Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1516091 razy)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3930 dnia: 17 Październik 2017, 20:37:06 »
Tutaj ciekawy filmik, z Kostaryką Black Honey (Finca Zamorra) w roli głównej:


Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3931 dnia: 18 Październik 2017, 13:02:27 »
Sprawdziliśmy dzisiaj z Antonio, czy nasza Kostaryka zaparzy się w espresso.
I owszem  :szampan: [emoji12]

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3932 dnia: 20 Październik 2017, 10:09:04 »
Kto może czytać po angielsku, tego zachęcam do przeczytania wywiadu z Franciszką Chacon, właścicielką Finca Las Lajas. Wywiad ten bardzo dużo wyjaśnia o wyjątkowości naszej najnowszej kawy z Kostaryki.

Pewnego roku w Kostaryce, akurat w środku zbiorów na plantacji Las Lajas, miało miejsce trzęsienie ziemi. Nagle zabrakło wody i energii elektrycznej. Ludzie na plantacji zbierają owoce, a tu nie ma jak uruchomić maszyn do obróbki, nie ma wody. To wtedy państwo Chacon, zmuszeni sytuacją postanowili po raz pierwszy zastosować metodę suchą. Stwierdzili, że skoro podobnie kawę traktuje się w Etiopii, Brazylii, to dlaczego nie zrobić tego w Kostaryce? Testerzy lokalni stwierdzili, że kawa nie jest OK, że jest przefermentowana, niesmaczna... Na pewno była odległa od tego, do czego przywykli. Testerzy z zagranicy stwierdzili, że ta naturalna kawa jest bardzo dobra :). Ciekawa jest też historia powstania ich śmiałego przedsięwzięcia związanego z uprawami organicznymi i nowatorskimi obróbkami honey. Pozdrawiam znad kubka Black Honey  kawka.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3933 dnia: 20 Październik 2017, 10:36:05 »
Kawa ta nie ma żadnego "defektu", ani cienia aromatu fermentacji. Kiedy Antonio mnie dziś nią poczęstował, była po prostu "miękka i okrągła w dotyku"  :kwiat:

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3934 dnia: 20 Październik 2017, 23:25:17 »
Czy Las Lajas bedzie na dłużej w sklepie? Mam bilety do Polski na początek grudnia i mam nadzieje, ze zostanie trochę ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3935 dnia: 20 Październik 2017, 23:39:43 »
Las Lajas będzie palona jeszcze kilka razy.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3936 dnia: 21 Październik 2017, 11:23:45 »
Wracając do Waszych Kenii, rozumiem entuzjazm kolegi odnośnie S8. Warzywnych nut w naparze nie czułem, natomiast jest nuta chlebowa pomiędzy owocami w zapachu (palenie 13.09). W smaku również słodko i lekko owocowo. Co zauważyłem natomiast to, że ta kawa bardzo nie lubi przeciągania parzenia. V60 tak samo jak w espresso. 3 sekundy dłużej w espresso i 15-20 sekund w V60 i wychodzi ostry kwas i łodygowy garbnik. IMHO dużo lepiej jest jak skracamy dla niej ekstrakcje.

Natomiast Pacamara jak zwykle piękna w owocowe doznania. Co ciekawe z trzech metod -v60, AP i Chemex; najbardziej smakowała w tym trzecim urządzeniu. Chemex "uherbacił" dzieki czemu wyszła zbalansowana, słodka i ewidentnie śmietankowo-owocowa -kawowy deser.
:)



Mam wielką prośbę o podanie konkretnej receptury zaparzania :-).  Przepraszam, że cytuję odległy w czasie post.
Testujemy nasze kawy w cuppingu: inaczej dawka kofeiny byłaby śmiertelna . Proszę w imienu klienta, który zwrócił się do mnie z zapytaniem prywatnym. Przepraszam także, że odpowiadam częściowo w tej formie.

Życzę wszystkim miłego weekendu  :kwiat:

Offline SMaN

  • Wiadomości: 485
  • Ekspres: Kazak Rota, V60-02, Kalita, Aeropress (Prismo), Chemex
  • Młynek: C40Mk3 IH, Niche Zero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3937 dnia: 21 Październik 2017, 11:50:09 »
O ile dobrze pamiętam...
Espresso w S8 to 20g kawy, 43-44g w filiżance. Przy 28 sekundach lekko i owocowo kwaskowato. Przy 33 sekundach i tych samych dozach mocny garbnik, intensyfikacja 'zielonej' kwaskowatości. Temperatura i czas dla Oscara jest wysoka/długi, ale to ze względu na charakter sprzętu.

W Chemexie, standard 94C, 4:00, 31g kawy, 500ml z mieszaniem Chemexem i jednym polaniem. V60 przepis Rao. Przy 2:15-2:30 dużo smaczniej niż przy 3:00 w przypadku S8, Pacamara w dluzszym czasem trochę więcej goryczy, ale różnice mniej drastyczne.

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2017, 11:52:10 wysłana przez SMaN »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3938 dnia: 21 Październik 2017, 11:54:09 »
Bardzo dziękuję!  :poklon: :kwiat: :szampan:

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3939 dnia: 21 Październik 2017, 12:38:14 »
Chciałabym przy okazji ogłosić konkurs ofert na pracę w Mastro Antonio.
Stanowisko: ZAPARZACZ :-) i pomocnik roastera.
Bardzo proszę zainteresowanych o kontakt ze mną.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3940 dnia: 21 Październik 2017, 21:03:57 »
Chyba nie jestem super testerem, skoro jakkolwiek niedbale zaparzone kawy mi smakują. Niedbale, tzn. wg Rao. Nie pamiętam już by jakaś Kenia mnie uwierała swoją kwaskowatością i charakterem.
« Ostatnia zmiana: 21 Październik 2017, 22:05:10 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3941 dnia: 22 Październik 2017, 14:27:26 »
Zauważyłam, że stworzony został  polski  odpowiednik określenia "roaster":

https://mkfresh.pl/unikatowa-manufaktura

Jestem "prażalnikiem" czy też "prażalnicą".. :smiech:

Offline Mader Mężczyzna

  • Wiadomości: 676
  • Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3942 dnia: 22 Październik 2017, 14:47:54 »
To kawę się pali czy praży
Dobrze, że nie napisali mistrz patelni.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3943 dnia: 22 Październik 2017, 15:44:52 »
Ja nie wiem. Poddaje się ją rozgrzaniu, reakcji Maillarda, karmelizacji. De facto podobne zjawiska zachodzą na patelni  :ogien:

Nie wiem, czy Państwo zauważyli, że "Mistrz Prażenia" nosi nieskazitelnie białą koszulę, z zaprasowanymi idealnie mankietami a "procesem prażenia" steruje..pilot automatyczny? :-). De facto ten Mistrz Prażenia nie jest tam potrzebny: komputer steruje wszystkim.
"Mistrz Prażalnictwa" należy do klasy społecznej "białych kołnierzyków"..w porównaniu z nim ja i Antonio to "plebs".



Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #3944 dnia: 22 Październik 2017, 16:00:48 »
Oczywiście, że proces palenia kawy jest kawy prażeniem.

--->> Prażenie

W języku polskim czasownik "palenie" ma szerokie znaczenie:

--->> Palić
« Ostatnia zmiana: 22 Październik 2017, 16:03:45 wysłana przez Antonio »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi