Autor Wątek: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?  (Przeczytany 872594 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6478
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3825 dnia: 21 Lipiec 2024, 18:17:46 »
Cześć,

To my jako gospodarze witamy Ciebie na forum.

Każdy może polecić coś innego w kwestii kaw. Spróbuj sobie kaw rosnących w różnych częściach świata, na różnych wysokościach i różnie obrabianych, z różnych palarni i znajdź to co lubisz. W każdej palarni i sklepie na forum znajdziesz miłą i chętną do pomocy obsługę, która pomoże Ci coś skompletować do danej metody zaparzania. Każda palarnia trochę inaczej wypala kawę, więc tylko drogą prób możesz stwierdzić co Ci pasuje. Nawiasem mówiąc Tchibo teraz zrobiło fajną serię wysokiej jakosci kaw w serii: "Raritat", to coś zbliżonego do średniego palenia przez palarnie rzemieślnicze.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2024, 19:34:33 wysłana przez krystians »

Offline Hrbrt

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Dedica ec685, Lelit Kate, Bialetti Elektrika, Bialetti Mokka, Bialetti Timer, French Press
  • Młynek: Graef 800, Fred (Lelit Kate)
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3826 dnia: 24 Lipiec 2024, 19:23:38 »
Pozdrawiam wszystkich miłośników kawy. Jestem z Warszawy.

Niestety, mnie też wciągnęła mania picia lepszej kawy.
Chociaz po półtora roku dochodzę do wniosku, że niekoniecznie kawa najlepsza, jest kawą najlepszą dla mojej żony czy dla mnie.
Może się narażę, ale ważniejsze żeby "było przyjemnie" niż "zgodnie z regułami".
Mam nadzieje, że spotkam tu ludzi, którzy doradzą jak dobrze zaparzyć smaczne i ogromne cappucino z małą ilości kofeiny.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5930
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3827 dnia: 24 Lipiec 2024, 19:54:21 »
Cześć

Może się narażę, ale ważniejsze żeby "było przyjemnie" niż "zgodnie z regułami".
Może być przyjemnie i zgodnie z regułami.
Chociaz po półtora roku dochodzę do wniosku, że niekoniecznie kawa najlepsza, jest kawą najlepszą dla mojej żony czy dla mnie.
Moja żona korzysta z Ceado. Zaprogramowałem jej prawy przycisk, około 17g. Miele bezpośrednio do swojego ulubionego kubka i zalewa średnio paloną Brazylię jeszcze bulgoczącą wodą. Szczypta cukru trzcinowego i dolewka mleka z lodówki. Taka kawa jej z rana smakuje i nie wnikam. Każdy ma inne wyobrażenie o kawie => jemu ma ona smakować, ale jeśli ma być to espresso, to nie ma drogi na skróty: ma być zrobione jak należy.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2024, 19:56:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6478
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3828 dnia: 25 Lipiec 2024, 11:57:02 »
Może się narażę, ale ważniejsze żeby "było przyjemnie" niż "zgodnie z regułami".
Uważam tak samo, przyrządzamy kawę żeby nam smakowała.

Mam nadzieje, że spotkam tu ludzi, którzy doradzą jak dobrze zaparzyć smaczne i ogromne cappucino z małą ilości kofeiny.
W kwestii "Cappuccino" to ma ono określony standard i raczej nie jest to ogromny napój tylko o pojemności ok. 150 ml. Oczywiście można zrobić większą kawę ze spienionym mlekiem. Żeby miała mało kofeiny, to kawa bezkofeinowa lub zrobić mieszankę zwykłej z bezkofeinową i unikać Robusty, która ma dwa razy więcej kofeiny niż Arabica.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipiec 2024, 12:00:23 wysłana przez krystians »

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 180
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3829 dnia: 25 Lipiec 2024, 17:42:20 »
Ogromne cappucino z małą ilością kofeiny to będzie Starbucks style. 1 shot espresso i pół litra spienionego mleka.

Offline GUCIO-59

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: Siemens EQ5
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3830 dnia: 10 Sierpień 2024, 21:35:08 »
 ;) Witam miłośników kawy,
Kawa to mój podstawowy napój, każdy dzień zaczynam od kawy. Jestem od 10 lat posiadaczem Siemens EQ5, moją ulubioną kawą jest Cellini. Pozdrawiam serdecznie... :ok:

Offline MG42 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1
  • Ekspres: nd.
  • Młynek: nd.
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3831 dnia: 19 Sierpień 2024, 19:56:52 »
Dzień dobry, jestem z Dąbrowy Górniczej.
Oprócz french pressu z marketu i drippera z Kauflanda nie mam nic do kawy. Ziarna mielę w Thermomixie  :-(

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2446
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3832 dnia: 19 Sierpień 2024, 22:11:22 »
French press Ci wystarczy do dobrej kawy. Pomyśl o młynku.

Offline Mar1usz

  • Wiadomości: 1
Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3833 dnia: 30 Sierpień 2024, 12:19:46 »
Dzień dobry.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum. Byłem zarejestrowanym użytkownikiem forum w 2017 roku, dzisiaj wracam / nie mam możliwości odzyskania starego hasła stąd nowa rejestracja /. Kawę piję z ekspresu automatycznego, kawiarki i phina, ziarna z prywatnych palarni kawy.
Przeglądając forum widzę, że mam wiele do nadrobienia. Mam problem z wyborem ręcznego młynka z przeznaczeniem do kawiarki i phina, i będę potrzebował Waszej pomocy.
Jeszcze raz pozdrowienia dla wszystkich.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi