Autor Wątek: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi  (Przeczytany 317772 razy)

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #915 dnia: 09 Marzec 2019, 20:24:22 »
zauważyłem, że praktycznie wszystkie kawy (poza jedną) mają datę palenia w walentynki, przypadek? :evil: Jak tyle przez piec przeszło, to się nazywa gorące walentynki  :diabelek:

Offline hi_aro Mężczyzna

  • Wiadomości: 614
  • Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #916 dnia: 10 Marzec 2019, 08:57:14 »
Szybkie pytanie...
Szukam zawór nadmiarowy do wpięcia w obwód HX z możliwością regulacji ciśnienia. Najlepiej z gwintem męskim 1/8'. Myślałem może o jakimś OPV z mosiądzu, jednak nie wiem czy da się ustawić ciśnienie 10-12bar?

Wstępnie myślałem jeden z tych ze strony:
https://www.coffeeparts.pl/23-zawory-nadmiarowe
ale po prostu nie miałem żadnego w ręku i nie chcę kupować w ciemno. 

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #917 dnia: 03 Kwiecień 2019, 17:09:55 »
Otworzyłem Caffenation - KEN Kenya Nyeri Kangocho PB i zdziwko, zapach pomidorówki, zaparzyłem pomidorówka... to chyba coś nie tak no nie?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #918 dnia: 03 Kwiecień 2019, 17:18:18 »
Może to pomidorówka instant ?  :mhh:

Offline wasku

  • Wiadomości: 321
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #919 dnia: 03 Kwiecień 2019, 17:26:24 »
Miałem nieprzyjemnośc doświadczyć tego smaku, pomidora w ziołach. Trzeba złożyć reklamacje, bo pić się tego nie da.
Ogólnie czasem w Keniach lekko czuć ten posmak, ale nie jest to coś tragicznego, raz/dwa na cala paczke przeleci Ci gdzies i zapomnisz o tym.Jak od razu leci pomidor to coś nie tak jest ze świeżością ziaren.
¯\_(ツ)_/¯

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #920 dnia: 03 Kwiecień 2019, 17:40:46 »
Ale pomidor w Kenii się zdarza i nie kojarzę żeby kwalifikować to jako defekt, niektórzy wręcz starają się go podkreślać

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #921 dnia: 03 Kwiecień 2019, 17:41:29 »
to chyba coś nie tak no nie?
Tak, Twoja wrażliwość nie tak... ;) Duża jest :).

Jak od razu leci pomidor to coś nie tak jest ze świeżością ziaren.
Ależ nie. Ten aromat jest już w surowym ziarnie. Kenia jest dość dużym krajem, kawy z Kenii są świetne, ale różnorodne, choć na ogół bardzo charakterystyczne, podobne za sprawą specyficznych odmian i obróbki. Wrażenie, zapach pomidorów bywa większe lub mniejsze... Mnie nie przeszkadza, bo jakość i tak przewyższa kawy z innych krajów. Fascynuje mnie"treściwość" ziaren z Kenii, ich ogromna gęstość, a jeśli kawa dobrze wypalona, to ogromna słodycz :).
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2019, 17:59:11 wysłana przez Antonio »

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #922 dnia: 03 Kwiecień 2019, 18:37:17 »
...a jeśli kawa dobrze wypalona, to ogromna słodycz :)...

jeśli... a jeśli nie? to właśnie chyba taki efekt jest, stąd było w sumie moje pytanie... Bo to nie jest zbyt duża przyjemność z picia takiej kawy :(

ja na ten przykład wolę Burundi i Tanzanie ;) z Kenią serio, ciężko trafić mi dobry wypał i wiem tyle jest zachwytów, ochów achów, a ja po dziś dzień nie mogę się przekonać, teraz to jak ceny idą non stop w górę to w ogóle...

ale, ale wróćmy do tematu czy mam odczekać? czy co mam zrobić? bo to ciężko będzie mi wypić...

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #923 dnia: 03 Kwiecień 2019, 19:11:36 »
Zgadzam się w 100%. Ostatnio Kenię która mi naprawdę smakowała piłem na początku zeszłego roku. Pomidor to defekt i nie daj się nabrać, że tak nie jest, bo komuś smakuje.
Ostatnio wysyp kaw z Burundi, Rwandy i Tanzanii jest dla mnie bardzo na plus, bo moim zdaniem są dużo ciekawsze niż kawy z Kenii
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #924 dnia: 03 Kwiecień 2019, 19:32:46 »
Największy dyskryminator Kenii ;). Polecam taką oto dysputę:

https://www.home-barista.com/home-roasting/tomato-taste-in-african-coffees-t34838.html

Jak widać zdania są podzielone. O defekcie "tomato" jakoś nigdy nie słyszałem.

Co zrobić? Była taka opinia niedawno, że "dla żuli" można oddać...

Albo wyślij mi te pomidorowe ziarna, a dostaniesz w zamian coś innego ;).
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2019, 19:40:19 wysłana przez Antonio »

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #925 dnia: 03 Kwiecień 2019, 21:17:11 »
Największy dyskryminator Kenii ;). Polecam taką oto dysputę:

https://www.home-barista.com/home-roasting/tomato-taste-in-african-coffees-t34838.html

Jak widać zdania są podzielone. O defekcie "tomato" jakoś nigdy nie słyszałem.

Co zrobić? Była taka opinia niedawno, że "dla żuli" można oddać...

Albo wyślij mi te pomidorowe ziarna, a dostaniesz w zamian coś innego ;).

wchodzę w to, po jeszcze jednym eksperymencie, jutro ziarna zmielę i wrzucę do Aeropressu z przepisu Filipa Kucharczyka. Jak to nie pomoże podeślę! Bo ta Kostaryka co była na zawodach Aero w zeszłym roku też miała taki dziwny posmak ala 'wytrawny', ale tam nie było pomidorów tylko bardziej cierpkość czerwonego wina i w dripach tamte ziarna były niepijalne... Może tą Kenię Aeropress uratuje?! Dzisiaj zaparzyłem w V60 5,5g/100ml temperatura ok. 95stopni, ustaw na Sette na 18 i czas ekstrakcji był +- 2:45 i nie wyszło za najlepiej... Jest jeszcze jedna opcja, że tlenu potrzeba ziarnom i po dzisiejszym otwarciu paczki jutro pójdą w inną stronę...

Offline natruszka

  • Wiadomości: 5
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #926 dnia: 07 Kwiecień 2019, 13:51:43 »
Co myślicie o tych ziarnach? Srednio palone, ok.100zl za kg , wedlug palarni wypalane 4 dni temu, aromat po otworzeniu paczki bardzo slabo wyczuwalny (wiecej go ma kawa z Lidla otwarta miesiac temu), same ziarna matowe, w smaku bardzo przeciętna. Zastanawia mnie czy palarnia zakłamuje datę palenia,bo to ewidentnie nie wyglada, nie smakuje i nie pachnie na swiezo palone ziarna.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #927 dnia: 07 Kwiecień 2019, 22:09:27 »
Ale dlaczego? Nie ma z tym związku barwa ani tekstura ziaren... Espresso -- czy poprawnie je zaparzasz?

Aromat kawy zależy zarówno od jakości kawy i od jakości palenia. Czasami rozwija się po jakimś czasie od procesu palenia, np. po tygodniu lub dwóch. Jeśli kawa jest kiepska, to żadne palenie nie uczyni z niej gwiazdy. Twoja kawa ma trochę "białasów" -- defektu zwanego "whiters", "floaters" itp. Te ziarna nie są pachnące przyjemnie. Czy to Brazylia?

Dziś zaparzyłem Honduras Miriam z lutego. Paczka przejechała z nami parę tygodni w aucie, parę razy otwierana, kolejny miesiąc też w aucie ale już zamknięta w pokrowcu z młynkiem. Spodziewałem się zapachu starej kawy, a tu proszę: ani trochę, a w filiżance bardzo aromatycznie i smacznie...
« Ostatnia zmiana: 07 Kwiecień 2019, 22:13:58 wysłana przez Antonio »

Offline opad83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #928 dnia: 09 Kwiecień 2019, 17:01:27 »
Kiedy zaczynać ekstrakcję w ascaso steel uno termoblok bez pid aby nie przegrzać kawy? Ekspres wygrzewał się wcześniej przez co najmniej 20min.
1) Kiedy dioda po flushu przestanie mrugać i świeci stałym światłem?
2) Kiedy dioda podczas flushu zaczyna mrugać, zapiąć kolbę i od razu ekstrakcja?

ratio

  • Gość
Odp: Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi
« Odpowiedź #929 dnia: 13 Kwiecień 2019, 14:35:16 »
Czy ktoś wie jaką pojemność ma bojler VBM Domobar single boiler, bo na portalach jedni podają 0,5l, a drudzy 0,7l, a jeszcze inni 0,75l?
« Ostatnia zmiana: 13 Kwiecień 2019, 14:41:57 wysłana przez ratio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi