Autor Wątek: Przy kawie o whisky  (Przeczytany 23010 razy)

Offline PuertoRico

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: Jura E8 EB, Delonghi Ecam, alternatywy
  • Młynek: 1zpressso JX
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #75 dnia: 09 Wrzesień 2021, 13:58:24 »
Ja RL z colą nie uciągnę, wszędzie wyczuję te nutki zapachowe  :cenzura: może jakby czymś więcej to zamaskować, nie wiem :)
Nie mam nic przeciwko koktajlom jako takim, ale absolutnie nie zgadzam się z sugestią, że ogólnie bourbony są stworzone do mieszania. Naprawdę, można z łatwością znaleźć wśród nich bardzo zacne trunki, których zmieszanie z colą byłoby dla mnie podobnym grzechem jak przy solidnym singlu.
Jak znudzi się klasyczny smak szkockiej to naprawdę polecam popróbować. Mnie zachęcił kiedyś do rozpoczęcia zgłębiania tematu zwyczajny Bulleit, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
59db815a71458.jpg

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Wrzesień 2021, 14:03:38 »
Bulleit jest ok, ale to dla mnie za słodkie klimaty. Jednak dla osób, które odpycha szkocka, może to być zaskakująco fajna opcja.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2986
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Wrzesień 2021, 14:21:40 »
Dotarło.
Dzięki.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline pawel890 Mężczyzna

  • Wiadomości: 664
  • Ekspres: Rancilio Silvia Auber PID / Flair 58+
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Wrzesień 2021, 20:18:39 »
@krystians  Bulleit  robi zarówno słodkie burbony jak i żytnie whisky, właśnie ten Rye to żytnia odmiana

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6194
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Wrzesień 2021, 23:43:12 »
W tekście PuertoRico pisał o podstawowej, słodkiej i tę piłem, a żytnią, nie wiem. Pewnie jeszcze kiedyś będzie okazja.

Offline PuertoRico

  • Wiadomości: 77
  • Ekspres: Jura E8 EB, Delonghi Ecam, alternatywy
  • Młynek: 1zpressso JX
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Wrzesień 2021, 23:46:10 »
Dla mnie właśnie zaskakująco dobra była ta rye, którą wkleiłem.
Ale później próbowałem wersji podstawowej i tez niczego sobie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #81 dnia: 04 Luty 2022, 20:01:58 »
Gadając o whisky znajomy mi rum polecił. Jak ktoś nie próbował, ja na czysto, warto!
》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #82 dnia: 04 Luty 2022, 20:40:55 »
Rum jest bardzo ciekawą odskocznią od whisky. Zróżnicowanie smaków niesamowite. Rum wychodzi też dużo korzystniej cenowo niż whisky, ale to nie potrwa już długo bo raz, że rośnie popularność rumu jako takiego, a dwa, że zapasy starych rumów szybko się kurczą.

Niemniej warto próbować bo to bardzo ciekawy trunek do picia solo, jak i w koktajlach :)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2986
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Luty 2022, 21:17:56 »
Polecam Takamakę.
 :ok:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #84 dnia: 05 Luty 2022, 21:01:04 »
jak i w koktajlach
Właśnie do tej pory tylko tam w moim ulubionym Cuba Libre, a po sugestii znajomego taka niespodzianka smakowa w rumie.

Świetna whisky, a kolor (rzadkość) Glenglassaugh Revival to efekt 46% zawartości alkoholu, bez dodatku sztucznych barwników oraz bez stosowania chłodnej filtracji.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2022, 21:05:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

  • Wiadomości: 1019
  • Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #85 dnia: 05 Luty 2022, 21:16:18 »
Rum jest bardzo ciekawą odskocznią od whisky. Zróżnicowanie smaków niesamowite. Rum wychodzi też dużo korzystniej cenowo niż whisky, ale to nie potrwa już długo bo raz, że rośnie popularność rumu jako takiego, a dwa, że zapasy starych rumów szybko się kurczą.

To już się dzieje.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1026
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #86 dnia: 05 Luty 2022, 22:34:22 »
Prawda, widać to po cenach leciwych rumów i coraz większej podaży rumów niestarzonych. Nie mam nic przeciwko takim bo też mogą smakować, ale chciałbym móc kupić jeszcze coś w wieku nastu lat, a to powoli może być problematyczne ze względu na cenę 😉

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Listopad 2022, 20:02:05 »
Właściwy wątek  :taktak:

A na etykiecie widnieje tylko skreślona kobieta w ciąży  [emoji38]
》tertium non datur《

Offline Cob Mężczyzna

    • Brak
  • Wiadomości: 350
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #88 dnia: 06 Listopad 2022, 20:25:48 »
Uwiebiałem to nistety już niwiele zostało
E6FEA575-4AEF-4C06-86EB-F484AA0A54C2.jpeg

Doskonałe są torfy (lagavulin 16, Ardberg...) choć u nas w PL trudne są wszystkie torfy z Isle of Isle warto zerknąć na goolgle wszelkie torfy tam są,  z odrobiną fitrowanej wody niszczą system, jeśli ktoś nie lubi polecam spróbować szklaneczkę po dobrym steaku (np ribbon'ie - tłusto i dobrze się przemywa ;) i jeszcze z prawdziwą czekoladą ...
choć już nie piję, uwielbiamy ze znajomymi Nicca coffey grain,


Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5287
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Przy kawie o whisky
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Styczeń 2023, 20:02:12 »
coffey
Żonie smakuje, podobno z prawdziwym espresso.
》tertium non datur《

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi