Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 307252 razy)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #705 dnia: 09 Październik 2018, 17:48:50 »
Mega dziwna marka, także nic mnie w kontekście Naive nie zdziwi... Ale chyba podejście do Polski było niezbyt udane, nie wydaje mi się, żeby byli tu teraz oficjalnie. Może planują to zmienić?

Chociaż właśnie sobie uzmysłowiłem, że Naive też miało czekoladę z grzybami, w zeszłym roku kupiłem ją dla Kingi która chciała ją zrecenzować.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2987
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #706 dnia: 09 Październik 2018, 18:06:55 »
Naive

Masz nas za https://pl.wiktionary.org/wiki/naive

 ;)

Ile jeszcze rzeczy będziesz pozycjonować?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #707 dnia: 10 Październik 2018, 19:07:02 »
Pierwszy w temacie był chyba austriacki Zotter, z czekoladą mleczną kasztanową nadziewaną kremem z borowików. Ale to raczej czasy minione, już chyba tego nie robią.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #708 dnia: 11 Październik 2018, 08:31:00 »
ja zaczęłam się zastanawiać czy nie ma czekolady z grzybami, bo to by było "coś".
Coś to by była czekolada z owocami morza :diabelek: albo z parówką. :Bicz:
LMWDP #469

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #709 dnia: 11 Październik 2018, 13:57:59 »
Skoro były już nadziewane czekolady z boczkiem, to jakoś daleko od tego nie są... O czekoladach z owocami morza chyba jeszcze nie słyszałem, choć pewnie jakiś szaleniec już próbował zrobić kalmary w czekoladzie ;)

/// Zaktualizowałem wiedzę w temacie - manufaktura Fossa z Singapuru ma tabliczkę "Shrimp & Bonito" posypaną krewetkami i taką posypką do ryżu o smaku tuńczyka...
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2018, 14:14:39 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #710 dnia: 11 Październik 2018, 14:36:16 »
Nadałoby się to do filmu "Forest Gump" ;).

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #711 dnia: 11 Październik 2018, 14:39:02 »
Mam niepokojące wrażenie, że idziemy raczej w kierunku fasolek wszystkich smaków z Harry'ego Pottera ;-)

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #712 dnia: 11 Październik 2018, 14:47:49 »
Może coś bardziej swojskiego, np z kaszanką? Byłoby taniej niż z owocami morza  :hihihi:

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #713 dnia: 11 Październik 2018, 15:00:15 »
Obawiam się, że nie byłeś pierwszy: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/kaszanka-z-czekolada-ale-jak-/
 :)

EDIT: Chociaż kaszanka z czekoladą to nie to samo co czekolada z kaszanką.  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #714 dnia: 11 Październik 2018, 15:40:33 »
Tylko nie Wedel. Proszę nam tu nie psuć atmosfery...

Offline Hutriel

  • Wiadomości: 142
  • Ekspres: V60-02, OXO Good Grips, Bialetti Venus 6 TZ, AP, FP
  • Młynek: Wilfa Uniform, Kazak Tura Alt.
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #715 dnia: 11 Październik 2018, 15:47:35 »
Może jakość kaszanki wynagradza niższą jakość czekolady?  [emoji38]

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #716 dnia: 11 Październik 2018, 16:22:49 »
To może ja dla równowagi podzielę się niusem - niebawem pojawi się nowy bean-to-bar made in Poland, właśnie dostałem przesyłkę-niespodziankę z tabliczkami.

beskid bean to bar.jpg

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10558
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #717 dnia: 11 Październik 2018, 16:32:34 »
Ładnie :). Z gramatycznym błędem ;). Chyba emocje związane z produkcją były tak duże, że to ostatnie zdanie tak wyszło...
« Ostatnia zmiana: 11 Październik 2018, 16:35:01 wysłana przez Antonio »

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 129
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #718 dnia: 11 Październik 2018, 16:44:26 »
Ja się z kolei zastanawiam czy 48h w młynie na pewno można nazwać konszowaniem, ale dajmy im szansę ;-) Na razie spróbowałem kilku prażonych ziarenek dołączonych do paczki - powiedziałbym, że lepiej niż w początkach JPCzekolada idzie im prażenie ziaren. Doczytałem - czekolady zdaje się pojawiły się pod koniec września na festiwalu czekolady w Kazimierzu Dolnym, prażone są na tacach w konwekcyjnym piecu a mielone w Premier Chocolate Grinder. Co ciekawe, w ich sklepie internetowym nie ma jeszcze tabliczek, ale można u nich kupić sobie taki sam młynek :) Ja mam oryginał, czyli indyjski młyn Premiera jakoś specjalnie nie przystosowywany do pracy z czekoladą, też całkiem fajne urządzonko.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #719 dnia: 11 Październik 2018, 18:32:02 »
Eeee jadłem kiedyś w jednej knajpie z tych fiku miku le fu;) tartę z krupnikiem i czekoladą na gorze jako posypką, dodana pod koniec pieczenia, żeby się podtopiła.

Ale myślę że taka parówka zamoczona w czekoladzie, na patyku, to by była gruba przygoda :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi