Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307262 razy)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #720 dnia: 11 Październik 2018, 20:42:36 »
Jakby zamienić parówkę na kiełbasę swojską byłoby grubiej ;) Całość można podać z lodami  :hihihi:

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6207
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #721 dnia: 12 Październik 2018, 10:32:23 »

Offline Trevor Mężczyzna

  • Wiadomości: 26
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Chemex, Bialetti Brikka, FP, Tygielek
  • Młynek: Ascaso i-2, Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #722 dnia: 13 Październik 2018, 18:53:14 »
Możecie mi zaufać, 40% Valrhona bez kaszanki, parówek i wędzonych szprotek, jest znakomita .... również z tradycyjnymi dodatkami  :D

   



   


 

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #723 dnia: 24 Październik 2018, 09:18:47 »
Cześć, nie wiem czy ten wątek jest o czekoladzie tylko dla koneserów, ale jaką czekoladę byście polecieli do wypieków?

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #724 dnia: 24 Październik 2018, 09:28:48 »
Valrhona - duży wybór, cena może nie najniższa , ale smak super.
LMWDP #469

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #725 dnia: 24 Październik 2018, 09:36:46 »
Tego już szukałem, tylko cena to ponad 20 zł za 70g, potrzebuje 200g na blaszkę. To jednak za dużo wychodzi.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #726 dnia: 24 Październik 2018, 10:14:22 »
Kiedyś kupowałem bloczki 250g za około 40-50 PLN. Mówiłem że tanio nie jest ;)

Może Callebaut coś w okolicach 60 PLN za kilogram powinno się udać. 811NV może być całkiem fajna, choć nie używałem. Ich Ekwador też źle nie wygląda.
LMWDP #469

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #727 dnia: 24 Październik 2018, 10:22:13 »
Mmm, 811NV, szczerze polecam. Chyba jedyna czekolada z oferty Callebout, która nadaje się do wszystkich sposobów przetwarzania. Używałem do wypieków, lodów, czekolady na gorąco, podjadania ;) Jeśli cena nie jest wadą, to jej zbyt szybkie zużycie na pewno.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #728 dnia: 24 Październik 2018, 10:43:28 »
Dzięki, ten 811NV wygląda fajnie, no i cena w granicach rozsądku :).


Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #729 dnia: 24 Październik 2018, 11:22:12 »
Valrhona - duży wybór, cena może nie najniższa , ale smak super.

Tak mnie wkurza, że Valrhonę w Polsce kupuje się albo w workach 3kg albo absurdalnie drogo, że chyba coś z tym zrobię ;-)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #730 dnia: 24 Październik 2018, 11:38:17 »
I to jest taka różnica, jak między Ballantine's a np. Glenfiddich pełnoletnim?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #731 dnia: 24 Październik 2018, 13:34:05 »
Jedno i drugie da się wypić "na hejnał" i nie zauważyć różnicy, ale jak podejdziesz do degustacji czekolady poświęcając temu więcej uwagi - różnice między czekoladami z poszczególnych półek są diametralne. Tak jak lody z czekolady single origin Madagaskar marki Cacao Barry będą ciekawsze od tych zrobionych z 811NV (jedno i drugie od Callebauta).

Georg Bernardini w "Chocolate - The Reference Standard" ma taką skalę do oceny poszczególnych czekoladników, może niedoskonałą ale będącą pomocą przy wyborze czego naprawdę warto spróbować:

Bernardini-skala.jpg

Milka ma 0.
Neuhaus ma tu szalone 1/6, podobnie jak Godiva - dla wielu osób symbole luksusowych czekoladek w praktyce niewiele mają wspólnego z dobrą czekoladą.
Lindt, Nestle i lidlowy Bellarom mają 2/6.
Ritter Sport ma 3/6.
Cocoa (polska "surowa"), Menakao, Hoja Verde, Michel Cluizel 4/6.
Polskiej Manufakturze Czekolady udało się uzyskać 5/6 w tym rankingu - jak Valrhonie, Rozsavolgyi Csokolade czy Original Beans.
Z tabliczkowych marek najwyższą możliwą ocenę dostały Domori (Włochy), Morin (Francja), Zotter (Austria) i Soma (Kanada) - 6/6.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #732 dnia: 24 Październik 2018, 13:47:18 »
Problem z tą skalą jest taki, że ocenie poddane są wszystkie produkty producenta. Więcej, ocena 0/6 czy 1/6 wskazuje na obecność sztucznych dodatków. Znajdę czekolady, których skład jest lepszy, a uzyskały niższą notę. Przykład, jeśli porównywać czekoladę bez dodatków, to Bellarom wypada lepiej niż Ritter. Chyba, że skala bierze też pod uwagę jakość samego kakao.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #733 dnia: 24 Październik 2018, 13:55:39 »
To nie tak, nie chodzi tylko o składniki - prawie na całej skali mamy też marki które robią 2-3 składnikową czekoladę. W książce przy każdym producencie ogólnie ocenionym w skali 0-6 kabosów są jeszcze recenzje wybranych kilku-kilkunastu ich produktów i ta ocena jest już dokonywana w skali 0-100. Zakładam, że średnia ocena tych produktów daje szanse na konkretną ocenę "kabosową" całej marki.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #734 dnia: 24 Październik 2018, 18:01:54 »
Valrhona - duży wybór, cena może nie najniższa , ale smak super.

Tak mnie wkurza, że Valrhonę w Polsce kupuje się albo w workach 3kg albo absurdalnie drogo, że chyba coś z tym zrobię ;-)
Oj tak! Chętnie kupię w ilościach ok. 0.5 -1.0 kilogramowych :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi