Autor Wątek: Pizza  (Przeczytany 63554 razy)

Online mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pizza
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Luty 2020, 10:12:26 »
Ale nadal nie wiem czemu kamień u góry i tylko z grillem? W jakiej odległości od grilla umieścić kamień?

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Pizza
« Odpowiedź #106 dnia: 09 Luty 2020, 10:46:47 »
Po osiagnieciu maksymalnej temp piekarnik powinirn sie nagrzewac jeszcze okolo 40min
Dziękuję. Domyślam się, że tak nagrzany piekarnik trzyma dość długo temperaturę, czy po np. 30 min. od wyłączenia procedura nagrzewania jest równie długa? Dopytuję ze względu na oszczędność prądu a także to jak klasyczny kuchenny piekarnik znosi takie obciążenia - ostatni którego używałem aż chrzęścił przy maksymalnym nagrzaniu. Zastanawiam się także nad przydatnością płyty do wypieku pieczywa, ale to już inny dział.
I ostatnie pytanie - płyty mają różną grubość, im masywniejsza tym dłużej się nagrzewa i wolniej traci ciepło. Są jakieś ogólne zalecenia w tej kwestii?

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #107 dnia: 09 Luty 2020, 13:09:55 »
@mlopus Chodzi o to zeby ciasto dostało jak najwiekszego szoku temperaturowego. Dzieki umieszczenia kamienia jak NAJWYZEJ, kamien jest w stanie osiagnac znacznie wieksza temp jak i góra która bedzie blisko grzalki

Niestety wypiek w piekarniku do oszczednych nie nalezy. Ja w swoim Spice Calinete osiagam temp 450*C w około 11min a pobór pradu jest mniejszy

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #108 dnia: 09 Luty 2020, 14:58:00 »
Po osiagnieciu maksymalnej temp piekarnik powinirn sie nagrzewac jeszcze okolo 40min
Dziękuję. Domyślam się, że tak nagrzany piekarnik trzyma dość długo temperaturę, czy po np. 30 min. od wyłączenia procedura nagrzewania jest równie długa? Dopytuję ze względu na oszczędność prądu a także to jak klasyczny kuchenny piekarnik znosi takie obciążenia - ostatni którego używałem aż chrzęścił przy maksymalnym nagrzaniu. Zastanawiam się także nad przydatnością płyty do wypieku pieczywa, ale to już inny dział.
I ostatnie pytanie - płyty mają różną grubość, im masywniejsza tym dłużej się nagrzewa i wolniej traci ciepło. Są jakieś ogólne zalecenia w tej kwestii?


Ja robię tak, że jak już rozgrzeję, robię wszystkie placki jeden za drugim i potem gaszę piekarnik. Nie robię na raty. Po pół godziny to kamień pewnie będzie jeszcze gorący, ale ja bym go dogrzał trochę zakładając, że jednak się trochę ostudził.

Online mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2397
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pizza
« Odpowiedź #109 dnia: 09 Luty 2020, 16:14:58 »
Ok, czyli bardzo wysoka temperatura i krótki czas. Na oszczędności prądu mi nie zależy w tym przypadku ale mój piekarnik uzyska max 270 stopni.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pizza
« Odpowiedź #110 dnia: 09 Luty 2020, 17:11:00 »
kamień kamieniem ale wedle mojej metody łatwiej i prostsze jest rozgrzanie patelni żeliwnej (gaz lub indkukcja) i wsadzenie parę cm pod grillem.
Robię pizzę w 2-4 minut

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Pizza
« Odpowiedź #111 dnia: 09 Luty 2020, 17:14:39 »
@lucasd Chyba najlepsza metoda z mozliwych w przypadku piekarników

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Pizza
« Odpowiedź #112 dnia: 09 Luty 2020, 17:45:13 »
@lucasd
Genialny patent, dzięki za podzielenie się. Właśnie miałem kupić żeliwną patelnię, więc dobiorę odpowiednią wielkość i nie będę musiał niepotrzebnie marnować energii.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #113 dnia: 09 Luty 2020, 19:21:56 »
@lucasd
Genialny patent, dzięki za podzielenie się. Właśnie miałem kupić żeliwną patelnię, więc dobiorę odpowiednią wielkość i nie będę musiał niepotrzebnie marnować energii.

Może coś takiego?


https://www.jula.pl/catalog/ogrod/wyposazenie-ogrodu/grille-i-paleniska/akcesoria-do-grillowania/plyta-grillowa-004299/

Cienki kamień nagrzewa sie około 30-35 minut, pirometr pokazuje 300-310 stopni celcjusza.
Resized_20200209_194516(1).jpeg
Coś w ten deseń:
20200209_194142.jpg
« Ostatnia zmiana: 09 Luty 2020, 19:48:18 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pizza
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Luty 2020, 08:11:46 »
A co z efektem odciągania wilgoci, który jest przy użyciu płyty szamotowej? Nie są placki z patelni mokre/nieprzypieczone od spodu?

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Pizza
« Odpowiedź #115 dnia: 10 Luty 2020, 09:21:51 »
@Heniutek
Żeliwna płyta grillowa z Juli wygrywa, będę miał grill na palnik gazowy i wkładkę do piekarnika.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #116 dnia: 10 Luty 2020, 11:00:06 »
Przemierzyłbym sobie wpierw płytę żeliwną, niby ma Ø36, ale jeszcze dochodzą uszy żeby nie było problemu z piekarnikiem.

Blachy do piekarnika mają różne wymiary zależnie od producenta , np : 42,5x36,  43x37,5, lub  37,5 x 44,5 i 33 x 41 cm.
Niby można uszami po przekątnej, ale może to być kłopotliwe.

Długo chodziła za mną ta płyta, w końcu kupiłem coś innego.

Będąc w Juli można zerknąć na kamienie szamotowe do pizzy, mieli bodajże po 45 zł.

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Mr. Sour

  • Wiadomości: 224
Odp: Pizza
« Odpowiedź #117 dnia: 10 Luty 2020, 11:38:01 »
Blachy do piekarnika mają różne wymiary zależnie od producenta , np : 42,5x36,  43x37,5, lub  37,5 x 44,5 i 33 x 41 cm.
Słuszna uwaga - blachę zmierzyłem wcześniej i ma wymiar 40 x 39,5 cm a płyta 43 x 36 cm, więc zmieści się ukośnie.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pizza
« Odpowiedź #118 dnia: 10 Luty 2020, 16:24:03 »
A co z efektem odciągania wilgoci, który jest przy użyciu płyty szamotowej? Nie są placki z patelni mokre/nieprzypieczone od spodu?
Wątpie, że kamień coś odciąga to raczej kwestia temperatury. Ja zazwyczaj daje na spód papier do pieczenia, ale głównie na wygodę wkładania pizzy jak ją "rozwałkuję" to się przykleja i to może zaszkodzić wsuwaniu.
A po upieczeniu papier stosunkowo łatwo odchodzi.

Offline Heniutek Mężczyzna

  • Wiadomości: 1141
  • Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Macap MX, Jx-Pro, C2, ODE, MK4
Odp: Pizza
« Odpowiedź #119 dnia: 10 Luty 2020, 18:00:46 »
Papier potrafił się zwęglić, grubsza semolina rozwiazala ten problem, pizza sama zjezdza z deski jak bandzior z Kevina na kulkach szklanych, czy tam resorakach ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Luty 2020, 18:08:53 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi