Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 788021 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 642
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Kinu M47 Classic
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5130 dnia: 19 Maj 2022, 18:58:40 »
27 sekund odkąd wcisnąłem przycisk

27 sekund na zaparzenie 21g kawy to za mało. Zmiel drobniej i zobacz jaki będzie efekt.

Trzymaj się tej samej dozy i uzysku, zmieniaj jedynie mielenie na drobniejsze aż do uzyskania zadowalającego efektu. Jeśli i to nie pomoże to możesz spróbować zwiększyć uzysk z tej samej dozy. Zamiast 40g celuj na przykład w 45g.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 1930
  • Ekspres: 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》 AP + FP 》BIALETTI venus 2tz 》dripper MELITTA 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5131 dnia: 19 Maj 2022, 19:05:57 »
Zamiast 40g celuj na przykład w 45g.
Ja przy VST22, doza 21g czasami uzyskuję jeszcze mniej i jest dobrze, tylko ekstrakcja trwa 30s.
veritas odium... parit

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 642
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Kinu M47 Classic
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5132 dnia: 19 Maj 2022, 19:29:46 »
Wiadomo, kawa jest kawa, każda może zachowywać się inaczej. Zawsze warto sprawdzać różne opcje i manipulować zmiennymi.

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5133 dnia: 19 Maj 2022, 21:55:34 »
27 sekund odkąd wcisnąłem przycisk

27 sekund na zaparzenie 21g kawy to za mało. Zmiel drobniej i zobacz jaki będzie efekt.


Trzymaj się tej samej dozy i uzysku, zmieniaj jedynie mielenie na drobniejsze aż do uzyskania zadowalającego efektu. Jeśli i to nie pomoże to możesz spróbować zwiększyć uzysk z tej samej dozy. Zamiast 40g celuj na przykład w 45g.


Tylko nie wiem czy mogę jeszcze drobniej. Obecnie mam ustawione na 3 ząbku od „pozycji zero”. Jeżeli dobrze rozumiem to dalej już iść nie mogę bo się zablokują zarna? Spróbuje jutro rano jeszcze zmniejszyć plus zrobić ten test z monetą.

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5134 dnia: 20 Maj 2022, 09:22:15 »
Rozumiem że za dużo?
Ustawiłem mielenie prawie najdrobniej jak się dało. 39g w 30 sekund od naciśnięcia przycisku, muszę chyba zmienić czas bo to maksymalna długość (ekspres sam się wyłączył)
Kwaśna :/
AF8D08E0-53E1-446C-8066-2C390CE64D8D.jpeg

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 931
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5135 dnia: 20 Maj 2022, 09:33:20 »
@spawaczek a jaka to kawa, kiedy palona? Bo chyba gdzieś umknęła ta informacja jak czytam wątek?

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5136 dnia: 20 Maj 2022, 09:38:03 »
@spawaczek a jaka to kawa, kiedy palona? Bo chyba gdzieś umknęła ta informacja jak czytam wątek?

Taka
86D39601-924C-4A8A-8F91-F2BCF35F9481.jpeg

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 931
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5137 dnia: 20 Maj 2022, 10:12:36 »
Masz pewnie sporo tej kawy ale może spróbuj z jakąś inną (najlepiej nie od razu kilo tylko 250g) bo może akurat wyjdzie, że ziarno po prostu kapryśne.

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 15
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5138 dnia: 20 Maj 2022, 10:30:32 »
Masz pewnie sporo tej kawy ale może spróbuj z jakąś inną (najlepiej nie od razu kilo tylko 250g) bo może akurat wyjdzie, że ziarno po prostu kapryśne.


@Koziołek coś w tym może być. Już kiedyś ją miałem, jakoś niedawno, śnieg był jeszcze. I udało mi się dojść jakoś do "porozumienia".
Przed tą kawą miałem też jakąś inną brazylię (teraz nie pamiętam jaka) i też wychodziła super. Nie wiem czy to kwestia pogody czy co, ale ta tym razem nie chce współpracować :(

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 8797
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5139 dnia: 20 Maj 2022, 12:39:25 »
Karmowa kawa jest raczej jasno palona. Pewnie nie w Twoim guście, po prostu. Karma jest jedną z najbardziej ekskluzywnych, na punkcie "specialty" zwariowanych palarni. Kwaśny, kwaśny, kwaśny -- to jest też bardzo dyskusyjne. Niekwaśny, niekwaśny, niekwaśny zaś najczęściej oznacza gorzki, a tego unika się w stylu "specialty".
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2022, 12:42:11 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2088
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5140 dnia: 20 Maj 2022, 13:01:15 »
Z Cafemporio mieliśmy trzy lata temu w ofercie BRAZIL CHAPADAO DE FERRO, jednak w smaku to była słodycz, równowaga i niska kwasowość. Stopień palenia kaw brazylijskich u nas jest przeważnie pomiędzy kawami pod filtry a espresso więc i z jaśniej paloną kawą nie powinno tu być za dużo kwasowości. Popracuj jeszcze nad dozą i mieleniem.

https://eurocafe.com.pl/brazil-brazil-chapadao-de-ferro.html

Offline krystians Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5136
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, kompresso
  • Młynek: leinbrocks mokka, Zassen Quito, Kinu m47
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5141 dnia: 20 Maj 2022, 13:15:46 »
Ustawiłem mielenie prawie najdrobniej jak się dało
Zastanawiam się właśnie czy Grinta dobrze sobie radzi z takimi rzemieślniczymi kawami. Może spróbować na jakimś ręcznym dobrym młynku zobaczyć czy coś lepiej wyjdzie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi