Autor Wątek: Cafelat Robot  (Przeczytany 86569 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #135 dnia: 09 Maj 2019, 00:56:00 »
Ad 1 i 2: Dlaczego aż tak mocno rozgrzewasz? Czy zauważasz efekty niedoparzenia gdy tak nie robisz? Ja przy kawach średnio-palonych (pod espresso) po prostu zalewam wrzątkiem prosto z czajnika, zapinam i ekstrakcja. Kawa zawsze jest dobrze doparzona. Przy blendach ciemniejszych nawet daje wodzie w czajniku lekko ostygnąć.

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #136 dnia: 09 Maj 2019, 09:17:59 »
I jak tam dystrybucja? Wsypuję, potrząsam, wkładam sitko i nim ugniatam, i heja! Serio tamper odstawiłem na półkę.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #137 dnia: 09 Maj 2019, 11:28:24 »
Ciekawe - spróbuję. Bo ja robię wdt i tamping.

Offline Derdi

  • Wiadomości: 84
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #138 dnia: 09 Maj 2019, 11:36:32 »
@JanekdF
Jakiej używasz wersji Robota: pressurized czy pro?

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #139 dnia: 09 Maj 2019, 12:10:57 »
Pro.
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #140 dnia: 09 Maj 2019, 12:14:51 »
@rubin

Generalnie mam powtarzalność. Pozatym mogę spokojnie przygotowywać i nie martwię sie o czas, a kawy bez rozgrzewania były kwaśnawe, nawet teraz jak gdzieś w plenerze (lub w domu u znajomych) nie dogrzeję to kwaśno... do espresso lecę z ciemno paloną do latte ze średnio (wtedy ta kwasowość zbyt nie przeszkadza a aromaty lepsze) generalnie czyste arabiki bez robusty, pewnie gdybym miał młynek elektryczny to bym mniej przasadzał ;) a tu muszę się nakręcić hehehe

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Cafelat Robot
« Odpowiedź #141 dnia: 09 Maj 2019, 12:21:42 »
Hmmm, interesujące spostrzeżenia. A pochwalisz się konkretnymi kawami, które trenowałeś? Ja w ostatnim czasie robiłem Mujeres i Meksyk Chabela z Euro Cafe - dosyć typowe średnie palenia do espresso. I nawet częstowałem osoby nietolerujące żadnych kwasowości w kawie- były zachwycone.

Czy używasz sitka pro czy pressurized?

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #142 dnia: 09 Maj 2019, 17:13:02 »
I jak tam dystrybucja? Wsypuję, potrząsam, wkładam sitko i nim ugniatam, i heja! Serio tamper odstawiłem na półkę.
Ciekawe - spróbuję. Bo ja robię wdt i tamping.

No i pięknie. Bez pogrzebacza i tampera - zamieszałem w sitku, przyłożyłem znacznie prysznic i ekstrakcja. A ekstrakcja wzorowa, kawa też. Dzięki za tipa :).

Offline JanekdF Mężczyzna

  • Wiadomości: 711
  • Ekspres: Expobar Office Control, Cafelat Robot, alternatywy
  • Młynek: Aergrind, Hiku, projekt własny, stare stożki
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Maj 2019, 09:13:40 »
Proszę, wszak mówią, że cały postęp cywilizacyjny mamy z lenistwa! :D
Who ever would call a machine in Italy "Cappuccino Amore"? - F.C.

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #144 dnia: 10 Maj 2019, 13:46:41 »
Hmmm, interesujące spostrzeżenia. A pochwalisz się konkretnymi kawami, które trenowałeś? Ja w ostatnim czasie robiłem Mujeres i Meksyk Chabela z Euro Cafe - dosyć typowe średnie palenia do espresso. I nawet częstowałem osoby nietolerujące żadnych kwasowości w kawie- były zachwycone.

Czy używasz sitka pro czy pressurized?

Sitko pro
Kawka do espresso Carraro dolci arabica
Do latte ElPowernir (Guatemala) z Java Coffe + spienione mleko z biedry
Do cudów ostatnio próbowałem  też z Javy taką feministyczna ktora promowali tez gwatemala ale słabo mi szło

Porównanie mam do Lapavoni SPH

A gdybyś miał oceniać kwasowość to która ma mniejszą Mujeres czy Chabela ?

Swoją drogą - jakieś typy mleka które preferujecie ?
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2019, 13:58:15 wysłana przez Cob »

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #145 dnia: 10 Maj 2019, 14:11:13 »
jakieś typy mleka które preferujecie ?
3,2%, świeże. Piątnica, Łaciate, Mlekovita.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #146 dnia: 10 Maj 2019, 15:02:57 »
Hmmm, interesujące spostrzeżenia. A pochwalisz się konkretnymi kawami, które trenowałeś? Ja w ostatnim czasie robiłem Mujeres i Meksyk Chabela z Euro Cafe - dosyć typowe średnie palenia do espresso. I nawet częstowałem osoby nietolerujące żadnych kwasowości w kawie- były zachwycone.

Czy używasz sitka pro czy pressurized?

Sitko pro
Kawka do espresso Carraro dolci arabica
Do latte ElPowernir (Guatemala) z Java Coffe + spienione mleko z biedry
Do cudów ostatnio próbowałem  też z Javy taką feministyczna ktora promowali tez gwatemala ale słabo mi szło

Porównanie mam do Lapavoni SPH

A gdybyś miał oceniać kwasowość to która ma mniejszą Mujeres czy Chabela ?

Swoją drogą - jakieś typy mleka które preferujecie ?

No to kawy raczej niekwasowe wybrałeś - wnoszę z etykiety, nie trenowałem sam. Nie potrafię się wypowiedzieć dlaczego mogą ci wychodzić kwaśne. Woda leci prosto z czajnika po zagotowaniu?

Pomiędzy Chabela a Mujeres w kwestii kwasowosci, to różnica jeśli jest to subtelna i bliska zeru. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że Meksyk ma mniejszą.

Mleka używam 3,2 Piątnica.

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Maj 2019, 09:15:40 »
Spoko w dążeniu do perfekcji trening czyni mistrza a pozatm gusta ... guściki, może moje pojęcie doskonałej kawki jest specyficzne hehe ;) nimniej Robot walczy bez żadnych kompleksów :D

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Maj 2019, 09:36:29 »
Co do mleka, niezłe jest Łaciate Junior 3,8%.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Cafelat Robot
« Odpowiedź #149 dnia: 29 Maj 2019, 19:33:31 »
I jak tam dystrybucja? Wsypuję, potrząsam, wkładam sitko i nim ugniatam, i heja! Serio tamper odstawiłem na półkę.
Ciekawe - spróbuję. Bo ja robię wdt i tamping.

No i pięknie. Bez pogrzebacza i tampera - zamieszałem w sitku, przyłożyłem znacznie prysznic i ekstrakcja. A ekstrakcja wzorowa, kawa też. Dzięki za tipa :).

No jednak zależy od kawy - zwykle bez niczego jest Ok, ale np. wziąłem Exquisite od Antonia i bez wdt i tampera sikało na początku mocno. Wracając do starej procedury wszystko jest Ok.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi