Witam,
Używam w akademiku taniego ekspresu kolbowego Zelmer 13Z014.
Wiem, że jest to sprzęt pracuje poniżej forumowych tematów, jednak nie mam ani potrzeby ani możliwości, póki co, inwestować w prawdziwy ekspres.
Do tej pory używałem kawy mielonej (głównie złota lavazza i Carraro). Od niedawna używam okazyjnie kupionego mlynka Graef CM 800, który jak czytam, nie zbiera tu za dobrych opinii.
Jednak, jak wspomniałem, na razie nie mam dużych wymagan. Chciałem jedynie zapytać czy jest w ogóle sens używać lepszego mlynka z takim ekspresem.
Obecnie mam problem z dobraniem stopnia zmielenia; już mniej więcej w połowie 40-stopniowej skali zmielenia, ekspres potrafi nie przepchnąć wody przez kolbę (pracuje cicho, nic nie leci, a po wyłączeniu para ucieka bokami, zaś między kolbą a głowicą, po wyjęciu kolby, widać że ciśnienie rosło tam i nie pchało wody).
Zatem czy mam stosować grubsze zmielenia, nieadekwatne do ekspresu kolbowego, czy też może dać sobie spokój z mieleniem przy takim ekspresie?
Pozdrawiam