Autor Wątek: Tygielek  (Przeczytany 111282 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Maj 2013, 18:53:13 »
Tylko tygielek !!!

Zmielisz to od razu, czy mam u siebie?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Maj 2013, 06:52:46 »
Dalej o młynkach w Dziale Młynki :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Maj 2013, 10:21:15 »
Wczoraj była Rio Minas z tygielka, zmielona w tiamo (może jeszcze uda mi się skręcić żarna bo nie była aż tak miałka jak ta zakupiona). 100 ml wody, 3 łyżeczki kawy, zero cukru. Wsypałem do zimnej wody, wymieszałem, jak zaczęła się podnosić piana zdjąłem na chwilę i tak jeszcze 2 razy. Po trzecim razie odstawiłem na 2 minuty, wlałem łyżeczkę zimnej wody i poczekałem kolejna minutę. W efekcie więcej pianki ale wciąż "diabelska dziurka", ok 40 ml naparu, reszta to muł. Smak opiszę w recenzji kawy ale było kwaskowato :)

Teraz pytanie - zdejmować z ognia jak się piana podnosi czy już jak się pojawia na bokach? Dawać tą zimną wodę (nie zauważyłem jakiejś szalonej różnicy w ilości pływających fusów)?
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2013, 10:24:59 wysłana przez spinka2 »

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Maj 2013, 12:31:51 »
Ja nie zdejmuję z ognia; wodę zimną mam w dzbanuszku (jak do mleczka z serwisu porcelany) i podlewam, gdy się podnosi pianka (powtarzam czynność 3 razy); wody dolewam niewiele - smacznego  :)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Online gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Maj 2013, 12:32:16 »
Jak  zaczyna się podnosić do krawędzi to "gaszę" odrobiną odlanego wcześniej wrzątku mieszam i zdejmuję, w czasie mieszania znowu zaczyna się unosić.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Maj 2013, 12:54:14 »
A grzejecie na jakim palniku - od początku ile fabryka dała, czy tylko na początku lub końcu, a może minimalnym płomieniem od początku?
Wodę wlewacie zimną czy ciepłą?

Offline side

  • Wiadomości: 43
  • Ekspres: Tygielek, Phin
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Maj 2013, 13:23:00 »
U mnie dzisiaj kawka tak się parzyla:
Na ok. 170ml wody wsypalem 3 lyzeczki kawy.
Grzalem na 2/3 mocy na najmniejszym palniku.
Jak się pianka po bokach pojawila, to poczekalem jeszcze chwile az się delikatnie podniesie i jeszcze przed zabulgotaniem wylaczylem gaz i jednoczesnie wlalem odrobine zimnej wody ( ok. 3 lyzeczki).
Calosc zamieszalem i czynność powtorzylem.
Na sam koniec po ostatnim schlodzeniu na kilka minut przykrylem tygielek.
Kawy nie slodze.
Czasami dodaje śmietanki.

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #52 dnia: 24 Maj 2013, 13:32:13 »
Grzeję na najmniejszym palniku; na początku ustawiam mały płomień (ale nie najmniejszy) i już do końca go nie zmieniam. Wodę wlewam zimną.

Kawy nie slodze.
Rośniemy w siłę  :mrgreen:
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #53 dnia: 24 Maj 2013, 13:32:39 »
Nagranie z góry, tak że wszystko widać jak to robią w Bośni .


Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #54 dnia: 24 Maj 2013, 14:12:01 »
Wow, ale fajne - muszę spróbować po bośniacku  ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Maj 2013, 21:13:29 »
Dzisiaj pierwszy raz otrzymałem gęstą, pokrywającą całą powierzchnię kawy piankę. Użyłem ok. 120 ml wody i 3 łyżeczki kawy. Kawa do zimnej wody i całość na duży gaz. Wyszła najlepsza kawa z dotychczasowych z niewielką goryczką.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Maj 2013, 21:41:47 »
Mało ekonomiczny jesteś.... :NO:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Maj 2013, 21:43:13 »
Dlaczego? :wow2:

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Maj 2013, 22:29:10 »
Ja się przyznam, że tygielka wedle serbskiego (pierwszego) przepisu też uczyniłem. Pierwszy wyszedł makabryczny - sam cukier. Jako, że ja nic nie słodzę to było dla mnie makabrycznie słodkie - ulepek.

Na drugi ogień poszły chyba też coś koło 3 łyżeczek i 150ml wody, i tylko szczypta cukru pudru. I to był strzał w 10-kę. Kawa wyszła taka jak powinna (chyba?) cukru specjalnie nie wyczułem. Jednak muszę zmniejszyć ilość wody - bo po wypiciu tych 150g dostałem gigantycznego kopa energetycznego. O tyle dziwne, że po 4 espresso pitych praktycznie pod rząd nic takiego się nie działo. Może to zasługa mieszanki, może tygielka - będę sprawdzać.

Do tej pory mogłem o 23 wypić espresso i zaraz iść spać. Z tygielkiem nie zaryzykuję picia kawy po 18.

Jutro kolejne próby. Mam zamiar porównać owocowo-słodką kawę z phina, z tygielkiem. Zobaczymy co temperatura zrobi z słodyczą i owocami.
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Tygielek
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Maj 2013, 22:30:12 »
Pewnie je zmasakruje...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi