Autor Wątek: Smak stopnia palenia  (Przeczytany 3417 razy)

Offline esack Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Arrarex Caravel, AP, V60, Garnek
  • Młynek: Baratza Virtuoso, Hario Skerton
Smak stopnia palenia
« dnia: 08 Kwiecień 2015, 13:08:56 »
Ostatnio zastanawiam się nad wpływem jaki na smak kawy ma pochodzenie ziaren vs. stopień ich palenia. Chodzi o to, że kiedy piję kawy jaśniej palone, z różnych źródeł, to smak jest stosunkowo podobny. Taki wspólny mianownik. Podobnie jest z kawami palonymi ciemniej.
Czyżby palacz miał więcej do powiedzenia niż warunki w jakich kawa wyrosła? A może to przypadek i po prostu na takie kawy trafiam?

Mam np. Gwatemalę Teanzul jasno paloną (chyba nawet bardzo jasno) która smakuje... cytryną, właściwie tylko i wyłącznie (zwłaszcza jak napchałem podwójne sitko caravela - łomatko, jakbym pół cytryny wycisnął do filiżanki). Zazwyczaj przy opisach teanzul trafiam na coś zgoła innego i chyba przeważnie się tą kawę pali ciemniej.

Jakie są wasze doświadczenia?

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwiecień 2015, 13:30:46 »
Kawa to tylko i aż surowiec. Palacz powinien być artystą,  który potrafi ocenić potencjał ziarna i wydobyć z niego to co najlepsze.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwiecień 2015, 14:29:36 »
Jakie są wasze doświadczenia?
Jasno palone kawy to przelew i aeropress, średnio palone to espresso, aeropress i czasami przelew, niektóre ciemno palone to espresso, a bardzo mocno palone to eksport do Italii.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10585
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwiecień 2015, 16:03:45 »
To ostatnie zdanie nie jest za bardzo precyzyjne, bo Italia jest najbardziej zróżnicowanym krajem w Europie. Bardzo ciemne palenie uprawia się tam gdzie nie gdzie.

Offline esack Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Arrarex Caravel, AP, V60, Garnek
  • Młynek: Baratza Virtuoso, Hario Skerton
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwiecień 2015, 16:53:27 »
Jasno palone kawy to przelew i aeropress, średnio palone to espresso, aeropress i czasami przelew, niektóre ciemno palone to espresso, a bardzo mocno palone to eksport do Italii.

Ale ja pisałem o smaku, a nie o metodzie parzenia...

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwiecień 2015, 17:04:48 »
No tak, ale jak napakowałeś bardzo jasnej kawy do ekspresu ciśnieniowego, to nic dziwnego, że wyszły Ci cytryny...

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwiecień 2015, 17:33:00 »
Chodzi o to, że kiedy piję kawy jaśniej palone, z różnych źródeł, to smak jest stosunkowo podobny. Taki wspólny mianownik. Podobnie jest z kawami palonymi ciemniej.
Piję obecnie trzy kawy jasno palone z różnych źródeł i każda smakuje inaczej. Z ciemniejszymi kawami mam tak samo.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Smak stopnia palenia
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwiecień 2015, 17:35:34 »
No tak, ale jak napakowałeś bardzo jasnej kawy do ekspresu ciśnieniowego, to nic dziwnego, że wyszły Ci cytryny...
:pycha:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi