Autor Wątek: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia  (Przeczytany 32218 razy)

Offline idolw

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Lipiec 2020, 18:01:56 »
Dzięki @Valerii

Zamieszczam filmik z wykorzystaniem jeszcze OCD. Popróbuję bez OCD, ale wątpię czy to coś zmieni, bo po grabieniu kawa jest już równomiernie rozprowadzona.
Otwory kanałów pojawiają się tylko w środku, nie przy ściankach.

https: //youtu. be/ VV9xFfl8lKU

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Lipiec 2020, 18:29:57 »
Film Nie otwiera się.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

skansen

  • Gość
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Lipiec 2020, 18:34:19 »
Trzeba usunąć spacje i wtedy się otwiera:)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Lipiec 2020, 18:59:04 »
Dlaczego umieścić trzy spacje? Jeden nie wystarczy?
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Lipiec 2020, 21:22:41 »
Dzięki @Valerii

Zamieszczam filmik z wykorzystaniem jeszcze OCD. Popróbuję bez OCD, ale wątpię czy to coś zmieni, bo po grabieniu kawa jest już równomiernie rozprowadzona.
Otwory kanałów pojawiają się tylko w środku, nie przy ściankach.

https: //youtu. be/ VV9xFfl8lKU
Na moje oko za mało kawy w sitku. To nawet nie kanały, ale bardzo luźne błoto w sitku zostaje. Jakie ciastko wypada? Miękkie / breja czy jednolite twarde i ładne? Obstawiam, że miękkie / breja.

Czy w Niche trzeba tak walić we wszystkie strony świata tym tandemem kubek-pf? Jak dla mnie ten proces daje wystarczającą dystrybucję i kiribli czy ocd są zbędne. Za dużo czarujesz z tą kawą - tak na moje oko.

I jeszcze jedno pytanie - co to jest "sitko stożkowe dedykowane do profitec"? Czy to nie jest czasem sitko o wypukłym dnie jak te nowsze wersje sitek IMS? Jeśli tak, to one są mało user friendly.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lipiec 2020, 22:26:19 »
Nie zmieniałeś prysznica na IMS?

Offline ArtiW Mężczyzna

  • Wiadomości: 155
  • Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lipiec 2020, 23:11:14 »
A próbowałeś z NPF? Wtedy byś wiedział czy to faktyczne kanały czy tylko spadające krople po zakończeniu ekstrakcji.

Probowales ciut grubiej zmielić. Ale bardzo ciut.

Offline idolw

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Lipiec 2020, 07:26:03 »
Na moje oko za mało kawy w sitku. To nawet nie kanały, ale bardzo luźne błoto w sitku zostaje. Jakie ciastko wypada? Miękkie / breja czy jednolite twarde i ładne? Obstawiam, że miękkie / breja.


Jeszcze za mało kawy? 18g? Przecież to już 9g na jedno espresso. To jakieś szaleństwo, żeby ładować więcej. Interesuje mnie raczej jak iść w kierunku 14-16 gramów.
No dobra, spróbuję dodać 0,5-1g

Czy w Niche trzeba tak walić we wszystkie strony świata tym tandemem kubek-pf? Jak dla mnie ten proces daje wystarczającą dystrybucję i kiribli czy ocd są zbędne. Za dużo czarujesz z tą kawą - tak na moje oko.

Ta kombinatoryka wynika z próby rozrzucenia kawy mniej więcej równo w sitku. Często po jednej stronie robi się wysoka na 2cm górka, którą trudno jest potem wyrównać bez rozsypania. Można zrobić kilka ruchów mniej (i chyba bez kamery robię ich mniej), ale czy ma to w ogóle znaczenie jak i tak potem całość grabię kribli-grabli, które kompletnie zmienia ułożenie całości kawy?

I jeszcze jedno pytanie - co to jest "sitko stożkowe dedykowane do profitec"? Czy to nie jest czasem sitko o wypukłym dnie jak te nowsze wersje sitek IMS? Jeśli tak, to one są mało user friendly.

To kwestia autokorekty urządzenia. Chodzi o stockowe sitko podwójne - to sprzedawane wraz z ekspresem.

Nie zmieniałeś prysznica na IMS?

Nie zmieniałem. Jest ten, który otrzymuje się z ekspresem.

A próbowałeś z NPF? Wtedy byś wiedział czy to faktyczne kanały czy tylko spadające krople po zakończeniu ekstrakcji.

Probowales ciut grubiej zmielić. Ale bardzo ciut.

jeszcze nie próbowałem z NPF. O kroplach po zakończeniu ekstrakcji nie pomyślałem. Pewnie skończy się NPFem w końcu.
muszę grubiej zmielić, żeby zmieścić się w czasie z dodatkową kawą zalecaną przez Rubin. Ale ogólnie zmiana o 1 na skali w Niche znacząco zmienia prędkość przepływu. Zmieniam więc o milimetry.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1485
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Lipiec 2020, 08:43:32 »
Na moje oko za mało kawy w sitku. To nawet nie kanały, ale bardzo luźne błoto w sitku zostaje. Jakie ciastko wypada? Miękkie / breja czy jednolite twarde i ładne? Obstawiam, że miękkie / breja.


Jeszcze za mało kawy? 18g? Przecież to już 9g na jedno espresso. To jakieś szaleństwo, żeby ładować więcej. Interesuje mnie raczej jak iść w kierunku 14-16 gramów.
No dobra, spróbuję dodać 0,5-1g
W tym szaleństwie jest metoda. Standardowe sitka powinny być zasypane odpowiednio wolumetrycznie, a nie wagowo. Błotko niekoniecznie jest problem. Jeśli w twoim przypadku zwiększenie dozy sprawdzi się, to wtedy poszukaj mniejszego sitka (np jakieś IMS czy dedykowane pod gramaturę VST) żeby mieć upragnione 14-16g.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Lipiec 2020, 08:52:38 »
Wydaje mi się, że mówienie o kanałach bez NPF jest bez sensu. Jeśli się mylę, niech poprawią doświadczeni koledzy.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Lipiec 2020, 09:33:37 »
Nic nie powiedziałeś o smaku kawy? Co jest nie tak?

Dalej zmiel trochę grubiej, możesz spokojnie skrócić czas ekstrakcji.
Teraz od uruchomienia pompy do zakończenia ekstrakcji masz ponad 30 sekund. Nie jest to błąd, ale dla Mujeres nic się nie stanie jak będzie krócej = zmielone grubiej.
Poświęć odrobinę więcej czasu na mieszanie kawy w kubeczku po przemiale.

Uprośc proces. Po przesypaniu do PF, zostaw tylko gribili.
A jeszcze lepiej użyj czegoś na kształt Barista Pen (może być nawet spinacz wyprostowany), i funnelu (może być od jogurtu) aby energicznie wymieszać kawę. Pomiń OCD.

I jeżeli chcesz na poważnie rozmawiać o kanałowaniu potrzebny Ci NPF.

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Lipiec 2020, 09:47:56 »
Kiedyś byłem rozczarowany spinaczem do papieru. Zbyt gruby i niewygodny. Czuję się jak młotek bez uchwytu.

Ale "Попытка - не пытка".   (PL) Próba - nie tortury.  :)
« Ostatnia zmiana: 12 Lipiec 2020, 09:50:16 wysłana przez Valerii »
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline idolw

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Lipiec 2020, 10:58:15 »
Nic nie powiedziałeś o smaku kawy? Co jest nie tak?


No to jest właśnie cały problem :)
Kawa jest generalnie bardzo dobra. Przy każdej do tej pory próbowanej kawie umiem się wstrzelić w balans pomiędzy gorzkością a kwasowością tak, żeby było dobrze. Żona i goście również chwalą smak.
Jednak jak widzę te otwory po ekstrakcji, to nie daje mi spokoju, że „pewnie można lepiej”. Królik zawsze jest te kilka kroków z przodu :)


Dalej zmiel trochę grubiej, możesz spokojnie skrócić czas ekstrakcji.
Teraz od uruchomienia pompy do zakończenia ekstrakcji masz ponad 30 sekund. Nie jest to błąd, ale dla Mujeres nic się nie stanie jak będzie krócej = zmielone grubiej.
Poświęć odrobinę więcej czasu na mieszanie kawy w kubeczku po przemiale.

OK.


Uprośc proces. Po przesypaniu do PF, zostaw tylko gribili.


OK


A jeszcze lepiej użyj czegoś na kształt Barista Pen (może być nawet spinacz wyprostowany), i funnelu (może być od jogurtu) aby energicznie wymieszać kawę. Pomiń OCD.


Częściowo odmawiam.
Kribli grabli i/lub OCD to wszystko co mogę zrobić.
Kołnierz (jogurtowy czy stalowy) i mieszanie barista penem lub spinaczem to zbyt wiele zachodu. Gdzieś musi być granica. Popracuję nad dokładniejszym grabieniem.


I jeżeli chcesz na poważnie rozmawiać o kanałowaniu potrzebny Ci NPF.

Rozumiem. Dziękuję za wszystkie porady.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #43 dnia: 12 Lipiec 2020, 11:37:07 »
Kawa jest generalnie bardzo dobra.
Wygląda też dobrze w filiżance, ale być może grubszy przemiał, odrobinę mniejszy uzysk w tym konkretnym przypadku da lepszy smak. A może robisz już optymalnie. Obserwowanie wyglądu ciastka, nie do końca odpowie Ci jak przebieg ekstrakcja. Dlatego polecamy NPF. To tylko jedna z wielu zalet tego PG.

Co do dozy, dla spokoju duch zrób test monety. Połóż monetę 2/5 groszową na ciastu, zapnij PF, odepnij i zobacz jak bardzo zagłębił się w kawę.

Jak nie chcesz bawić się tunel i mieszanie, możesz też na razie odstawić Kribli. Chodzi o to aby zmniejszyć ilość zmiennych. Kawa po przesypaniu do PF wygląda u Ciebie dobrze, może wystarczy na razie sam tamping. Potem jak dojdziesz do dobrych rezultatów możesz wprowadzać znowu Kribli i OCD.

Offline idolw

  • Wiadomości: 87
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dystrybucja - poprawa jakości i narzędzia
« Odpowiedź #44 dnia: 14 Lipiec 2020, 18:30:37 »
Dziękuję za wszystkie sugestie @rubin @kulka i @pj.w

Moneta 5-groszowa zaczęła zostawiać ślad przy dozie na poziomie 21g  :wow2:

Przy tej ilości kawy, korzystanie z jakichkolwiek narzędzi zdaje się nie mieć sensu:
  • gribli - spulchnia tak, że po podniesieniu kawa się wysypuje z sitka
  • ocd - na najniższym wybrzuszeniu jest zbyt grube i nie spełnia swojej roli


Niezłe podsumowanie tych 400pln inwestycji :picardpalm:

Oczywiście, taka ilość kawy powoduje zwielokrotnienie stresu z obawy przed rozsypaniem, bo jej po prostu ekstremalnie dużo.

Ciastko nie ma już otworów wlotowych jak wcześniej. Wypada tak samo łatwo jak przy 18g - w całości.
Naparu jest oczywiście o 15% więcej - smakowo nie wiem czy czuję różnicę.
Obserwacja ekstrakcji pozwala zobaczyć, że bywa nierówna - pojawiają się strumienie o różnym natężeniu.
Rozumiem, że teraz mam pozostaje NPF i trening?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi