Nikaragua Las Vegas Anaerobic– palarnia kawy Euro Cafe
Nikaraguańska arabika z plantacji La Bastilla, odmiana Red Catuai, sposób obróbki - anaerobic, palenie jasne, z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Podczas cuppingu według zasad SCA, ziarenka zostały ocenione na 87,5 punktów. Wizualnie są bardzo ładne, niepołamane i równo palone. Mają miły, słodko – czereśniowy zapach, z truskawkową nutą. W aromacie przemiału dominują nuty świeżych czereśni, jest nuta mlecznej czekolady i słodkim, może karmelowym, akcentem.
Sposób przygotowania: dripper Tiamo V60-01, brązowe filtry Rubin ( z drogerii Rossmann) i młynek Fiorenzato F6 Drogheria. Doza standardowa 6 g kawy na 100 g wody, temperatura wody 92°C, czas parzenia dwie i pół minuty. Preinfuzja 30 sekund, w stosunku dwa gramy wody na jeden gram kawy, w czasie preinfuzji przemiał nie był mieszany. Polewanie w trzech porcjach, co 30 sekund. Zatapianie przemiału, układanie go na dnie, odbywało się za pomocą strumienia wody, bez mieszania. Po ostatnim zalaniu, podniesienie filtra wraz z zawartością i delikatne upuszczenie go w dripper. Pomagało to ustabilizować ekstrakcję i nieco ją przyspieszyć w ostatniej fazie. Do przelewania w dripperze zazwyczaj używam białych filtrów Hario W. Tym razem zmieniłem je na trapezoidalne Rubiny i nie był to wybór przypadkowy. Żeby zmieścić się w czasie te ziarenka wymagały dosyć drobnego przemiału. Nie chciałem zmniejszać grubości mielenia, bo zwykle powoduje to zmniejszenie owocowości naparu. Chciałem tego uniknąć, więc sięgnąłem więc po wolniejsze” filtry, odpowiednio złożone do V60. Filtry Rubin mają mniejszą przepuszczalność od filtrów Hario W. Po zwilżeniu są też bardziej miękkie i dokładniej przylegają do ścianek drippera. Te właściwości spowalniają przepływ wody, co pozwoliło na korzystanie z grubszego przemiału. Ale wróćmy już do tego, co najważniejsze - efektów parzenia. W aromacie dripa jest mocno owocowo (czereśnie) i słodko, z nutą charakterystyczną dla fermentacji i pestek owoców. Po spróbowaniu podobnie, intensywne owoce i karmelowa słodycz, nuta słodkiej czekolady i akcenty fermentacyjne. Drip jest bardzo fajny. Intensywnie czereśniowy, z jabłkową nutą, słodki, z delikatną kwaskowatością, bez goryczki, nie kwaśny. Posmak podobny, bardzo trwały i przyjemny, z czasem przechodzący w owocowo - czekoladowy.
Sposób przygotowania: aeropress, filtr metalowy i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml wody, temperatura wody 92°C, bez preinfuzji, czas parzenia 105 sekund, przeciskanie 20 sekund, przemiał średnio drobny. Wrażenia nieco inne niż w dripie, więcej słodkawego jabłka, mniej czereśni, nuty deserowej czekolady i sporo słodyczy. Wrażenia jak najbardziej ok, zdecydowanie lepiej niż się spodziewałem po aeropressie. Utrzymał się intensywnie owocowy charakter naparu ze sporą słodyczą. Posmak podobny, miły i trwały, z czasem przechodzący w czekoladowy.
Nikaragua Las Vegas Anaerobic to świetne ziarenka do metod alternatywnych, gwarantujące dobre wrażenia w filiżance. Dają owocowy, słodki napar, miły do picia i pozbawiony goryczki. Z dobrym efektem sprawdziły się w różnych zaparzaczach, oprócz wyżej opisanych także w Chemeksie.