Dzień dobry,
Na forum jestem zarejestrowany już ponad rok, ale dotychczas tylko biernie.
Kawę piję od dziecka, kiedyś bawiłem się kawiarkami, później przez chwilę miałem marketową kolbę, ale od tego czasu minęło jakieś 15 lat. Miałem też krótki epizod z kapsułkami, żeby mieć coś na szybko i niskobudżetowo w domu, ale to nie było to.
Jestem fanem espresso, małym dobrym cappuccino przed śniadaniem też nie pogardzę. Celem stało się posiadanie sprzętu, którym mógłbym w domu zaparzyć kawę taką jak lubię.
Od początku wiedziałem, że chcę ekspres kolbowy, a przeglądając forum doszedłem do wniosku, że potrzebuję HXa. W domu pijemy głównie espresso, ale kilka cappu też wpadnie, no i do tego goście.. Nie chciałem się bawić w schładzanie, dogrzewanie itd, a myśląc racjonalnie i przy mojej skali zapotrzebowania DB nie brałem w ogóle pod uwagę. Szukałem sprzętu używanego, nowego, ale nigdy nie byłem do końca zdecydowany.
Aż tu nagle, trochę przypadkiem wpadła mi dobra oferta na nowego lelita i tak trochę pod wpływem impulsu stałem się posiadaczem MaryX, do kompletu dokupiłem Eurekę Mignon Specialita i z takiego zestawu od ok miesiąca korzystam.
Teraz przyszedł czas na opanowanie sprzętu i dojście do takiego espresso jak lubimy - zadowolenie żony jest tu kluczowe
Piotrek