Autor Wątek: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie  (Przeczytany 3430 razy)

Offline prunt

  • Wiadomości: 105
  • Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« dnia: 24 Sierpień 2017, 16:17:43 »
Trzy pytania odnośnie pacjenta Ascaso Arc, jak rozumiem, termoblok, nie bojler:

1. Czytałem, że zaleca się włączenie ekspresu sporo przed zrobieniem kawy, 15 minut a nawet pół godziny, żeby się porządnie wygrzał. Czy dotyczy to też modeli z termoblokiem?
2. Czy z modeli z termoblokiem też spuszcza się odrobinę wody przed zapięciem kolby w celu wyrównania temperatury?
3.  Tutaj http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4515, w opisie przygód z Ascaso Dream przeczytałem, że "Jest trochę zabawy żeby po spienieniu mleka przywrócić temperaturę do parzenia espresso". Kurcze, nie trafiłem na tematy o tym, przy moim Arcu to też będzie problem? Trzeba będzie jakoś dziada schładzać/czekać?

Z gory dzięki za wyrozumiałość w stosunku do nowicjusza :)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1797
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sierpień 2017, 16:30:51 »
Teoretycznie po paru minutach jest gotowy, jednak te 15 min nie zaszkodzi, nagrzeje się cała maszyna. Tak spuszcza się odrobinę. Po spienieniu trzeba spuścić trochę wody, zauważyłem wystarczy ok 150ml. Ewentualnie 2x espresso, później spieniasz 2x.

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpień 2017, 16:35:03 »
1) Tak, to dotyczy chyba wszystkich ekspresów.
2) Tak lepiej. Spuszczasz trochę wody, czekasz aż lampka nagrzewania zgaśnie, odczekujesz jeszcze chwilkę (w tym czasie np. ubijasz kawę), zapinasz portafilter i patrzysz kawę.
3) Ten problem mają wszystkie jednobojlerowce i termoblokowce. Dopiero Hx, albo dwubojlerowiec rozwiązuje ten problem. Generalnie, wszystkie ekspresy w których para pochodzi z tego samego źródła, co woda do parzenia. Sprytnym obejściem jest Hx.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4864
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpień 2017, 16:35:29 »
1. Czytałem, że zaleca się włączenie ekspresu sporo przed zrobieniem kawy, 15 minut a nawet pół godziny, żeby się porządnie wygrzał. Czy dotyczy to też modeli z termoblokiem?
Termoblok nagrzewa się w czasie 1,5 minuty. Praktycznie w tym samym czasie nagrzewa się grupa kawowa. Ale jak w każdym ekspresie rozgrzać trzeba jeszcze głowicę portafiltra. Można to przyśpieszyć przepuszczając przez wpięty portafilter gorącą wodę z rozgrzanego termobloku. Czas 10 - 15 minut jest wystarczający na rozgrzanie całości.
2. Czy z modeli z termoblokiem też spuszcza się odrobinę wody przed zapięciem kolby w celu wyrównania temperatury?
Wg doświadczeń Krakusa jest to wskazane. Wg nas niekoniecznie - ale wskazane jest aby przepłukać prysznic.
3.  Tutaj http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4515, w opisie przygód z Ascaso Dream przeczytałem, że "Jest trochę zabawy żeby po spienieniu mleka przywrócić temperaturę do parzenia espresso". Kurcze, nie trafiłem na tematy o tym, przy moim Arcu to też będzie problem? Trzeba będzie jakoś dziada schładzać/czekać?
W każdym ekspresie z jednym układem grzewczym, bez HXa jest to normalna procedura. W trakcie spieniania mleka temperatura rośnie nawet powyżej 150 st C. Aby więc po spienianiu wykonać espresso należy układ schłodzić. Najlepiej nie czekać aż samoczynnie ostygnie tylko skorzystać z funkcji gorącej wody na herbatę. Tj. podstawić pod dyszę pary kubek, wcisnąć przycisk "kawa" i jednocześnie odkręcić zawór pary Na początku poleci para a następnie gorąca woda. Spuszczać wodę należy do momentu ponownego zapalenia się kontrolki temperatury. Wykonywać kawę można po jej zgaśnięciu tj. po kilkunastu sekundach dogrzewania. W praktyce spuszcza się w tym celu jeden kubek wody.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2017, 16:56:49 »
wskazane jest aby przepłukać prysznic.
Ma to jeszcze jedną zaletę - można zagrzać filiżankę.

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4864
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpień 2017, 18:52:39 »
Można. Tyle że przy okazji można ją pobrudzić spłukiwanymi z prysznica fusami. I znów myć...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3171
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Sierpień 2017, 00:08:38 »
można ją pobrudzić spłukiwanymi z prysznica fusami.
A widzisz - dlatego należy to robić z zapiętym portafiltrem (przy okazji się dodatkowo rozgrzeje), a po flushu należy fusy wytrzeć z sitka.

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Wrzesień 2018, 11:47:08 »
Odgrzeję kotlecika :D
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś i tym ekspresie?
https://www.amazon.co.uk/Ascaso-Espresso-Machine-Brushed-Steel/dp/B002RAQP3W
Tam jest thermoblock czy zwykły bojler?
Jeżeli zwykły bojler to z czego jest wykonany?
Wszelkie dodatkowe rady mile widziane, bo zamierzam taki kupić :)
Btw. To co ile i jakim kosztem wymienia się żarno w młynku I-2 mini (czarny)?

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka


Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4864
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Wrzesień 2018, 12:02:14 »
Z opisu niewiele można wywnioskować. Ale... Ze zdjęcia należałoby wnioskować, że jest to stary model z bojlerem. Widać to po wysokości grupy kawowej. Przyciski również nie są takie jak obecnie produkowane - czarne plastikowe a nie okrągłe, chromowane. Pompa 16 bar również sugeruje stare rozwiązanie z bojlerem. Obecnie montowane są pompy włoskie 20 bar. Może się też okazać że jest to ekspres wyłącznie na kawę mieloną, sklepową - tzw. wersja versatile. Takie modele były często spotykane na Wyspach i u nas trzeba było je dostosowywać do kawy świeżo mielonej z młynka. Może się okazać to nieopłacalne.
Jeśli jest to bojler to wyłącznie mosiężny z zewnętrzną grzałką. Bez zaworu trójdrożnego (zaworek silikonowy ze sprężynką).
Żarna i-2 wystarczają na ok. 400 kg kawy. Chyba, że mielisz kamienie... ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2018, 12:07:25 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline fresh Mężczyzna

  • Wiadomości: 861
  • Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Ascaso Arc - rozgrzewanie i schładzanie
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Wrzesień 2018, 23:19:44 »
Z opisu niewiele można wywnioskować. Ale... Ze zdjęcia należałoby wnioskować, że jest to stary model z bojlerem. Widać to po wysokości grupy kawowej. Przyciski również nie są takie jak obecnie produkowane - czarne plastikowe a nie okrągłe, chromowane. Pompa 16 bar również sugeruje stare rozwiązanie z bojlerem. Obecnie montowane są pompy włoskie 20 bar. Może się też okazać że jest to ekspres wyłącznie na kawę mieloną, sklepową - tzw. wersja versatile. Takie modele były często spotykane na Wyspach i u nas trzeba było je dostosowywać do kawy świeżo mielonej z młynka. Może się okazać to nieopłacalne.
Jeśli jest to bojler to wyłącznie mosiężny z zewnętrzną grzałką. Bez zaworu trójdrożnego (zaworek silikonowy ze sprężynką).
Żarna i-2 wystarczają na ok. 400 kg kawy. Chyba, że mielisz kamienie... ;)
Janusz jak zwykle na czas :)
Dziękuję Ci bardzo za pomoc. Bardzo dużo mi wyjaśniłeś

Wysłane z mojego C106-9 przy użyciu Tapatalka


 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi