Ja myślę, że wystarczy podać ilość w gramach, czas ekstrakcji, i uzyskaną ilość naparu. Resztę można metodą prób i błędów dostosować do tych parametrów.
Zacznę:
1) Mieszanka od Czeskiej palarni Double Shot Tam Dem najbardziej mi smakowała według parametrów poniżej:
18g w sitku
temperatura na PIDzie 93 stopnie + flush 10 sekund
ekstrakcja 30-32 sekundy
W filiżance 30g
Smak był super owocowy, rześki, cytrusowy (i nie chodzi tutaj o 14 cytryn manfreda
)
2) Wrocławska mieszanka Czarnego Deszczu:
18g w sitku
93 stopnie na PIDzie + 15 sekund flush
ekstrakcja 26-27 sekund
w filiżance około 36-38g
Smak z przewagą gorzkiej czekolady, pod koniec jest coś innego, ale nie potrafię tego określić. Ziarna palone ciemniej niż te od Double Shota, fajne, kształtne, nie połamane. Bardzo dużo cremy z tej mieszanki otrzymuję, ale kawa palona była 1 września czyli świeża mocno jest.