bądźmy poważni.
podane przez Ciebie "faktyczne badania" dotyczą soku przetrzymywanego od 24h do 72h. Zamieszczono je na stronie producenta....wyciskarek. No to NA PEWNO są bardzo obiektywne, nie ma co Philips który produkuje oba typy urządzeń kłamie, niezależny serwis n/t żywności kłamie, ale producent wyciskarek...ooo ten to jest absolutnie obiektywny. Naukowe źródło na jakie się powołujesz to artykuł współautorstwa...dyrektora firmy produkującej wyciskarki
Ewidentnie wygląda to na badania na zamówienie, pod z góry założoną tezę.
Napisałem, że wrzuciłem pierwsze badania jakie znalazłem. Tych badań jest więcej, zainteresowany może sobie sam odszukać informacje. Wystarczy chcieć.
Przykładowo Huffington Post:
https://www.huffingtonpost.com/2013/02/08/juicer-types-cold-press_n_2618000.htmlDruga sprawa - napisałeś że wyciskarka daje 90% więcej - tymczasem nawet z Twoich badań wynika że na świeżym soku różnice są śladowe, rzędu kilka %.
To przeczytaj jeszcze raz mojego posta z 22:25, gdzie przyznaję, że faktycznie mocno walnąłem się z procentami. Ale różnice nadal nie są rzędu kilka %. Nawet na stronach pokazywanych przez Ciebie, te różnice są znacznie większe, niż "kilka".
Dodatkowo, różnice między wyciskarkami a sokowirówkami nie ograniczają się wyłącznie do substancji odżywczych i stopnia ich rozkładu w czasie. Wyciskarka da więcej samego soku, da więcej np. błonnika, enzymów, zużyje mniej energii, z wyciskarki wyjdzie ci sok/olej z liści, orzechów, pestek i innych drobnych/cienkich elementów roślin, itp. I to są dane, które występują w prawie każdym porównaniu, RÓWNIEŻ na stronie olgasmile, którą przedstawiasz jako swoje źródło.
Nie chcesz? Nie kupuj wyciskarki. Ale nie wmawiaj ludziom, że sokowirówka jest tak samo dobra jak wyciskarka. Nie jest.