forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: ooshy w 18 Maj 2018, 08:35:20

Tytuł: Iberital Challenge - problem ze zmianą grubości mielenia
Wiadomość wysłana przez: ooshy w 18 Maj 2018, 08:35:20
Witam,

Wczoraj zakupiłem 250 gram kawy do przeprowadzenia testu młynka Iberital Challenge.
Po wyczyszczeniu młynka po poprzednim właścicielu, pokręciłem (nie pamiętam ile razy i w którą stronę, ale nakręciłem się deko) śrubą / gałką ustawiającą grubość mielenia, oglądając co się dzieje w samym młynie.
Dobyłem instrukcje, żeby sprawdzić jak z tą grubością przemiału i zonk. 'Ustawić zasobnik na kawę tak aby środek podziałki był na środku ściany przedniej młynka...' Tylko, że po moim kręceniu, z pewnością nie jest już ustawiony na wartość średnią. Czy młynek dochodzi (i zatrzymuje się) do jakiś wartości krańcowych dla maksymalnego i minimalnego przemiału?
Na chwilę obecną przemielone 100 gram kawy w między czasie podejmowane próby zmiany grubości mielenia ale jakoś nie widzę, by kawa mielona miała różny przemiał...
Tytuł: Odp: Iberital Challenge - problem ze zmianą grubości mielenia
Wiadomość wysłana przez: uman w 18 Maj 2018, 09:47:46
Jeśli to młyn typowo do espresso(raczej tak jest) to posiada płynną regulację w zakresie drobnego przemiału, na oko nie zobaczysz różnicy. No i kręcić też trzeba dużo. Blokada powinna być, no chyba, że poprzedni właściciel ją usunął.
Jak zmielisz za drobno to ekspres nie poradzi sobie, przytka się.
Tytuł: Odp: Iberital Challenge - problem ze zmianą grubości mielenia
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 18 Maj 2018, 09:57:56
Jak chcesz szybko kręcić to podłącz wiertarkę/wkrętarkę i bez przesadzania z obrotami możesz kręcić... Tak zauważysz różnicę znacznie szybciej. A z blokadami jw. No i ta informacja w instrukcji... To dla osób, które nie patrzą na kawę tak jak my.
Tytuł: Odp: Iberital Challenge - problem ze zmianą grubości mielenia
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 18 Maj 2018, 10:23:00
Najlepiej by było jak byś zdjął górę tak żeby widzieć czy śruba regulacyjna ma na czym pracować - może nie być rowków na pierścieniu regulacyjnym i wtedy ty kręcisz a żarno stoi. Kręcąc bez kawy powinieneś z góry widzieć czy żarno zewnętrzne się obraca.

Kręć na pusto aż do punktu styku żaren - delikatnie i powoli na pracującym na pusto młynku. Potem zaznacz sobie gdzie ten punkt jest i odkręć żarno powiedzmy o 1/4 obrotu (ile to będzie na pokrętle - nie wiem). To powinno ci dać okolice espresso. Zmielisz, zrobisz kawę i zobaczysz ile czasu ci zajęło uzyskanie (na podwójnym sitku) tych 50 ml. Potem będziesz wiedział - drobniej lub grubiej.

(http://picload.org/image/riaddipa/dsc07042.jpg&hash=5683ed64b3c3bdc0eec013c7ca84d02c)