroPress, FrenchPress
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudzień 2018, 21:44:39 »
Ilosc cremy i jej kolor zalezy przede wszystkim od rodzaju kawy (z robusta bedziesz mial wieksza ilosc cremy), jej wieku (data palenia) i stopnia palenia. Jesli masz jakas marketowa kawe palona rok temu to daj sobie spokoj.

Offline Jeżyk

  • Wiadomości: 1831
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2018, 21:45:50 »
Jeśli kawa wychodzi Ci super w smaku, to co jeszcze chcesz zmieniać? Jak zależy Ci na ciemnej cremie, to zmień kawę. Na pokazach dodaje się do kawy trochę wiórków ciemnej czekolady, a do mleka, żeby ładnie się spieniło do latte, trochę cukru. Zmienia to smak, ale wygląd jest zabójczy. Kawa świeża i z dobrego źródła powinna Cię zadowolić.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudzień 2018, 22:01:33 »
Trochę mnie uspokoiłes z ta kawa . kawa to brasiliana z konesso. W smaku ok tylko kolor cremy. No i jeszcze ta temperatura w kotle. Chcialbym jednak lepiej panować nad nią. Zakładam pf dopiero gdy widzę że po flushu leci para. Czasami mimo długiego wygrzewania brak tego. Chciałbym wiedzieć co się dzieje w bojlerze w tym czasie

Offline Michał Mężczyzna

    • Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1062
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2018, 08:14:41 »
@Mireksm  a jaką masz ustawioną temperaturę na LCC? W momencie gdy ekspres się dogrzewa na wyświetlaczu liczba mruga, a gdy ekspres jest już nagrzany wyświetla się cały czas
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

essewissa

  • Gość
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudzień 2018, 09:01:16 »
Pilnuj ratio, to najważniejsza wytyczna.  Powiedzmy 16gr kawy, 35-40gr uzysku w 30s. Jak coś zrobisz, źle kanałowanie, dystrybucja, krzywe ubicie to nie zmieścisz się w czasie, wadze. Jak Ci młynek zbryla, a większość ma kijową dystrybucję to wdt obowiązkowo. Do wdt najlepsze są mini trzepaczki koktajlowe, małe 10cm około, tanie.
 Prze ubiciem musisz mieć równą powierzchnię, jak nasypiesz grud i ubijesz będzie kanał.
Nie zniechęcać się, nie da się nauczyć espresso z internetów, swoje do zlewu trzeba wylać :)
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień 2018, 09:03:41 wysłana przez essewissa »

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudzień 2018, 09:19:16 »
Odpuść sobie WDT. Na początek to bzdura, im mniej zmiennych tym lepiej. Ustal sobie odpowiednią dozę i czas, kombinuj z przemiałem. Jeśli w ten sposób dojdziesz do powtarzalnego espresso to można powiedzieć, że powoli mógłbyś zmieniać JEDNĄ ze zmiennych. A jak zaczniesz ogarniać zależności itd itp to dopiero możesz bawić się z temperaturą i innymi zmiennymi. A jak Ci się pozbryla to wcale nie musisz mieć kanału. Mi się zbryla a i tak kanałów nie było... Jak ogarnę ekspres do końca(zostało mi tylko doczyścić grupę i składam) to powrzucam filmiki z NPF bez WDT i zobaczymy ile kanałów będzie. Biorąc poprawkę na to, że mielę młynkiem ręcznym i to moje początki początków używania dźwigni...

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Grudzień 2018, 10:42:51 »
W zależności od temperatury 92 do 95 smak przechodzą od wyczuwalnych Kwasków do lekkiej gorzkosci. ja ustawiam na 93. Kilka razy udało mi się wyciągnąć słodziutkie espresso ale to przy 11.5 opv . Po zbiciu na  8,9 smaki stały się wyraźnie łagodniejsze ale już ciężej mi o tą słodycz. A ten dodatkowy wyświetlacz potrzebny jest mi po to aby w odpowiednim momencie zaczynać parzenie. Ekspres jest naprawdę super ale ten 1 stopień to naprawdę duza różnica w smaku..
Bryłki z młynka tez są super. Wcześniej przy mieleniu pod kawiarkę cała kuchnia uwalona była a teraz kilka bryłek i tamperek z igiełkami. . Myślę że crema to wina niedotartych zaren . Dzisiaj rano juz 5mm miałem i kolor minimalnie ciemniejszy

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Grudzień 2018, 11:32:10 »
Ubijasz tylko tymi igłami, czy najpierw igły a potem normalne ubicie normalnym tamperem?

Offline Mireksm

  • Wiadomości: 222
  • Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
Odp: Lelit victoria pl91t + ascaso i1 mini kilka pytan
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Grudzień 2018, 12:13:39 »
Plastikowy tamper nawiercilem w kilku miejscach,włożyłem do niego szpilki takie z kolorowymi główkami. A następnie lutownica gazowa i klej w pałeczkach. Zalalem to rozgrzanym klejem a następnie przycialem kombinerkami na odpowiednia długość.  Wkładam tamper do sitka i powoli kręcę z małym naciskiem. Uzyskuje w ten sposób równe rozprowadzenie przemialu w dolnych partiach.lekko ubijam, sprawdzam równe odległości od krawędzi a następnie ciężki tamper i docisk. Jeżeli nawet bym ubil krzywo to i tak mogę wszystko jeszcze raz zruszyc igiełkami. Do ubicia nie potrzebuje wyczuwać palcami krawędzi tylko ręką od góry i aby pf w poziomie stal. Kawa zawsze taka sama. Zostaje tylko temperatura. Dozuje bez wagi . Wolę troszkę więcej a pfa nie dokręcać na siłę do wyznaczonego punktu tylko z wyczuciem. Wcześniej raz błoto razciastko na grupie a teraz można nim rzucać.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi