Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1532712 razy)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4995 dnia: 26 Czerwiec 2018, 17:27:19 »
Przepraszam, w poprzednim wpisie w pośpiechu się pomyliłem, bo robiłem cupping w ciemno i próbki mi się zamieniły miejscami. Ta super słodka i owocowa kawa to były ziarenka  Salwador Chalatenango Finca Hondurita Pacas. Niestety nie widzę jej już w sklepie. Czy jeszcze będzie?

Natomiast La Rafaela jest rzeczywiście bardzo zbliżona do jasno palonych Kenii. Złożona, z dużą ilością kwaskowych owoców, niezwykle intensywna.  Przy tak mocnych aromatach to może być świetna kawa do cold brew. Jak wrócą upały to na pewno przetestuję macerację.
« Ostatnia zmiana: 26 Czerwiec 2018, 18:13:36 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4996 dnia: 26 Czerwiec 2018, 18:19:08 »
Ta super słodka i owocowa kawa to były ziarenka  Salwador Chalatenango Finca Hondurita Pacas.
Tak, ta kawa jest świetna, podobnie jak Salwador Chalatenango Finca Peña Redonda Pacamara. Podobne pochodzenie i spokrewnione odmiany. Honduritę jeszcze mamy, więc jeszcze raz lub dwa razy się pojawi. Dziś Ela paliła ziarna z Finca Peña Redonda.

Offline dilbi Kobieta

  • Wiadomości: 167
  • Ekspres: French Press, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa cgws-130b, ręczny
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4997 dnia: 27 Czerwiec 2018, 07:40:57 »
Czy tylko ja mam Błąd HTTP 500 przy próbie otwarcia strony Antonia? (na IE i Edge)


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4998 dnia: 27 Czerwiec 2018, 09:52:08 »
Była to jakaś awaria. Serwer już żyje.

Zastanawiam się czy wrzucić do pieca naszą "the best" robustę "speciality" z Rwandy? Jak się u was sprawdza? Rano zrobiłem z niej parę razy "spektakularne" espresso. Jest to oczywiście tylko robusta, ale jednak ma znacznie mniej tego "złego" aromatu niż typowa "tania" robusta ;).
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec 2018, 10:01:20 wysłana przez Antonio »

Offline Moyses Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Kazak Rota, Brikka, A`press, Kalita, V60, Cafflano Kompresso Espresso maker, Syphon, Chemex, The Gabi, Shizuku Slow Drip, FlaTex
  • Młynek: C40 MK3, Nivona CafeGrano 130,
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4999 dnia: 27 Czerwiec 2018, 18:16:47 »
W koszyku mam same zacne kawy:
Ekwador La Rafaela
Etiopia Yirgacheffe Diima Natual Gr. 1
Kenia RAGATI AA
Kolumbia Antioquia La Claudina Natural

Prawie darmową dostawę ustrzeliłem. Zastanawiam się czy coś jeszcze dorzucić  :pycha:
Nieee, chyba przesadzę...  [emoji38]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5000 dnia: 27 Czerwiec 2018, 18:41:25 »
 :ok: :brawa:
Może jeszcze Juicy? :)

Offline Adaśko Mężczyzna

  • Wiadomości: 72
  • Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5001 dnia: 28 Czerwiec 2018, 00:05:13 »
Antonio, zdecydowałeś się ostatecznie na wrzucenie robusty do pieca? Mam koszyk oczekujący na sfinalizowanie transakcji, a tej kawy jestem bardzo ciekaw  :pycha:.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5002 dnia: 28 Czerwiec 2018, 08:20:00 »
Tak, wkrótce poukładam to w sklepie. Jest Rwanda Robusta Mr. Kong solo i dość mocna mieszanka z tą robustą. Mieszanka wyjątkowa, bo zupełnie inaczej niż w przypadku Ariadny lub Mefisto, nie ma w niej żadnej "podstawowej" Brazylii. Ariadna lub Mefisto to pragmatyczny koncept: dwa składniki o potężnym body. Ta nowa mieszanka składa się z: 60% mytych ziaren (po prostu *3* -- Salwador/Panama/Gwatemala) oraz 40% robusty. Właśnie wychyliłem espresso w dość entuzjastycznym nastroju. Jako, że to pierwsza kawa tego dnia, entuzjazm mój może być lekką "ściemą mózgownicy", autosugestią, że jakoś się aromatyczne wrażenia: pozytywne arabik mytych i negatywne robusty równoważą... W każdym razie posmak zostaje po tym espresso "szlachetny" i mocny, nic negatywnego.

Offline Moyses Mężczyzna

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Kazak Rota, Brikka, A`press, Kalita, V60, Cafflano Kompresso Espresso maker, Syphon, Chemex, The Gabi, Shizuku Slow Drip, FlaTex
  • Młynek: C40 MK3, Nivona CafeGrano 130,
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5003 dnia: 28 Czerwiec 2018, 10:50:42 »
 
Może jeszcze Juicy?

Zamieniłem Kenię na Juicy  O0.
Nie pamiętam, żebym wybierał rodzaj mielenia przy zamówieniu. Mam nadzieję, że w tej sytuacji ziarenka zostaną nienaruszone przed wysyłką.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5004 dnia: 28 Czerwiec 2018, 11:34:12 »
Tak, domyślnym statusem naszych kaw są całe ziarenka ;).

Offline Adaśko Mężczyzna

  • Wiadomości: 72
  • Ekspres: V60, AP, Chemex, Ibrik, La Pavoni Mignon
  • Młynek: Comandante MK3 Nitroblade, Wilfa
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5005 dnia: 28 Czerwiec 2018, 12:30:00 »
No to zamówienie poszło. Rozumiem, że kliknięcie w link do potwierdzenia załatwia sprawę?

Trzeba przyznać, że wysokość uprawy La Rafaeli robi wrażenie.

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5006 dnia: 02 Lipiec 2018, 18:31:03 »
Hej, kiedy będzie Ariadna+?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5007 dnia: 02 Lipiec 2018, 19:23:00 »
Hmm... Myślę, że na weekend. Czyli ostatnie wersje godne są powtarzania? :)
« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec 2018, 19:41:08 wysłana przez Antonio »

Offline PawełM Mężczyzna

  • Wiadomości: 45
  • Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5008 dnia: 02 Lipiec 2018, 21:19:16 »
Jak na mój gust, to rewelacja. Pytanie uznaję za retoryczne :-) Ważniejsza kwestia jest taka, czy dałoby się zrobić tak, żeby na weekend Ariadna + była u mnie w hopperze? Na ostatkach pędzę, a dopiero poniedziałek... No dramat :-)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #5009 dnia: 02 Lipiec 2018, 21:26:20 »
To raczej nie zdążę... Wracamy z Kamyka, z mistrzostw Brewers i Roasting, ale jak zwykle okrężną drogą przez naszą dolinkę w Kotlinie Kłodzkiej...

Ale może coś innego? Stormy Weather? Espresso #2? Z robustą -- Mr Kong i *3*?
« Ostatnia zmiana: 02 Lipiec 2018, 21:30:45 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi