Przeniosę moje refleksje i problemy tutaj. Pisałem o nieosiadaniu na laurach i pomiarach temperatury; wspomniałem o pomiarze ciśnienia wytwarzanego przez wentylator w bębnie pieca.
Hej , czy byś mógł zamieścić zdjęcie tego analogowego czujnika różnicowego jaką ma skalę czy jest to magnehelic ? Co do phidgeta i pomiaru to się kiedyś właśnie zastanawiałem czy się nie stopi generalnie to zasysa powietrze z zewnątrz ale chyba gorzej jak się coś cofnie bynajmniej tak mi się wydaje . Pomysł ciekawy
Cytat: Antonio w 01 Listopad 2019, 19:09:16
W zasadzie nie chcę mierzyć różnicy tylko bezwzględne ciśnienie, wywołane w bębnie przez wentylator. Mam do dyspozycji czujnik różnicowy. Jeden z jego punktów pomiarowych jest połączony z bębnem. Drugi wisi w powietrzu, więc reaguje na zmiany ciśnienia atmosferycznego. W tym problem. Jeśli od różnicowego pomiaru ciśnienia bębna odejmę wskazania barometru, to wyeliminuję wpływ ciśnienia atmosfery na wskazania czujnika różnicowego.
Byłoby fajnie połączyć drugi punkt gdzieś do innego miejsca w bębnie -- ale inaczej, tak by ten punkt rejestrował np. odwrotność ciśnienia w bębnie. Wtedy różnicowy czujnik dałby dokładniejszy i niezależny od atmosfery pomiar...
Ważną sprawą w procesie palenia w piecu bębnowym jest ciąg gorącego powietrza (airflow). Ten ciąg powietrza wytwarzany jest przez wentylator "zasysający" gorące powietrze z bębna i wyrzucający je do komina. Wentylator zasysa powietrze, więc w bębnie tworzy się podciśnienie. Giesen tak zaprojektował swoje piece, by w trybie "auto" to podciśnienie było stałe. Gdy cokolwiek się zmienia, np. w kominie, automatyka pieca koryguje obroty wentylatora, tak by mierzone przezeń ciśnienie było stałe. Taki tryb automatyczny nie jest dla każdego ale to inna historia.
@sccoty, nie stosuję analogowego manometru. Tak, manometry Magnehelic z powodzeniem stosuje się w różnych procesach, w procesie palenia kawy też. Kilka lat temu kupiłem nawet taki specjalny manometr ale do pomiaru ciśnienia LPG. Było to wtedy, gdy nie ogarnęliśmy jeszcze w pełni manualnego sterowania piecem.
Do pomiaru podciśnienia powietrza w bębnie stosuję to, co proponuje Marko w swoim blogu nt. Artisana czyli najbardziej czuły 1136 Differential Pressure Sensor:
-->>
https://www.phidgets.com/?tier=3&catid=7&pcid=5&prodid=109Jak widać moduł ten ma dwa porty pneumatyczne: +/-. W moim piecu do rury wydechowej podłączono w sumie 4 metalowe przewody. 3 są dalej połączone z 3 pressostatami -- jeśli coś złego stanie się z kominem, z ciśnieniem w bębnie, to one wyłączą dopływ gazu i/lub zatrzymają piec. Czwarty, wolny przewód wykorzystałem do podłączenia jednego z portów czujnika 1136. Czujnik jest różnicowy, więc de facto mierzymy nim w takim układzie różnicę ciśnień: Patm-Pdrum. Pdrum jest podciśnieniem, więc jest ujemne, podłączone do ujemnego portu -- wynik jest zatem dodatni. Wynik jest też wrażliwy na zmiany Patm.