Autor Wątek: The Gabi Master A  (Przeczytany 73190 razy)

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
The Gabi Master A
« dnia: 28 Wrzesień 2017, 23:16:16 »
Ostatnio w sprzedaży pojawił się nowy dripper - The Gabi Master A. Pierwsze parzenie już za mną. Kawa wyszła zbalansowana i bardzo czysta. Słodka o ciekawej, owocowej kwasowości. Receptura, którą podaje producent to 15g kawy na 150g wody, ale przepis można modyfikować, uzyskując większą ilość naparu. Myślę, że urządzenie jest bardzo ciekawe i warte uwagi. To tyle na ten moment.

image.jpg
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień 2017, 23:18:28 wysłana przez Cinello »

Offline tom517

  • Wiadomości: 1787
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2017, 07:35:11 »
Jaki jest zakres fi otworu szklanki/dzbanka na którym to można postawić ?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1009
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2017, 12:55:29 »
Wydaje mi się, że bez problemu ustawi się to na większości domowych szklanek/kubków/dzbanków.

Ten dolny "spodek", czy jak to nazwać, ma średnicę zewnętrzną 10,21cm, a otwór ma 6,15cm.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Wrzesień 2017, 13:10:13 »
Na kieliszku do wódki tego nie postawisz, ale tak jak pisał @korea83 na większości serverów nie będzie problemu :).

W załączniku mniej precyzyjne pomiary :D

Offline xstormx

  • Wiadomości: 53
  • Ekspres: alternatywy
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:11:54 »
Bez tej podstawki stawiam bez problemu na termosie Sigga, który ma mały otwór.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:34:24 »
Bez tej podstawki stawiam bez problemu na termosie Sigga, który ma mały otwór.
Racja, podstawka nie jest konieczna. Zmieniam zdanie... nawet na kieliszku można postawić :).

Offline pistolero

  • Wiadomości: 161
  • Ekspres: Mr.Clever, Aeropress, Phin, V60, Moka, FP.
  • Młynek: Comandante MK3 IRONHEART, Wilfa 130B, Rhinowares
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrzesień 2017, 15:56:51 »
15g kawy na 150g wody. Tak jak w phinie. To bardzo mało naparu z tego wychodzi. Mało ekonomiczna metoda.
Choć zasada działania urządzenia, bardzo mi się podoba.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1009
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrzesień 2017, 16:26:22 »
Przy dozie 15g kawy na 150g wody raczej nie będzie zbyt smacznie. Próbowałem 15 na 200 i to już nie było to. Smak niby ok, ale jednak doza 13 na 200 daje znacznie ciekawsze doznania, poszczególne smaki są bardziej wyeksponowane.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrzesień 2017, 20:57:59 »
Jaka jest max pojemność tego górnego zbiorniczka do którego wlewa się wodę? Czy zaparzanie większej ilości naparu za jednym razem, np. 300ml jest możliwe? Nie spowoduje to zbytniego wydłużenia czasu ekstrakcji i pogorszenia smaku? Da się korzystać z filtrów do mniejszej kality wave 155 (filtry wizualnie wyglądają bardzo podobnie)? Jeszcze pytanie na koniec: czy wykonuje się preinfuzję w tym sprzęcie czy jest to zbędne? Pytam się, bo na filmikach w necie użytkownicy nie robią preinfuzji  ::)
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2017, 21:09:47 wysłana przez picasso83 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4424
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:22:22 »
Nie wróże mu świetlanej przyszłości.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:31:46 »
Jaka jest max pojemność tego górnego zbiorniczka do którego wlewa się wodę? Czy zaparzanie większej ilości naparu za jednym razem, np. 300ml jest możliwe? Nie spowoduje to zbytniego wydłużenia czasu ekstrakcji i pogorszenia smaku? Da się korzystać z filtrów do mniejszej kality wave 155 (filtry wizualnie wyglądają bardzo podobnie)? Jeszcze pytanie na koniec: czy wykonuje się preinfuzję w tym sprzęcie czy jest to zbędne? Pytam się, bo na filmikach w necie użytkownicy nie robią preinfuzji  ::)

Pojemność górnego zbiornika przy zamkniętym przepływie to około 200ml. Myślę, że 300ml można zrobić chociaż jeszcze tyle nie parzyłem. Filtry pasują. Preinfuzji nie robię. Urządzenie niby proste, ale daje sporo możliwości. Wodę można wlewać całą na raz czy dwa lub partiami co wydłuża proces przelewania.

Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 502
  • Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrzesień 2017, 21:50:00 »
Cinello, a jaką grubość mielenia stosujesz do Gabi? Taka sama jak do v60 czy też grubiej/ drobniej? Czas zaparzania podobny do v60 (2:30-3 minuty) czy inny?

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1009
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2017, 22:35:57 »
Mielenie jak pod chemex i czas wychodzi w okolicach 3 minut.

Offline Cinello

  • Wiadomości: 424
  • Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrzesień 2017, 22:45:35 »
Cinello, a jaką grubość mielenia stosujesz do Gabi? Taka sama jak do v60 czy też grubiej/ drobniej? Czas zaparzania podobny do v60 (2:30-3 minuty) czy inny?

Mielę grubej niż do dripa. Czasy 3-4minuty.

Offline Drinker

    • coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 376
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
Odp: The Gabi Master A
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Wrzesień 2017, 22:57:24 »
Przelewanie wody bez kawy w filtrze trwa powyżej 2 minut. Ja mielę 24-25 klik na komendancie, robię z mistrzowskiej proporcji Dusiaka 13g/200ml i czasy mam w przedziale 3;20-4 minuty.
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi