11
Przygotowanie kawy / Odp: Kawa oporna na grubość mielenia?
« Ostatnia wiadomość wysłana przez GostRado dnia Dzisiaj o 11:04:23 »Otóż to. Wespół z ciemniejszym paleniem dochodzi konkretne ziarno.
3) Lelit Bianca (regulacja wszystkiego i kontrola nad wszystkim), młynek DF83V, lub Mazzer Philos, lub inny z płaskimi żarnami (skłaniam się do SD).Że około 16k za nowy??
Do tego chciałbym mieć porządny tamper, odbijak i NPF.
Andy ostatnio eksperymentuje z ciemniejszym wypałemDaleko do ciemniejszej strony, poza jedną "Roma di Notte". Raczej z kawami eksperymentuje. Sul de Minas daje takie efekty, że np. w stosunku do Cerrado trzeba sporo odkręcić. Do tego ogromne, przytłaczające body .
Zgadzam się z Fuxem, warto chwilę spędzić z danym sprzętem, zapoznać się i stwierdzić, czy chce się mieć dany przedmiot w domu i wydać na niego ileś tam pieniędzy.I z tym właśnie jest problem, a właściwie dwa:
TommyKiedyś mieli dobrego Santosa w okolicach 50zł/kg, ale to do automatu i oczywiście nie specialty, zaś z Konesso podobno tak, więc jeśli by tak było i ogarnięty roaster, to może być niezła kawa za tę kasę.