Autor Wątek: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę  (Przeczytany 96175 razy)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Listopad 2018, 09:51:56 »
Z ciekawości - co utrzymujesz stałe, kiedy zmniejszasz dozę? Czas ekstrakcji? Ratio?
Ratio i czas preinfuzji zazwyczaj (choć to też oznacza porównywalny czas całkowity).

Znając młynek można dość łatwo zmienić dozę, np. na Pharosie i sitku VST 10 stopni regulacji to 1 gram, na M80 to był jeden ząbek.
Stąd też jak ktoś nie używa wagi i ma zmienność dozy +-1g to nie ma szans mieć powtarzalnego czasu ekstakcji tylko +-5s

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #46 dnia: 15 Listopad 2018, 22:49:37 »
sitko z końcówką M
Niestety, w wersji 70mm mają rowek (ridged) a ja chciałem bez rowka (ridgeless).

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Listopad 2018, 09:40:40 »
Nie tylko Ty chciałeś kupić. Ja również. Przez ten rowek który uważam, że lepiej jak go nie ma, sitko mi do kolby nie wejdzie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline mdzierzenski Mężczyzna

  • Wiadomości: 5
  • Ekspres: Ecm Synchronica
  • Młynek: Atom 75E Speciality
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Luty 2019, 11:30:44 »
Cześć, chce wymienić prysznic i sitko. Pytanie o prysznic czy wybrać IMS 200, czy IMS 200 nano? A co do sita Vst wybrać z rowkiem czy bez. Jaki to ma to wpływ?
A co do uszczelki mam synchronice czy wybrać 8, czy 8,5?

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1476
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Luty 2019, 12:03:43 »
Nano podobno lepszy (łatwiejsze czyszczenie, lepszy przepływ, ...). Bez rowków łatwiej ubijesz kawę (nie osiądzie na rowkach). Z rowkami trudniej wyjąć sitko z PF (nie wypadnie). Bez rowków powinien być ok.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Luty 2019, 16:27:02 »
Miałem w Gaggia Classic prysznic bez nano, teraz mam w e61 prysznic z nano - nie widzę różnicy, na pewno nie w czyszczeniu. Z perspektywy czasu uważam, że szkoda kasy.

floris

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Luty 2019, 07:45:37 »
Kupiłem IMS 2T 14/20gr H26,5 do NPF-a i na czas ekstrakcji jest szybszy od mojego starego sitka przy tym samym stopniu mielenia, rodzaju kawy. W filiżance pojawiło się znacznie więcej fusów niż przy poprzednim sitku no name, więc otwory IMS-a są większe.

Mam pytanie, IMS ma także sitko H28,5 dedykowane do NPF-ów, czy przy zapakowaniu 14g kawy ma to znaczący wpływ na jakość naparu, gdzie po ubiciu kawa znajduje się bardziej oddalona od prysznica?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Luty 2019, 08:44:46 »
Jak dedykowane do npf to jest zapewne „potrójne” sitko, skalowalne na 21g lub więcej. Takie sitko po prostu do kolby z wylewką się nie zmieści.
Nie sypie się ani za mało, ani za dużo kawy do sitka. Po to są rożne rozmiary, żebyś mógł dobrać do porcji kawy (objętościowo), którą chcesz parzyć. Podobnie jak z kawiarką.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Luty 2019, 12:33:41 »
Kupiłem IMS 2T 14/20gr H26,5 do NPF-a i na czas ekstrakcji jest szybszy od mojego starego sitka przy tym samym stopniu mielenia, rodzaju kawy. W filiżance pojawiło się znacznie więcej fusów niż przy poprzednim sitku no name, więc otwory IMS-a są większe.

Mam pytanie, IMS ma także sitko H28,5 dedykowane do NPF-ów, czy przy zapakowaniu 14g kawy ma to znaczący wpływ na jakość naparu, gdzie po ubiciu kawa znajduje się bardziej oddalona od prysznica?
Sitko 14/20 pewnie jest przeznaczone na min. 17g lub więcej, H26,5 (VST na 18g ma 24mm)
Na 14g to duży underdosing...
Jak chcesz 14g to wybierz mniejsze sitko, bo przy dużych underdosingach musisz być perfekcyjny by nie skopać rezultatów...

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Luty 2019, 12:43:21 »
Sitko 14/20 pewnie jest przeznaczone na min. 17g lub więcej, H26,5 (VST na 18g ma 24mm)
Na 14g to duży underdosing...

Zdecydowanie tak. W tym standardowa doza to około 17,5g.

floris

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Luty 2019, 14:01:46 »
Dzięki wszystkim!
Czy to możliwe, że w sitku IMS wraz z jego większą pojemnością była też większa średnica otworów?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Luty 2019, 14:21:36 »
Oczywiście że możliwe, w VST im większe sitko tym większe otwory.
Po 2gie przy dużym underdosingu masz duże szanse na kanałowanie...

floris

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Luty 2019, 15:31:20 »
Właściwie rozumuje: do każdego sitka inny stopień mielenia? Bo tak jak wspomniałem z IMS-em 26,5 miałem fusy w kubku. A może zbyt mała ilość kawy?
Aaaa, kanałowanie było  :(
« Ostatnia zmiana: 08 Luty 2019, 15:34:14 wysłana przez floris »

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Luty 2019, 16:33:35 »
W skrócie:
Inne sitko - inny stopień mielenia
Inna pojemność sitka - inny stopień mielenia
Inna kawa - inny stopień mielenia
Inna kawa - inna gramatura w sitku.
Inny stopień palenia - inna gramatura w sitku.

A tak w skrócie to zrób test monety dla danej kawy i to mniej więcej określi Ci jak wysokość kawy ma być po ubiciu. Później dostosowujesz stopień zmielenia, aby otrzymać daną ilość naparu w danym czasie.

floris

  • Gość
Odp: Sitka VST vs. IMS - czyli gdzie sypiemy kawę
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Luty 2019, 17:20:25 »
Dzięki wszystkim za pomoc i po +iku. Espresso to "ciężka" i czasochłonna robota [emoji38].
Tak na koniec, o to co wyszło z tego IMS-a zapakowanego po brzegi. "Fajne" bryzgi  >:(

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi