Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1054482 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5115 dnia: 25 Kwiecień 2022, 15:11:49 »
Raczej aromaty, zapachy. Smak tylko ulega złudzeniom -- pod wpływem aromatów. Gorzki-kwaśny i smaku więcej w zasadzie w kawie nie ma. Póki tego nie zrozumiemy, nie dogadamy się ze sobą i z własnym podniebieniem... no i z wieloma różnymi kawami ;). Warto zacząć eksplorację espresso od smaku właśnie. Ale gdy docieramy do tego zagadnienia, to często nic a nic o smaku nie usłyszę ;).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6160
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5116 dnia: 25 Kwiecień 2022, 15:14:22 »
Nie no jeszcze umami może być i tłusty, który to miał być ponoć dodany do listy smaków ;)

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1438
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5117 dnia: 25 Kwiecień 2022, 20:35:41 »
@Fux nie może być inaczej: toż to same naturale, cuchnące i sfermentowane niczym kiszone ogórki ;),
Fakt jest taki ze to już nie to samo chocolate  co kiedyś :):)

Smaki, smaki, smaki....😉

skansen

  • Gość
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5118 dnia: 25 Kwiecień 2022, 20:40:57 »
Z to te które zacząłem kupować są wyśmienite i w mojej opinii dużo łatwiejsze też do przygotowania dobrego naparu
Czy mowa o  Lavazza Gran Espresso o której kiedyś wspominałeś?

Offline akrool

  • Wiadomości: 164
  • Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5119 dnia: 25 Kwiecień 2022, 22:44:55 »
Z to te które zacząłem kupować są wyśmienite i w mojej opinii dużo łatwiejsze też do przygotowania dobrego naparu
Czy mowa o  Lavazza Gran Espresso o której kiedyś wspominałeś?

Tak tez. Jeszcze jest lavazza Top Class - bardzo wdzięczna do espresso. (Oczywiście jak ktoś nie szuka kwasowosci bo w tej kawie jej nie znajdzie)
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5120 dnia: 18 Maj 2022, 16:08:20 »
(Zaczynam dopiero czytanie wątku, więc jeżeli ktoś już o to pytał, to sorki)

Reasumując:
- pojedyncze sitko - 7g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 25 ml ekstraktu
- podwójne sitko - 14g (chyba że producent sitka podaje inaczej) kawy, 25 s, 50 ml ekstraktu
Takie sa wytyczne i tego proponuję się na początek trzymać. Przy zmianie kawy z pewnością Twoje ustawienia okażą się nieaktualne i będziesz musiał zmienić ustawienia młynka  :)

Mam Oscara II, kawę mielę w grincie. To 14g to nie jest za mało? To wychodzi ledwo połowa sitka u mnie. Próbowałem 17-18 ale to też mało. Ogólnie zauważyłem, że żeby zaczęła pojawiać się crema i kawa miała jakiś smak inny niż kwaśny, to muszę dać 20-21g. Co robię źle?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1012
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5121 dnia: 18 Maj 2022, 16:13:07 »
Samo podanie dozy nie pozwoli nam stwierdzić co robisz źle 😉

Napisz coś więcej na temat tego jak próbujesz przygotować to espresso.

Dozę trzeba dopasować do posiadanego sitka. Na jego boku producent często podaje ile mniej więcej się w nim mieści i od tego warto zacząć próby.

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5122 dnia: 18 Maj 2022, 16:32:09 »
Młynek ustawiłem na podstawie tego filmu: youtube.com/watch?v=sW3XxjRkfNc
Następnie przesuwam o 3-4 ząbki (sprawdzałem na różnych ustawieniach).
Mielę kawę do pojemniczka, przesypuję do ciepłego sitka, wyrównuję dystrybutorem, potem tamper, zakładam kolbę i potem już się dzieje magia.

Sprawdzę to info o pojemności sitka dziś, mogę też porobić zdjęcia jak to wygląda, ale to też dopiero jutro wrzucę.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1012
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5123 dnia: 18 Maj 2022, 17:06:36 »
A jaki był czas ekstrakcji, jaki uzysk? Nie wiemy też jakiej kawy użyłeś do przygotowania tego espresso.

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5124 dnia: 18 Maj 2022, 17:38:22 »
Ogólnie zauważyłem, że żeby zaczęła pojawiać się crema i kawa miała jakiś smak inny niż kwaśny, to muszę dać 20-21g. Co robię źle?

Moim zdaniem nic.
Też mam "rozstrzał" i się tym nie przejmuję. Ważenie kawy przy identycznym stopniu napełnienia (po ubiciu) daje mi - dla różnych kaw - różne wyniki.
W zasadzie dałem więc sobie spokój z ważeniem i trzymam się tego, że mam odpowiednio napełnić sitko.  Potem "doszczegóławiam" stopniem przemiału (co może wymagać korekt ilości namielonej kawy, ale to już ułamki). I jest lepiej, niż gdy trzymałem się fundamentalnych zasad.
Jakoś tez mnie dziwiło, że w sitku 16g mam i 22, a jeszcze jest miejsce dla wielodzietnej rodziny :-)


Offline ROSS JB Mężczyzna

  • Wiadomości: 501
  • Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5125 dnia: 18 Maj 2022, 19:05:31 »
w sitku 16g mam i 22, a jeszcze jest miejsce dla wielodzietnej rodziny

Ale to może skutkować tym, że kawa dotyka do prysznica. Może kup sitko IMS 18 lub 20.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5224
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5126 dnia: 18 Maj 2022, 20:21:22 »
Też mam "rozstrzał" i się tym nie przejmuję.
Taką rozbieżnością w tym samym sitku się nie przejmujesz:
Od 14g do 21g
To nie wiem, co Ty pijesz, ale na pewno nie espresso.

@spawaczek
Po pierwsze zrób test monety, aby wstępnie ustalić, ile gramów wchodzi mielonki do danego sitka. Masz wtedy odniesienie. Następnie próbujesz w 28 - 30s uzyskać ratio 1:2 ÷ 1:2,5. Korygujesz stopniem mielenia: drobniejsze trochę więcej mielonki, grubsze trochę mniej, ale staraj się mieć odpowiednią ilość mielonki pod  prysznicem. Ja zawsze daję mniej niż więcej mielonki. Ziarna kiedy wypalone?
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2022, 20:51:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5127 dnia: 19 Maj 2022, 12:32:33 »
@GostRado

No to zdefiniuj mi espresso :-)

A rozstrzał mam wagowy,  a nie w sitku. Pełne wiadro kartofli też różnie waży :-)

Offline spawaczek Mężczyzna

  • Wiadomości: 17
  • Ekspres: Oscar II
  • Młynek: Grinta
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5128 dnia: 19 Maj 2022, 18:44:31 »
@korea83 27 sekund odkąd wcisnąłem przycisk

@GostRado o co chodzi w teście monety?

Wrzucam kilkanaście zdjęć. Robiłem teraz kawę. 21g zmielonej w 27 sekund miałem 40g naparu. Oczywiście kwaśnego. Ciastko odpadło po jednym stuknięciu. Było zbite i jednolite.

Na sitku mam tylko napisane 03000073 i Simonelli

26587DD9-0D42-4E81-810E-2E6C0A54E55D.jpeg246184F9-0764-447A-A551-A6E102A9ED5F.jpeg25DF0C86-FFC6-48A5-A3C3-BA25835F4E14.jpegAD05C5D9-2058-44FE-BD58-D4ED412DF107.jpeg222654FA-715C-40AB-8ED7-E9B0446EF45F.jpeg1CC9B720-83B0-423A-8C94-55C5CE374159.jpegAEDA6402-368D-4F67-9802-57135B17997C.jpegAEDA6402-368D-4F67-9802-57135B17997C.jpeg40DB0D12-AB20-4064-AF89-468A04A8F6B7.jpegA2014CC6-CB1E-4B44-8935-3694C785A42F.jpegE29BDC0F-3F87-4C1E-921B-B4EC8435854C.jpeg

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5224
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5129 dnia: 19 Maj 2022, 18:45:14 »
No to zdefiniuj mi espresso
Przecież to oczywiste, Rapoh, takie, które Tobie smakuje  :hihihi:

@spawaczek
¹ Tamping
² Kładziesz 5 groszy na ubitą mielonkę
³ Zapinasz kolbę i odpinasz
⁴ Moneta wgłębia się w połowę jej grubości
⁵ Taka powinna być doza kawki
Doza, czas ekstrakcji, uzysk oki, ale dobrze widzę, crema taka sobie, czy to wina dużej średnicy filiżanki?
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2022, 18:58:14 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi