Autor Wątek: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com  (Przeczytany 26786 razy)

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipiec 2018, 09:32:50 »
To jeśli jest nas dwóch to możemy w zasadzie składać zamówienie. Dogadajmy szczegóły na PW, a jeśli ktoś jeszcze chce dołączyć to niech da znać.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lipiec 2018, 14:11:35 »
Panowie, a co zrobić by te koszty dostawy dla 2 sztuk zostały usunięte przy zamówieniu?

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lipiec 2018, 14:16:15 »
Trzeba napisać do nich maila, podeślą link do płatności przez paypal.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipiec 2018, 14:23:29 »
ok, dobra, już wysłałem.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lipiec 2018, 10:44:48 »
Zamówienie mailem, płatność przez paypalla. Po trzech dniach w domu i już działa :)
Wstępnie widzę już korzyści w dobraniu odpowiedniej temperatury, szczególnie do pierwszego strzału kiedy maszyna HX stoi przegrzana.
https://drive.google.com/open?id=1ahOhLt5jmPrc0Oems02BZjv8fFb4_9rg
« Ostatnia zmiana: 10 Lipiec 2018, 10:50:22 wysłana przez kafcio »

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lipiec 2018, 11:01:39 »
kafcio, a dużo wody zrzucasz teraz?
Ja po zamontowaniu termometru zdałem sobie sprawę, jak gorącą wodą parzyłem do tej pory. Muszę zrzucać wodę przez ok 20s aż temp na termometrze pokaże 95 stopni. Do tej pory flushem kończyłem chwilę po tym jak woda się uspokoiła, czyli w zasadzie kilka sekund spuszczania wody.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lipiec 2018, 11:37:29 »
Generalnie zrzucam podobnie. Wcześniej kierowałem się tylko smakiem i wyczuwałem, że woda szła zbyt gorąca. Teraz jest nad tym nieco lepsza kontrola.

Offline marcin102

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lipiec 2018, 12:15:41 »
Kafcio tak na marginesie to odczytaj moją wiadomość na priv, bo kurier jedzie z termometrem a ma chyba zły numer telefonu do mnie
Przepraszam za wiadomość nie na temat
Pozdrawiam

Offline olomarcin

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 532
  • Ekspres: Ascaso Steel Prof Uno
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Wrzesień 2018, 22:52:57 »
Witam serdecznie, gdyby ktoś jeszcze zamawiał to ja także się piszę

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Wrzesień 2018, 08:37:23 »
kafcio, a dużo wody zrzucasz teraz?
Ja po zamontowaniu termometru zdałem sobie sprawę, jak gorącą wodą parzyłem do tej pory. Muszę zrzucać wodę przez ok 20s aż temp na termometrze pokaże 95 stopni. Do tej pory flushem kończyłem chwilę po tym jak woda się uspokoiła, czyli w zasadzie kilka sekund spuszczania wody.
Ten termometr ma lekką bezwładność. Przy schładzaniu pokazuje trochę więcej od temperatury wody. Według mnie warto patrzeć na temperaturę przy ekstrakcji i wtedy będzie wiadomo czy spuściliśmy odpowiednią ilość wody czy nie.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Wrzesień 2018, 09:52:04 »
Do pierwszej ekstrakcji najlepiej dobierać temperaturę na backflashu. Jeśli trzyma na 93-94 to wiadomo, przynajmniej u mnie, że przy kolejnym strzale, który rozpocznę w ciągu minuty bedzie ok 93-92. Samo zlewanie wody i obserwowanie temperatury jest bezużyteczne.

Offline marcin102

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Wrzesień 2018, 11:56:30 »
U mnie jest podobnie zrzucam do 94 i później ekstrakcja, porównywałem też temperaturę na termometrze w grupie i w sitku różnice około 0,4 stopnia tylko nie wiem który dokładniejszy termometr. Generalnie bezwładności jest większa w grupie. Moim zdaniem termometr jest bardzo pomocny.

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Wrzesień 2018, 12:17:58 »
A jaką maksymalną temperaturę obserwujecie, gdy ekspres stoi długo?

U mnie dochodzi do 99 st czasami i zastanawiam się czy ciśnienie w kotle nie jest ustawione na zbyt duże (do 1,2 bar). Para jest wtedy bardzo dobra, ale mam wrażenie, że jednak całość jest zbyt gorąca. Testuję ostatnio wyłączenie ekspresu na 10-15 minut przed robienie kawy, wtedy maks temperatura w trakcie flusha jest niższa i chociaż schodzę to takiej samej to mam wrażenie, że kawa jest delikatniejsza, jakby mniej przeparzona.

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Wrzesień 2018, 12:41:04 »
U mnie jak miałem 1.2 do dochodziło do 103. Do domu można obniżyć do 0,8.

Offline marcin102

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
Odp: Termometr do grupy E61 - coffee-sensor.com
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Wrzesień 2018, 13:16:59 »
Ja zazwyczaj włączam ekspres około 45 minut przed zrobieniem kawy temperatura około 96 stopni jak postoi około godziny to dochodzi do 98 ,ja mam pida więc może mniejsze wachania temperatury w kotle niż na preostacie.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi