Autor Wątek: Pieczywo  (Przeczytany 6273 razy)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1094
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Pieczywo
« dnia: 26 Sierpień 2018, 13:57:33 »
Przenosimy się z tematu o czekoladzie :D

Temat o pieczeniu - przepisy, zdjęcia, wymiana zdań na temat różnego rodzaju pieczywa. Jakby ktoś miał ochotę na brioszkę, to mam fajny przepis.

Ma ktoś jakieś dobry przepis  na zakwas? Chciałbym wrócić do pieczenia a poprzednie kilka prób wytworzenia zakwasu spaliły na panewce i się zniechęciłem.

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: Pieczywo
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpień 2018, 14:23:54 »
Mój zakwas ma już kilka lat. Zrobiony wedlug tego przepisu (punkt 2, pięć dni, codziennie dokarmiany):
http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Pieczywo
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpień 2018, 15:48:30 »
Ostatnio nie mam czasu ale w ferworze pieczenia szkoda mi było czasu na codzienne dokarmianie. Gdy już zakwas przed pieczeniem był gotowy i silny, brałem ze dwie łyżki i z dużą ilością mąki lepiłem twardą kulę a potem do lodówki. Tak zazwyczaj leżała tydzień ale może i 3. Dzień przed pieczeniem z lodówki, rozcieńczyć, dokarmiać i na następny dzień zaczyn gotowy. A reszta z mąką znowu do lodówki.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2018, 16:09:41 wysłana przez Bacek »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pieczywo
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sierpień 2018, 16:11:41 »
Panowie, wątek o chlebie jest od dawna na forum.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi