Autor Wątek: La Pavoni Europiccola  (Przeczytany 108540 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Styczeń 2016, 16:40:38 »
Kupujesz kota w worku? Na robustę to nie wygląda.

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Styczeń 2016, 17:04:12 »
Tak wzialem na probe - 20zl/kg. Nie widzialem w tej cenie takich ziarenek.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #77 dnia: 08 Styczeń 2016, 17:06:50 »
Jakich? Czym się kierujesz? Ceną? A co wiesz o tych ziarnach?

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #78 dnia: 08 Styczeń 2016, 17:55:31 »
W zasadzie nic nie wiem o tych ziarnach poza tym ze sa przeznaczone do kawy mielonej. Raz jak kupilem z allegro to polowa byla czarna rozne rozmiary a tu mam prawie jak z palarni za 60zl/kg (Kolumbia).
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2016, 17:57:37 wysłana przez jzagaja »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #79 dnia: 08 Styczeń 2016, 19:25:38 »
To trafiło Ci się jak... ;)

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Styczeń 2016, 09:43:45 »
Jest to kawa z surowiec z fabryki kawy mielonej. Rownomiernie sie pali i smakuje, na razie probowalem w Aeropressie ktorego bardzo lubie.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #81 dnia: 11 Styczeń 2016, 10:20:29 »
O rany, a co to za fabryka? ;)

Offline KAKR Mężczyzna

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: La Pavoni Professional,Faema Faemina,Baby Faema,Rocket Giotto Evo 2, Aeropress,Arrarex ,Kalita
  • Młynek: Macap,Rancilio Kryo,Lido E,Mahlkonig Kenia
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #82 dnia: 11 Styczeń 2016, 10:21:07 »
ciekawe jaki rocznik :hihihi:

Offline jzagaja

  • Wiadomości: 87
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #83 dnia: 11 Styczeń 2016, 11:35:20 »
Sami sprobujcie , jest na olx moze tez tu sie oglosi :)

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Styczeń 2016, 19:20:59 »


Jest to kawa z surowiec z fabryki kawy mielonej. Rownomiernie sie pali i smakuje, na razie probowalem w Aeropressie ktorego bardzo lubie.

Czy tylko ja nie rozumiem tej wypowiedzi? Pierwsze zdanie kompletnie niejasne (kawa z surowiec?), drugie nie lepsze -- równomiernie smakuje w aeropresie którego autor lubi?

Offline indianka

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Ascaso Steel uno PID
  • Młynek: Macap z dozownkiem
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #85 dnia: 16 Styczeń 2016, 15:45:42 »
Ja też nie rozumiem. :)

Przy okazji pierwszego posta na tym forum, chciałam się przywitać. Więc witam.

Wkręciłam się w temat dźwigniowców i tak trafiłam to forum.

Piszę w tym wątku bo mam dość podstawowe pytanie o różnicę miedzy otwartym a zamkniętym bojlerem.
Do otwartego można dolać wody zawsze, ale nie ma ciśnienia w nim, więc nie da się spienić mleka, tak? Czy coś jeszcze?
W którym typie łatwiej zapanować nad temperaturą?
Czy mleko spieniać można od razu po strzale, czy trzeba czekać na dogrzanie wody? Można najpierw spienić mleko, a potem zrobić espresso?

Zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu.
Nie wiem czy kupić od Francesco (i którą) czy nową np. na Morele.net.
Czytałam na hb, że te z przełomu 60/70 lat są lepsze niż nowe, ale czy dostanę do nich części w Polsce?
Macie podobne propozycje, czegoś lepszego, ale podobnego?
Zależy mi na tym żeby to był sprzęt domowy, który wygląda jak domowy, jest mały i robi smaczne espresso i podgrzeje mleko.

@Spinacz - scaliłem
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2016, 16:14:48 wysłana przez Spinacz »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Styczeń 2016, 16:11:20 »
Elektra Micro Casa a Leva. Zamknięty bojler, spieniasz od razu. I do tego jest piękna ;)

Proszę, nie pisz posta pod postem tylko użyj opcji edycji.

Offline indianka

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Ascaso Steel uno PID
  • Młynek: Macap z dozownkiem
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #87 dnia: 16 Styczeń 2016, 17:09:44 »
To miały być dwa posty w dwóch wątkach. Pierwsza część w pytaniach przedszkolaka. Przepraszam, za pomyłkę.

 A możesz uzasadnić? Czym się różnią?
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2016, 17:12:32 wysłana przez indianka »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10561
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #88 dnia: 16 Styczeń 2016, 18:10:12 »
Fajna i maleńka jest Olympia Cremina, rodem ze Szwajcarii, jeśli nie brak Ci $$. To też jest zamknięty bojler.

Offline indianka

  • Wiadomości: 19
  • Ekspres: Ascaso Steel uno PID
  • Młynek: Macap z dozownkiem
Odp: La Pavoni Europiccola
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Styczeń 2016, 17:40:04 »
Elektra jest piękna i ma sprężynę. Ale bojler za duży na mnie jedną. I sporo kosztuje.
Olympia... hymm, nie wiem co mam powiedzieć ma niewiarygodnie wysoką cenę. Za tą kasę to można mieć HXa i Elektrę :) Antonio i tak już zamiast moki za max dwie stówy kupuję ekspres za dwa koła... BTW. Steel zachował się jak na wredotę przystało i rozerwał wężyk od pary w dniu kiedy zaczęłam oglądać inne ekspresy. Zazdrośnik jeden.

Ja się chyba zdecydowałam.
Chcę Europiccolę. Mały bojler = szybko się zagrzeje, dorzucę manometr i będę wyciskać manualnie.
Serwis na miejscu, cena ok. Czego chcieć więcej. Czytałam trochę o różnych problemach i dokładaniu termometrów, ale widzę, że za granicą to bardzo popularny sprzęt i chyba całkiem wytrzymały. Wiem, że grupa milenium jest z tworzywa, ale za to będzie presostat, pstryczek i jakiś bezpiecznik.

Edit:
Jednak się nie zdecydowałam. Nie mam szczęścia w totolotka, to pewnie z Małą Europejką też mogę się nie dogadać.
« Ostatnia zmiana: 18 Styczeń 2016, 19:17:24 wysłana przez indianka »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi