...dzięki
@GostRado i
@km192 za informacje, które pomogły mi w wyborze. Mam i ja maszynę z tytułu. Nie obyło się bez przygód (pierwszą sztukę uszkodzono w transporcie), ale świetnie zostało to rozwiązane przez Panią Justynę z Coffeesite
, dzięki której nie czekałem długo na drugą. Obsługa wzorcowa.
Wczoraj zacząłem przygodę i pewnie trochę czasu minie, zanim opanuję sztukę
Mam takie wrażenie po pierwszych próbach, że kawa, której używałem dotychczas w przeciętnym ekspresie nie smakuje dobrze z Classiki. Wylazła z niej gorycz, której wcześniej nie czułem tak intensywnie. Może to kwestia wysokich oczekiwań po zmianie sprzętu... Czy to wina kawy, czy mojego braku umiejętności, zobaczymy z czasem. Potrenuję na tym ziarnie, bo 1,5 kg zostało i będę poszukiwał swojego Graala... Temperaturę ustawiłem na początek na 92 stopnie, walczę z przemiałem i młynkiem. Sypię 18g do podwójnej dozy. Kilka pytań mam... może ktoś znajdzie chwilę, żeby odpowiedzieć.
* Ile trwa u Was (użytkowników Classiki) ekstrakcja wg "clasikowego" czasomierza?
* Czy dogrzewacie pf przelewając trochę wody, jeśli maszyna jest włączona minimum 30 minut?
* W instrukcji nie znalazłem nic na temat trybu eco?
* Ani razu zawór pod grupą nie wyrzucił wody, a widziałem na yt, że tak się dzieje po strzale
* Konserwacja. Czyszczę grupę po strzałach z przepłukaniem. Co powinienem robić dodatkowo, żeby sprawność utrzymać i w jakich odstępach czasu...