Nowości dostępne on-line, zapraszam standardowo do przewodnika
EspressoKolumbia Sweet Valley - nie palimy tej kawy bardzo mocno, ale mimo wszystko średnie takie trochę jaśniejsze, żeby nie eksponować alkoholowej goryczki. Ziarna przy ekstrakcji mają duży margines błędu, trzeba za to mielić drobniej. W smaku jest niezwykle przyjemna - jeśli lubicie złożone kawy. Dużo wiśni, porzeczek, sporo kremowej słodyczy białej czekolady i fermentacyjny finisz. Nie jest to kwas do ekspresu, raczej wdzięczna i nietuzinkowa kawa, którą można dostosować do siebie. Bardzo, bardzo nam smakuje i świetnie komponuje się z mlekiem. Można spokojnie do flacika zmielić drobniej i przedłużyć ekstrakcję, żeby podkreślić nuty rumu, wtedy fajnie wyjdą spod mleka. Można też zrobić coś na zasadzie
jogurtu wiśniowego i wtedy do mleka szybszy szocik, bardziej owocowy z większym uzyskiem. Kolumbia Sweet Valley jest bardzo złożona dzięki czemu nawet gdy przestrzelimy o kilka sekund to ona dalej będzie dobra, bardzo
plastyczna, świetna do zabawy przemiałem. Przy tym co prezentuje - nie jest to droga kawa.
Burundi Mpanga - w espresso kawa pełna skrajności. Z jednej mamy na początku - na gorąco - mnóstwo gorzkiej czekolady i kiedy myślimy, że już nic więcej się tutaj nie wydarzy - wtedy na białym koniu wjeżdżają owoce i to dosyć wyraźnie. Dużo owoców leśnych i cytrusy w stronę grejpfruta. Napar jest delikatny i słodko-goryczkowy (nuty gorzkiej czekolady + grejpfrut), espresso bardzo nam smakowało, americano również. To drugie było trochę jak taki
gęsty french press. Warto omijać przy niej cappuccino i FW (ciężkie tematy - patrz goryczka), z mlekiem raczej Caffe Latte.
OmniroastBrazylia Ecoagricola Tropical Red Catuai - kończy nam się Mango/Baklava, Brazylia powinna dobrze wypełnić lukę. Przede wszystkim kremowa i mleczna czekolada z orzechami oraz cała góra
mangowatych owoców (papaja, marakuja etc.) Kawa nie jest skrajnie kwaśna, jest niezwykle przyjemna, słodka i lekka w espresso - czuć wysoką jakość ziarna. Ecoagricola Tropical w przelewie wypadnie bardzo klasycznie, gdzieś te owoce będą na dalszym planie, jest ich zdecydowanie więcej w FP i AP.
PrzelewyKolumbia Sweet Valley - świetny zbiór, wszystko jest na swoim miejscu, nie jest przesadzona. To takie zdroworozsądkowe Tres Dragones
Kolumbia Tres Dragones - wraca na stany magazynowe. W związku z latem i słońcem palimy ją trochę jaśniej niż poprzednio co pozwoliło na znalezienie truskawki w tym całym szaleństwie jakie jest w kubku. To taka truskawka z kompotu albo z drożdżówki co leżała w worku foliowym 2 dni
Niezmiennie bardzo dobra kawa!
Papua Plantation AX - bardzo fajna pozycja o charakterze
daily, kto chce - wyciśnie z niej owoce (fajnie wychodzą przy trochę grubszym zmieleniu - warto to zrobić). Ma w sobie sporo kremowości, słodycz z nienachalnymi nutami przypraw (cynamon/kardamon) oraz kwasowość brzoskwiń, cytrusów i białych winogron. Od nas samych zależy jak bardzo słodki ma być napar. Warto dać jej minimum tydzień po wyjściu z pieca, wtedy wszystko ładnie się układa.
Burundi Mpanga - tutaj mamy do czynienia z ziarnem, które jakby kosztowało 130zł/kg to nikt by nie marudził. Mamy jednak 110zł/kg - jedna, wielka okazja! To taka trochę słodsza Afryka, ilość owoców zgadza się a jednocześnie idą one w parze z taką daktylową i lepką słodyczą. Złożona, stosunkowo tania i bardzo dobra. To mówiłem ja - Jarząbek!
Wakacje zarządzamy 10-18.06 i na ten czas palarnia będzie zamknięta. Dziękujemy za wyrozumiałość, odpoczynek baaardzo się przyda
Jak wrócimy to 24.06 (pt) w Świdnicy na Pikniku Świętojańskim w Parku Centralnym będziemy robić kawę i premierowo testować ile jesteśmy w stanie przewidzieć pod względem organizacji
Więcej szczegółów bliżej końca miesiąca, bo chyba nawet lista zapisów nie jest zakończona.
Pozdrowienia!
Paweł