Cześć. Miło powitać pasjonatów kawy. Jestem Andrzej, pochodzę z Zach-Pomorskiego, mieszkam od 2008 w Oslo w Norwegii. Tata 7,5 letniej Mai. Przyjechałem tu jako stolarz, przeflancowałem się na technika serwisowego bo stolarzy tu tysiące a techników nie:) i jak widziałem jaki szacun mają techmani to wiedziałem że w obcym kraju nie przetrwam długo jako stolarz. Moja historia z maszynami do kawy zaczęła się w 2012 roku, kumpel poprosił mnie o remont Rancilio Classe 8. Spędziłem jakieś 50 godzin, grzebiąc w necie, pytając ludzi, błądząc. Miałem wtedy firmę serwisową, fakturę wysłałem na 20 godzin a więc w plecy. To był początek a początki jak wiecie bywają ciężkie. Serwisuję maszyny La Marzocco od 2016 roku i jest to moje ulubione zajęcie ze wszystkich (mam ich więcej, sprzęt barista to jakieś 20% mojego zakresu obowiązków). Pracuję w sieci piekarni/kawiarni w Oslo (technical manager). Kocham swoją pracę,to jedna z moich pasji. Druga to spearfishing a trzecia to rower. Ulubiona kawa to espresso, kolejna to cappucino, dalej to czarna i ice latte.
Na przestrzeni ostatnich 3 lat zacząłem tuningować maszyny La Marzocco. Tak, znają mnie we Florencji. Czy lubią? Wątpię:) Czy polubisz mnie Ty jako serwisant? To zależy jaki masz system pracy, jeśli „kopiuj-wklej” i serwisy co 6mcy - 12 mcy to wątpię:). Już zaczynam to dostrzegać na forum że moje sposoby będą dla niektórych solą w oku. Jeśli jednak jesteś zainteresowany wydłużeniem interwałów serwisowych, w bezpieczny i sprawdzony w terenie sposób , to być może moje materiały będą dla Ciebie inspiracją.
Prowadzę kanał na insta. Nie wszystko będę w stanie pokazać tutaj ze względu na ograniczenia formatu, rozmiaru. Nie widziałem też opcji wstawiania video.
Pozdro. Andrzej